Per-Albins tal till folkhemmet fyller 90

Det var den 18 januari 1928 som den socialdemokratiske partiledaren Per Albin Hansson höll sitt berömda tal om folkhemmet i riksdagen. Begreppet blev legendariskt och olika ”folkhemstal” används fortfarande av politiker i olika partier i deras visioner om ett drömsamhälle.
Per-Albins tal spreds över landet via sprakande radioapparater. Idén om ett samhälle som ett hem där alla är lika och alla hjälps åt levde inom socialdemokratin fram till 1960-talet, då folkhemmet började spricka.
Folkhemmet är en metafor, ett bildligt uttryckssätt, för ett politiskt organiserat samhälle som tar hand om sina medborgare och ger dem en grundtrygghet. Begreppet har sitt ursprung i Tysklands införande av socialförsäkringar i mitten av 1800-talet men har i Sverige till stor del blivit förknippat med Per Albin Hansson och Socialdemokraterna även om det ursprungligen var ett begrepp från högern. Folkhemmet kom att bli ett nostalgiskt ord för den svenska välfärdsstaten.
En metafor
Per Albin Hansson sade i sitt långa tal ”Folkhemmet – medborgarhemmet” att Sverige skulle bli som ett hem för hela svenska folket. Klassamhällets Sverige skulle avlösas av folkhemmet som skulle präglas av samförstånd och jämlikhet.
Han fortsatte i sitt tal och sade bland annat:
”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade. Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället, och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt.”
Ett begrepp från högern
Det var högerpolitikern och statsvetaren Rudolf Kjellén som lanserade begreppet folkhemmet. Kjelléns teorier om staten inspirerade några socialdemokratiska politiker under 1910-talet, bland andra Per Albin Hansson.
Att Per Albin använde ett begrepp från den borgerliga sidan berodde nog på att det var en bra metafor och att han ville nå väljare utanför socialdemokratin.
Även om Per Albin använde begreppet folkhemmet i en remissdebatt redan 1928 kom det att dröja till efter 1932 års val innan Socialdemokraterna började realisera folkhemmet. Det gjordes ofta tillsammans med Bondeförbundet (numera Centerpartiet) som man var i rege-ringssamverkan med åren 1936 – 1957 med undantag för tiden 1945 – 1951.
Genomförandet av idéerna ledde till att staten fick ökad makt under det att individens frihet minskade.
Bland folkhemsreformerna märks införandet av lagen om folkpensionering (1935), lagstadgad tvåveckorssemester (1938) och den allmänna sjukförsäkringen (1955).
Svikna ideal
Med folkhemmet dog idén om framåtskridande genom klasskamp, som var en del av socialismen. Per Albin fick utstå en hel del kritik då en del ansåg att han hade svikit socialdemokratins ideologi. Men folkhemstanken var aldrig någon konkret politisk målsättning, den skrevs inte in i något program utan var mer en metafor.
Mycket av Per Albins ursprungliga folkhemstankar har förändrats genom årtiondena. Och själv avled han i oktober 1946 och fick inte uppleva det stora folkhemsbygget. Det genomfördes istället av den socialdemokratiske ledaren Tage Erlander, som var statsminister åren 1946 – 1969. Vid 1970-talets början var den ”svenska modellen” beundrad ute i världen. Inget tydde då på att denna gyllene era snart skulle ta slut. Men tiderna blev sämre, negativa aspekter av folkhemmet kom i dagen och en nedmontering av folkhemmet började.
Sven-Åke Henriksson
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!