Pigan Mina lämnade Dalsland för Amerika
Publicerad den 8 november, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 45 – 2024.
Bara från Dalsland utvandrade cirka 50 000 människor mellan åren 1860 och 1930. Det är lika många som i dag bor i hela landskapet! Många av de emigrerade dalslänningarna har förpassats till historiens glömska, bortsett från de som belysts av släktforskare. Men en person skrev in sig själv i historieböckerna, pigan Mina Andersson från Bäckefors.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Liksom i många andra delar av Sverige var det i Dalsland under denna tid svårt att förbättra sina livsvillkor – med långt till städer och dålig infrastruktur. Vid 1800-talets slut var yrkesvalen få om man ville förkovra sig, den som drömde om en annan tillvaro sökte sig i stället bort. En del flyttade till städer som Göteborg, Karlstad eller Vänersborg medan andra satsade på att komma till landet som lovade allt – USA. 

Mina Andersson föddes 1867 i en arbetarfamilj och trots att hon hade läshuvud och gärna ville studera saknades möjligheten. Det blev endast fyra års skolgång men skolan satte djupa spår i henne och hon närde skrivardrömmar. 

Som 16-åring började hon som piga och var sedan det i både Dalsland och Norge. En farbror som utvandrade till Wisconsin menade att Mina med sina drömmar om något annat än att vara städslad piga borde komma efter honom, i USA fanns framtiden. 

Han skickade en biljett till henne, en så kallad pre-paid ticket och 1890 påbörjade den 23 år gamla Mina sin resa västerut. Vägen från barndomshemmet i Bäckefors till farbrodern i Wausau i Wisconsin var lång, oerhört lång. Reste gjorde hon helt ensam, vilket faktiskt var vanligt. Att resa hela familjer var desto ovanligare under den tidiga emigrationen, det var i regel ensamma unga människor som drömde om ett bättre liv. Det hela var ett enormt äventyr.

Från hemmet tog hon sig till fots och med hästskjuts till Göteborg. Där väntade den första båten som tog henne till engelska Hull, resan över Nordsjön tog drygt ett dygn. 

Nästa etapp blev en tågresa från Hull till Liverpool. Därefter väntade den stora färden över Atlanten, i Liverpool väntade skeppet s/s Germanic på henne. Fartyget tillhörde det brittiska rederiet White Star Line, vilket kanske mest är känt som ägare till Titanic som förliste drygt 20 år efter Minas överfart. 

Efter ett kort stopp på södra Irland för att ta ombord passagerare satte Germanic kurs på New York och cirka 10 dagar senare tog utvandrarna sina första steg på amerikansk mark. 

Mina blev Minnie …

Dalsländska Mina registrerade sig på ett tillfälligt emigrantkontor eftersom det välkända kontoret på Ellis Island ännu inte var upprättat. Resan var inte över för att hon nått New York. Först med tåg och sedan med hästskjuts tog hon sig till sin farbrors timmerstuga i en avlägsen skogsglänta i Wisconsin. 

Den första tiden bodde hon där och levde nybyggarliv men hon kände sig isolerad och sökte arbete inne i staden Wausau. Under några månader arbetade hon i en emigrantfamilj från Skottland, men hon ville vidare och tog en tjänst som hushållerska i Saint Paul, Minnesota. Det var också i denna delstat hon kom att stanna. 

1892 gifte hon sig med den svenske skräddaren Jakob Halgren och efter ett par års äktenskap fick de möjligheten att överta en farm på knappa 100 tunnland i Milaca, norra Minnesota. 

Paret fick många barn och levde ett socialt liv med vänner och grannar, de blev snabbt en naturlig del av traktens gemenskap. I USA kallade sig Mina för det mer engelskklingande Minnie. Även efter att de förvärvat gården fortsatte Jakob sitt jobb som skräddare och behövde i långa perioder, ibland flera månader, åka till de närliggande städerna för att arbeta. 

När maken var borta skötte Mina gården och barnen ensam. Detta borde rimligen ha tagit i stort sett all hennes tid i anspråk men hon hann också med att skriva.

… och pseudonymen Cecilia

Skrivandet var hennes stora passion och breven hem till familj och vänner i Sverige blev många men det är främst genom andra texter vi i dag kan veta så mycket om henne. Dels skrev hon regelbundet mängder av artiklar till de svensk-amerikanska tidningarna, där hon även bidrog med lyrik. 

De svenskspråkiga tidningarna var viktiga i trakter som Minnesota där det bodde mycket utvandrade skandinaver. Det svenska språket var en trygghet och en liten bit av det forna hemlandet. I tidningarna publicerades också en hel del svenska nyheter och de var viktiga organ för att få veta vad som hände där hemma, vid sidan av brev från anhöriga. 

En av de allra största svenska tidningarna i USA var Svenska Amerikanska Posten. Den trycktes i Minneapolis och i den skrev Mina ofta. Hon använde dock inte sitt eget namn, Minne eller Mina Halgren, utan skrev under pseudonymen ”Cecilia” med varierande stavningar.

De gamla svensk-amerikanska tidningarna är en rik källa för att förstå hur livet såg ut i svenskbygderna och hur svenskarna försökte rota sig i USA. I självbiografin Livets skola broderades texten ut och detaljerat skildrade hon sitt liv i bokform. Dessvärre kom inte boken i tryck men originalmanuset finns bevarat och förvaras i dag hos Emigrantinstitutet i Växjö. Livets skola har förutom för historieskrivningen även varit viktig i litteraturhistorien, på ett sätt Mina själv nog knappast kunnat föreställa sig.

Inspirerade Moberg

När Vilhelm Moberg arbetade med sitt stora Utvandrarepos lämnade han ingenting åt slumpen. Ett gediget researcharbete gjordes och han använde alla möjliga källor för att skapa sina odödliga klassiker om sällskapet från Ljuder socken i Småland som emigrerade till Nordamerika. 

Minas självbiografi hade en fundamental roll som inspiration och mycket som finns skildrat i Mobergs böcker har han hämtat från Livets skola. Som inspiration till Kristina brukar flera olika kvinnor nämnas som verkliga förlagor. En av de kvinnor som låg till grund för fiktionens Kristina Nilsson från Duvemåla var Mina Andersson från Bäckefors. Moberg valde ut företeelser ur Minas liv och applicerade på Kristina eller någon annan i sin egen berättelse. 

Det finns ändå stora olikheter mellan dessa kvinnor. I böckerna tog båtresan flera månader och utspelade sig cirka 40 år innan Minas resa. Dessutom reser hela familjen i böckerna, Mina gjorde det ensam. 

Något kvinnorna dock hade gemensamt var hemlängtan, de visste att de troligen aldrig skulle kunna återvända till Sverige. Den ena längtade ständigt efter Duvemålas astrakaner och den andra efter sin dalsländska hembygd. Kristina fick aldrig återse vare sig Duvemåla eller sin familj. Det sistnämnda fick däremot Mina göra, hon sparade ihop pengar och skickade hem biljetter. Först kom två syskon och bosatte sig i Milaca och senare kom också Minas mor. Bäckefors fick hon dock aldrig återse. 

Lisa Viktorsson

1890 påbörjade den dalsländska pigan Mina Anderson sin resa. I Liverpool klev hon på båten s/s Germanic.
Mina hade sedan unga år en dröm att få skriva. Det fick hon göra bland annat i tidningen ”Svenska Amerikanska Posten”. I den skrev hon både artiklar och bidrog med lyrik.
1892 gifte sig Mina med svenske skräddaren Jakob Halgren. Paret köpte sedermera en farm i Milaca, Minnesota. De fick flera barn.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.