Hälsingland är Sveriges mest skogtäta landskap med en vildmark där alla de stora svenska rovdjuren huserar. Här finns också forsande älvar och en vacker kustremsa. Inte undra på att Hälsingland har blivit skådeplatsen för många filmer.
Redan 1923 spelades det in film i Hälsingland, då Henning Ohlsons pjäs Hälsingar omarbetades till film. Den utspelar sig på 1870-talet och handlar om bröderna Olov och Jonas som äger hemmanet Övergården tillsammans, och som hamnar i konflikt på grund av den ene broderns slarviga leverne. Filmen spelades in i Järvsö under juli och augusti 1923.
1933 gjordes en nyinspelning, som delvis spelades in på Höga-gården i Ljusdal.
En av de mest kända ”hälsingefilmerna” är förstås Driver dagg faller regn (1946), som bygger på Margit Söderholms bygderoman med samma namn (1943) och som blev en av efterkrigstidens allra största filmsuccéer.
Naturscener från Laforsen
Filmen utspelar sig i mitten av 1800-talet och handlar om storbondedottern Marit (Mai Zetterling), hennes fästman Mats (Ulf Palme) och den föräldralöse spelmannen Jon (Alf Kjellin). Triangeldrama på hög nivå, och dessutom till stor del inspelad just i Hälsingland. Germundsgården, där Marit är född och uppvuxen, gestaltas av hembygdsgården Karlsgården och flera naturscener är inspelade vid Laforsen.
I samma bygd och delvis bland samma människor utspelar sig All jordens fröjd (1953), även den gjord efter en roman av Margit Söderholm och ett slags fristående fortsättning på Driver dagg faller regn. Även denna spelades till stor del in på olika platser i Hälsingland, bland annat Karlsgården, Forngården och byn Högen i Bergsjö socken.
Skräck och fasa
1950 kom filmen Rågens rike, som bygger på Jan Hemmers dikt med samma namn. Interiörerna spelades in i Sandrews ateljéer i Stockholm, men exteriörerna filmades i Hälsingland av den kände fotografen Sven Nyqvist. Filmmusiken framfördes av ett antal lokala spelmän.
Hälsingland lockar filmskapare även i modern tid. 2018 kom filmen Draug, som utspelar sig i Hälsingland i början av 1000-talet och som spelades in utanför Bollnäs. Filmen fick pris för bästa skådespelare och bästa musik på skräckfilmsfestivalen Screamfest horror film festival.
2019 kom den amerikanska skräckfilmen Midsommar, delvis svenskproducerad och med flera svenska skådespelare i rollerna. Och även om den inte spelades in i Hälsingland (utan i Ungern) är det just Hälsingland som är platsen för den sekt som i filmen omtalas som ”the Hårga people”.
Filmen beskriver hur några amerikanska ungdomar lockas av sin svenske vän att följa med till Hälsingland och den besynnerliga byn Hårga för att fira midsommar, och där kommer i kontakt med en alldeles ny variant av knätofs och folkmusik. Krypande skräck utlovas – eller en kalkonfilm av allra sämsta sort, beroende på tycke och smak. När filmen visades på filmfestivalen i Göteborg skrattade publiken när det inte var meningen att de skulle skratta. Men flera recensenter har också hyllat den, till exempel Aftonbladets och SVT:s.
I resten av världen har den delat filmälskare i två läger, och blivit utnämnd till 2019 års bästa skräckfilm såväl som 2019 års allra sämsta.
Lingon och kramar
Ett par av de mest omtyckta filmerna, med Hälsingland som skådeplats, är Hur många lingon finns det i världen? (2011) och den fristående uppföljaren Hur många kramar finns det i världen? (2013).
Den förstnämnda handlar om 27-årige Alex som har misslyckats med det mesta han företagit sig och börjar arbeta på Hudiksvalls kommun med funktionsnedsatta personer. När han upptäcker att det finns en stor sångtalang hos många av dem bestämmer han sig för att visa resten av sina vänner att de är lika mycket värda.
Handlingen bygger på regissören Pär Johanssons personliga erfarenheter när han arbetade med funktionsnedsatta och ville utveckla deras förmågor i stället för att tvinga dem att lära sig saker de hade svårt för. Han startade då Glada Hudik-teatern, och en stor del av ensemblen finns med i filmen.
Fina recensioner
Uppföljaren handlar om den framgångsrike reklamfotografen Max, som bor i New York, och som trots sina framgångar är bitter och ensam. Just när han har bestämt sig för att ta sitt liv ringer en barndomsvän och ber honom komma till Sverige och spela in en film om hans dotters vänner med funktionsvarianter. Även i denna film medverkar många från Glada Hudik-teaterns ensemble.
Båda filmerna fick genomgående fina recensioner och Hur många lingon finns det i världen? sågs av hela 370 000 biobesökare.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!