Mikael Rickfors har haft en både lång och framgångsrik musikalisk karriär och trots sin svåra sjukdom har han aldrig gett upp. Suget att stå på scenen finns där alltjämt och han har inga planer på att lägga av.
Rickfors längtar efter att få spela igen
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det känns som om han varit med i en evighet. Från starten i Bamboo i slutet av 60-talet, via engelska popgruppen The Hollies till en bejublad solokarriär och två sejourer med Grymlings. I dag är Mikael Rickfors 72 år, men har inga planer på att lägga av.

 

I slutet av 1971 stod Mikael Rickfors och en rad andra hoppfulla sångare utanför AIR Studios vid Oxford Circus i London. Rockgruppen The Hollies, som senare skulle väljas in i Rock and Roll Hall of Fame, sökte en ny sångare sedan Allan Clarke hoppat av. Många var kallade, men bara en skulle klara nålsögat. 

Rickfors, som hade en erkänt bra röst, hade inga jätteförhoppningar. Visserligen hade The Hollies fått upp ögonen för honom redan när Bamboo var förband åt The Hollies i Sverige, men det var närmare 300 personer som skulle provsjunga.

 

Upp på Top of the Pops

Men så efter några veckor ringde det från England. Rickfors informerades att låten The Baby han spelat in med The Hollies var ute som singel och låg på Top of the Pops, BBC:s musiklisteprogram. 

Den relativt okände svensken var nu The Hollies sångare.

The Baby nådde plats 26
i Storbritannien samt högt på listorna i andra länder. Gruppen hade också framgångar med ett par låtar som Mikael skrivit – Touch och Don´t Leave the Child Alone. 

För Rickfors del fick han anstränga sig att sjunga ljusare än han egentligen brukade, samt förstås, prata och sjunga på engelska.

– Det var faktiskt inte så enkelt som jag trodde. Kraven var höga och det lossnade först när jag liksom började tänka på engelska, berättar Mikael om den spännande tiden. 

 

Ville röra sig vidare

Trots statusen som sångare
i ett framgångsrikt band med turnéer världen över valde emellertid svensken att lämna The Hollies efter mindre än två år. Han kände att musiken bandet gjorde inte passade honom.

– Hade Hollies varit lite ”bluesigare” hade jag hängt mig kvar, men de gjorde inte den musik jag ville göra just då. Alltså blues, folkmusik och rock. Så jag ringde upp vår manager och meddelade att jag ville röra på mig. Hans svar var att ”det var bra att du ringde, för jag hade ändå tänkt ge dig sparken. Jag känner att bandet behöver en lite ljusare röst än din.” Med andra ord förekom jag honom, berättar Mikael Rickfors.

 

Köpte vingar för pengarna

I stället satsade han på en solokarriär. På 1970- och 80-talen blev han framgångsrik med låtar som Dancing on the Edge of Danger, Daughter of the Night och Tender Turns Tuff. 

Låten Daughter of the Night blev dessutom en hit på Carlos Santanas album Havana Moon. Santana har för övrigt sjungit in flera av Rickfors låtar, något Mikael är stolt över. 

Rickfors har dessutom skrivit låtar till sin egen idol Percy Sledge.

För den breda allmänheten blev Mikael Rickfors välkänd med Som stormen river öppet hav 1986. Det var en ballad han sjöng i duett med Susanne Alfvengren. 

Två år senare kom hans största svenska hit: Vingar. 

”Jag ska köpa vingar för pengarna…” är lite av svensk musikhistoria; en låt de flesta nynnat på någon gång. Det har ibland hävdats att den uppkom som motreaktion till en materialistisk värld.

– Nja, det är väl inte helt sant. Vad som hände var att jag och en kompis satt och drack öl och pratade om vad man skulle göra om man hade obegränsat med pengar. Det var så vingarna kom upp, berättar Mikael.

Låten är ett standardinslag på hans spelningar, ett måste.

– Jag får inte sluta om jag inte spelar den. Då blir folk arga, säger han skämtsamt.

 

Grymlings

1990 bildade Rickfors bandet Grymlings tillsammans med  Pugh Rogefeldt, Göran Lagerberg och Magnus Lindberg. Det aningen kryptiska namnet kommer från namnet på gården på Gotland som Rickfors ägde. 

På gården fanns en studio som bandet använde för sina inspelningar. Dessa filmades och visades senare i ett tv-program i samband med att gruppens debutalbum lanserades. Skivan blev en stor framgång. 

Grymlings blev emellertid en kortlivad historia. Redan 1992 upphörde bandet, och en haussad återförening 2004–2005 blev ingen större succé. 

I den vevan hade Rickfors hälsa sviktat under flera år. Han blev oförklarligt trött och kände sig ständigt dränerad på energi. Den musikaliska kreativiteten blev förstås lidande och det blev ganska tyst kring musikikonen.

Orsaken visade sig till slut vara den obotliga sjukdomen hemokromatos, som han i någon form plågats av sedan slutet av 1990-talet men fick diagnosticerad först 2005. Sjukdomen är genetisk och innebär att kroppens naturliga reglering av järnupptag inte fungerar. Detta kan i sin tur leda till sjukdomar som skrumplever, diabetes och artrit. Obehandlad kan den leda till döden.

 

Mådde fruktansvärt

För Rickfors var alltså extrem trötthet de första symtomen på sjukdomen. Han minns de tunga åren då han inte visste vad som var fel, och besvär som sakta blev värre och värre. Efter tröttheten började lederna dessutom värka.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt till slut och hade ingen livskraft, ingen lust till någonting. Jag orkade inte vara uppe mer än ett par timmar per dag.

Till slut sökte Mikael Rickfors hjälp, och efter omfattande provtagning kunde rätt diagnos ställas. Kroppen svarade sedan snabbt när behandling sattes in. 

En konsekvens av sjukdomen är att brosket i höfter och knän brutits ned, något som tvingat fram ett antal operationer. Dessutom drabbades han av en infektion i en knäprotes och låg tre månader med intensiv antibiotikabehandling.

– Då var det illa, usch. Vid en rond då jag var nerdrogad hörde jag hur en läkare sa:

”Nej, jag tror inte vi klarar den här killen”. 

Det var en verkligt jobbig period, berättar han.

 

Inga planer på att sluta

Mikael Rickfors red dock ut stormen, och kom tillbaka både som människa och artist. Sjukdomen är emellertid fortfarande ett problem, om än ett hanterbart sådant. 2019 fick han ställa in några spelningar på grund av en höftoperation.

Under coronapandemin har scenframträdandena från Rickfors varit lätt räknade, liksom för andra artister. Suget att stå på scen och sjunga för publik är dock ograverat för en Sveriges mest folkkära artister. Mikael Rickfors har inga planer på att sluta.

 

Björn Schüberg  

Mikael Rickfors tillsammans med kollegorna Mats Ronander och Dan Hylander 2012.

Mikael Rickfors – den rockande grafikern

Namn: Per Mikael Rickfors.

Född: 4 december 1948 i Stockholm.

Yrke: Sångare, musiker, låtskrivare.

Musikaliska förebilder: -James Brown, Snooks -Eaglin och The Four Tops.

Har medverkat i banden: Bamboo, The Hollies, Grymlings.

Kuriosa: Mikael Rickfors har gått flera år på konstskola. Han har målat tavlor och skulpterat och är dessutom utbildad grafiker. 

Mikael Rickfors har, som de flesta andra artistkollegor, fått ta en ofrivillig paus från att spela inför publik. Men så fort pandemin är över planerar han att åka ut "på vägarna" igen.
Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 26 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7