Sören Kjellkvist (till vänster på båda bilderna) fick en dag för sig att han skulle ro över Atlanten. Tidigt insåg han att han skulle behöva en kompanjon för att ”ro” ihop det minst sagt våghalsiga projektet. Valet föll på vännen och kollegan Måns Kämpe (i röd tröja). I december planerar de att ge sig iväg på den riskfyllda roddturen. Foto: Annika Jönsson
Ror över Atlanten för Östersjöns valar
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det började med ett diskbråck för 15 år sedan. Under ett år plågades Sören Kjellkvist av svåra smärtor. Till slut blev han bättre, men livskrisen förändrade Sören. Nu vill han förverkliga äventyrsdrömmarna han närt under tiden som konvalescent. En av dem tänker han förverkliga i vinter – en roddtur från Portugal till Västindien.

 

Sören Kjellkvist, 47, är äventyraren som har självspäkning som signum. Åtminstone känns det så efter en titt i meritlistan. Bland annat har han paddlat längs hela Norges kust utan medhavd mat eller pengar, samt överlevt 50 dagar i fjällen på ätbart han kunde finna i naturen. Det är alltså knappast all inclusive när Kjellkvist är i farten – snarare ”none inclusive”. Norgeäventyret startade han med en lätt övervikt och avslutade det 13 kilo lättare. 

Den långa rodd han och en kompis nu planerar innefattar emellertid medhavd mat, vilken kan behövas. Halva tiden i båten handlar om hård rodd medan andra halvan handlar om återhämtning, förhoppningsvis i form av sömn. 

– Ro och vila är vad livet på båten kommer bestå av, berättar Sören, som började drömma om atlantrodden för tre år sedan.

 

Udda kontaktannons

Som alltid när det gäller extrema projekt är valet av en lagkamrat viktig. Att leva under svåra förhållanden i tre månader kräver sin man – eller kvinna. Trots att han har ett nätverk med äventyrare valde Sören att via ”kontaktannons” sondera marknaden. ”Kontaktannonsen” innehöll inte de vanliga ”mysiga hemmakvällarna” utan uttryckte rakt på sak vad som väntade: 

 

”Man eller kvinna söks till farofylld resa i liten roddbåt över Atlanten. Ingen lön, sova och ro i tvåtimmars skift dygnet runt, tryckande hetta, svåra saltsår, öppet hav och fri horisont månader i sträck, upp till tio meter höga vågor, ständiga faror, ingen garanti för välbehållen hemkomst. Möjlig egen ära och förhöjd självkänsla vid händelse av framgång.”

 

Till slut föll valet på Måns Kämpe – en kollega på det dataföretag där Kjellkvist arbetar. Nu tar de båda kompanjonerna tjänstledigt från jobben framför dataskärmen för att i stället slita med åror i salta vindar.

– Det viktigaste under en oceanrodd är att personkemin stämmer, och den vet jag att den funkar i och med att Måns är en gammal vän, berättar Sören.  

Någon dununge är inte Kämpe heller; han är liksom Sören en van äventyrare även om han främst sysslat med bergsbestigning. Sedan de bestämde sig för projektet har de rott till Åland ihop, samt en sväng i riktning Visby då de emellertid vände i förtid. Två personer från företagen som sponsrar projektet hade inte tid att vänta när vädret sinkade resan.

– Det är viktigt att ha gjort några rejäla test tillsammans innan det blir riktigt allvar. Nu vet jag i alla fall att Måns inte kommer att ligga och spy i förpiken, säger Kjellkvist.

Oceanroddare tillhör de mer utsatta äventyrarna. Ute på havet har de bara sig själva att lita till. Det finns inga mataffärer, inga läkare, inga apotek och inga möjligheter att skydda sig för vind och vågor. 

 

Viktigt med vatten

Båten, som är 7,30 meter lång, har ett lastutrymme i fören och ett sovutrymme i aktern. Maten kommer bestå av så kallade mjukkonserver: ”Hälften så dyra, dubbelt så goda och dubbelt så tunga som vanliga konserver, men å andra sidan slipper vi ta med vatten att blanda ut exempelvis frystorkad mat med”, förklarar Sören.

Trots det lär det gå åt en hel del vatten. Värmen kommer tidvis vara tryckande. För ändamålet har Sören och Måns två avsaltningsmaskiner med sig. En elektrisk som kan producera 30 liter vatten i timmen, samt en där vattnet pumpas för hand och där kapaciteten är betydligt mindre. 

– Samtidigt är den handpumpade extremt slitstark, och livsnödvändig om den elektriska skulle gå sönder. Vi måste helt enkelt ha med den som backup, förklarar Sören.

Samma sak gäller årorna. Förutom det ordinarie paret har de med sig tre reservåror.

 

Säkrare nu än det var förr

Andra problem är svårare att gardera sig emot. Stormar är alla sjöfarares skräck; för små farkoster är även valar och tappade containrar från lastfartyg orosmoment. Långfärdsseglaren Steve Callahans båt sjönk 1981 efter vad som troligen var närkontakt med en val; han överlevde sedan 76 dygn på en räddningsflotte innan han plockades upp utanför Guadeloupe i Västindien. Något liknande hoppas Måns och Sören slippa, men de är förberedda.

– Såklart har vi en räddningsflotte med oss. Dock har den tekniska utvecklingen gjort det hela betydligt säkrare i dag, menar Sören som dagligen kommer rapportera från rodden via social medier.

 

Utrotningshotad val

De båda äventyrarnas färd startar i den sydportugisiska staden Lagos i december. Därifrån styr de kosan mot Kanarieöarna för att bunkra upp. Sedan ändrar de kurs och styr nästan rakt västerut. Om allt går väl angör de ön Antigua i mars.

Som en röd tråd genom Sören Kjellkvists olika projekt går hans miljöengagemang. Han är mån om att vistelsen i naturen ska lämna så få spår som möjligt. Som samarbetspartner på atlantrodden har Måns och Sören därför miljöorganisationen Coalition Clean Baltic. Förutom uppdateringar på sociala medier om själva rodden kommer de att skriva om den utrotningshotade östersjötumlaren.

– Både Sören och jag är djupt engagerade för livet i haven, och vi känner att det är fruktansvärt att den enda valen
i Östersjön är hotad. Därför tillägnar vi vårt äventyr den här viktiga frågan, berättar Måns Kämpe.

 

Björn Schüberg

Duon startar i Lagos, Portugal, och styr sedan mot Kanarieöarna. Där gör de ett kort stopp för proviantering innan de sätter kurs västerut med slutdestination Antigua i Västindien.
Atlantrodden som Sören och Måns ska ut på tillägnar de den utrotningshotade östersjötumlaren. Deras miljöengagemang är stort.
Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 31 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7