Många känner ett obehag då de stöter på en orm i naturen. Vid ormfobi är rädslan mycket stark och kontakt med ormar kan utlösa ångest. Även bilder på ormar, eller till och med bilder på slingriga föremål kan trigga reaktionen. Spindelfobi är i stort sett lika vanlig som ormfobi. Enligt svenska Anticimex finns det i Sverige cirka 730 spindelarter men ingen är farlig för människor. Vanliga spindel­arter som förekommer inomhus är mindre husspindel, stor husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar. Lyckligtvis kan ingen av ovanstående varelser hittas på våra breddgrader...
Så botas vi från våra vanligaste fobier
Dela på Facebook

När kungskobran Sir Väs rymde från sitt terrarium på Skansen-akvariet i Stockholm blev det genast en förstasidesnyhet. Folk följde ormdramat med skräckblandad förtjusning. Det rapporterades till och med om att vissa ställde in sina höstlovsresor till Stockholm på grund av den förrymda kungskobran. Men varför är vi så rädda för ormar?

Ormrädsla är mycket vanligt, och utvecklas för vissa till en fobi  –  en stark upplevelse av obehag, skräck eller äckel. En svensk studie har visat att drygt fem procent av svenskarna lider av ormfobi, även kallad ophidiofobi, som påverkar deras vardagsliv på ett negativt sätt. Man kanske undviker platser och aktiviteter där man kan stöta på ormar, och undviker att gå ensam i naturen utan att bära heltäckande kläder. 

Det kan också vara skrämmande att resa till destinationer i tropiska länder, där man riskerar att stöta på giftiga eller stora ormar.

Det är dock viktigt att skilja på ormfobi och ett hanterbart obehag inför ormar. Många kan känna sig lite nervösa eller spända inför kontakt med ormar utan att det har negativ effekt på livet. Att man exempelvis iakttar vissa säkerhetsbeteenden ute i naturen, som att stampa i marken, behöver inte innebära att rädslan är ohanterlig. 

Oberäkneliga rörelser

Det finns flera skäl till att rädslan för ormar är så utbredd och så ofta utvecklas till en fobi, menar experterna. Dels har ormen ett rörelsemönster som kan kännas oberäkneligt och till och med aggressivt, dels kan huvudet med ögonen, väsandet och den kluvna tungan framstå som obehagligt eller rent av skrämmande. I de allra flesta fall försöker dock ormar, giftiga eller ej, att hålla sig borta ifrån människan. 

Historiskt har ormen också knutits till ondska, inte minst genom Bibelns berättelser. Ormen omnämns på flera ställen, bland annat i Första Mosebok där den lurar de första människorna Adam och Eva att äta kunskapens frukt och därigenom ger upphov till syndafallet. Som straff blir den utstött från gemenskapen med jordens djur och tvingas kräla fram genom livet. 

I Uppenbarelseboken omtalas ormen som djävulen själv, som besegras av ärkeängeln Mikael i en strid i himlen. 

Vanliga symtom på ormfobi kan vara hjärtklappning, yrsel, muntorrhet och svettningar. Och de är inte enbart kopplade till direktkontakt med ormar, utan kan uppstå även när man ser en orm på bild eller film. 

Vid riktigt kraftig fobi behöver man inte ens se en orm, det kan räcka med att promenera
i högt gräs eller någon annanstans där ormar kan finnas för att ångesten ska infinna sig.
I värsta fall kan fobin leda till sömnproblem och humörsvängningar. 

En annan mycket vanlig fobi är spindelfobi, arachnofobi. Man räknar med att ungefär tre och en halv procent av Sveriges befolkning är drabbad. Symtomen är desamma som för andra fobier, med panikångest, muntorrhet, darrningar, hjärtklappning och svettningar. 

Orsaker till fobi

Det finns olika teorier om orsakerna till varför människor drabbas av sådant som orm- och spindelfobi. En är att fobier mot orm och spindlar, och allmän insektsfobi (entomofobi) har evolutionära orsaker, då människor genom historien varit tvungna att iaktta särskild försiktighet just i förhållande till ormar och insekter. 

Fobin handlar i grund och botten om överlevnadsinstinkt, helt enkelt. Det finns också forskning som visar att även djur kan uppleva nedärvd rädsla. Fåglar som vuxit upp i fångenskap, och aldrig har sett en vildfågel, kan bli rädda då de ser siluetten av en örn.

Den teorin kan styrkas av att det tycks vara lättare att utveckla fobier just mot sådant som alltid medfört risk för fara, såsom ormar och spindlar men också höga höjder.  Det är betydligt ovanligare att fobierna gäller moderna föremål som kan vara farliga, som skjutvapen. 

En annan förklaring är att det handlar om inlärd rädsla, direkt eller indirekt. Ett vanligt exempel på indirekt inlärd rädsla är när ett barn ser att föräldern blir rädd då han eller hon ser en orm. Genom att undvika det man är rädd för, kvarstår rädslan då man inte får tillfälle att märka att det är ofarligt. 

Behandling mot fobi 

Om man känner att livet krymper på grund av fobin bör man söka hjälp. Och det finns effektiv behandling att tillgå. Den vanligaste behandlingsmetoden är kognitiv beteendeterapi, KBT.  Under en sådan behandling utmanar man, tillsammans med terapeuten, sina negativa tankar för att skapa en mer rationell syn på det man är rädd för. 

Utmaningen sker stegvis, och kan exempelvis gå till så att man börjar med att vänja sig vid bilder och filmer för att sedan besöka miljöer man uppfattar som obehagliga och skrämmande. Patienten får helt enkelt möta sina rädslor
i sin egen takt. De flesta lär sig att hantera sin rädsla och göra sådant de tidigare undvikit, som att ge sig ut i skog och mark, resa på semester och helt enkelt känna att de har kontroll i situationer där de kan möta ormar eller spindlar. 

Vissa typer av behandling tar ett antal veckor eller till och med månader i anspråk, men det finns också terapeuter som arbetar med sessionsbehandlingar, vilket betyder att hela behandlingen sker vid ett och samma tillfälle. 

Tytte Hellman, som är verksam som guide vid Skansen-akvariet och som arbetar med fobibehandlingar sedan många år, arbetar på det sättet. I en intervju i Hemmets Journal berättar hon att hon kombinerar KBT med NLP, neuro lingvistisk programmering som handlar om att ändra invanda negativa föreställningar med hjälp av språket. 

– Det handlar om att ändra invanda negativa föreställningar med tankens hjälp. Jag hjälper klienten att lägga ett ”täcke” över gamla tankar. Min kunskap om ormar och ormars beteenden tillför också mycket, berättar hon. 

Enligt Tytte Hellmans erfarenhet är de flesta drabbade högpresterande personer som är stressade och som ofta har svårt att säga nej till omgivningen krav. 

Däremot är det ovanligt att hon möter människor som minns en traumatisk händelse från barndomen. Hon menar därför att fobin kan vara ett symtom på en stressad kropp och att kroppen använder fobin som en ångvissla för att lätta på trycket för andra jobbiga situationer i livet. Därför kan det vara klokt att efter en lyckad behandling sakta ner lite på tempot, tycker hon.

– En bra erfarenhet efter behandlingen är kunskapen att hjärnan lyder det vi tänker. Så det gäller att hålla hjärnan i styr. Det betyder att säga nej till negativa tankar om ormar och att säga ja till att underhålla de positiva tankarna!

Bitte Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.