Många känner ett obehag då de stöter på en orm i naturen. Vid ormfobi är rädslan mycket stark och kontakt med ormar kan utlösa ångest. Även bilder på ormar, eller till och med bilder på slingriga föremål kan trigga reaktionen. Spindelfobi är i stort sett lika vanlig som ormfobi. Enligt svenska Anticimex finns det i Sverige cirka 730 spindelarter men ingen är farlig för människor. Vanliga spindel­arter som förekommer inomhus är mindre husspindel, stor husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar. Lyckligtvis kan ingen av ovanstående varelser hittas på våra breddgrader...
Så botas vi från våra vanligaste fobier
Dela på Facebook

När kungskobran Sir Väs rymde från sitt terrarium på Skansen-akvariet i Stockholm blev det genast en förstasidesnyhet. Folk följde ormdramat med skräckblandad förtjusning. Det rapporterades till och med om att vissa ställde in sina höstlovsresor till Stockholm på grund av den förrymda kungskobran. Men varför är vi så rädda för ormar?

Ormrädsla är mycket vanligt, och utvecklas för vissa till en fobi  –  en stark upplevelse av obehag, skräck eller äckel. En svensk studie har visat att drygt fem procent av svenskarna lider av ormfobi, även kallad ophidiofobi, som påverkar deras vardagsliv på ett negativt sätt. Man kanske undviker platser och aktiviteter där man kan stöta på ormar, och undviker att gå ensam i naturen utan att bära heltäckande kläder. 

Det kan också vara skrämmande att resa till destinationer i tropiska länder, där man riskerar att stöta på giftiga eller stora ormar.

Det är dock viktigt att skilja på ormfobi och ett hanterbart obehag inför ormar. Många kan känna sig lite nervösa eller spända inför kontakt med ormar utan att det har negativ effekt på livet. Att man exempelvis iakttar vissa säkerhetsbeteenden ute i naturen, som att stampa i marken, behöver inte innebära att rädslan är ohanterlig. 

Oberäkneliga rörelser

Det finns flera skäl till att rädslan för ormar är så utbredd och så ofta utvecklas till en fobi, menar experterna. Dels har ormen ett rörelsemönster som kan kännas oberäkneligt och till och med aggressivt, dels kan huvudet med ögonen, väsandet och den kluvna tungan framstå som obehagligt eller rent av skrämmande. I de allra flesta fall försöker dock ormar, giftiga eller ej, att hålla sig borta ifrån människan. 

Historiskt har ormen också knutits till ondska, inte minst genom Bibelns berättelser. Ormen omnämns på flera ställen, bland annat i Första Mosebok där den lurar de första människorna Adam och Eva att äta kunskapens frukt och därigenom ger upphov till syndafallet. Som straff blir den utstött från gemenskapen med jordens djur och tvingas kräla fram genom livet. 

I Uppenbarelseboken omtalas ormen som djävulen själv, som besegras av ärkeängeln Mikael i en strid i himlen. 

Vanliga symtom på ormfobi kan vara hjärtklappning, yrsel, muntorrhet och svettningar. Och de är inte enbart kopplade till direktkontakt med ormar, utan kan uppstå även när man ser en orm på bild eller film. 

Vid riktigt kraftig fobi behöver man inte ens se en orm, det kan räcka med att promenera
i högt gräs eller någon annanstans där ormar kan finnas för att ångesten ska infinna sig.
I värsta fall kan fobin leda till sömnproblem och humörsvängningar. 

En annan mycket vanlig fobi är spindelfobi, arachnofobi. Man räknar med att ungefär tre och en halv procent av Sveriges befolkning är drabbad. Symtomen är desamma som för andra fobier, med panikångest, muntorrhet, darrningar, hjärtklappning och svettningar. 

Orsaker till fobi

Det finns olika teorier om orsakerna till varför människor drabbas av sådant som orm- och spindelfobi. En är att fobier mot orm och spindlar, och allmän insektsfobi (entomofobi) har evolutionära orsaker, då människor genom historien varit tvungna att iaktta särskild försiktighet just i förhållande till ormar och insekter. 

Fobin handlar i grund och botten om överlevnadsinstinkt, helt enkelt. Det finns också forskning som visar att även djur kan uppleva nedärvd rädsla. Fåglar som vuxit upp i fångenskap, och aldrig har sett en vildfågel, kan bli rädda då de ser siluetten av en örn.

Den teorin kan styrkas av att det tycks vara lättare att utveckla fobier just mot sådant som alltid medfört risk för fara, såsom ormar och spindlar men också höga höjder.  Det är betydligt ovanligare att fobierna gäller moderna föremål som kan vara farliga, som skjutvapen. 

En annan förklaring är att det handlar om inlärd rädsla, direkt eller indirekt. Ett vanligt exempel på indirekt inlärd rädsla är när ett barn ser att föräldern blir rädd då han eller hon ser en orm. Genom att undvika det man är rädd för, kvarstår rädslan då man inte får tillfälle att märka att det är ofarligt. 

Behandling mot fobi 

Om man känner att livet krymper på grund av fobin bör man söka hjälp. Och det finns effektiv behandling att tillgå. Den vanligaste behandlingsmetoden är kognitiv beteendeterapi, KBT.  Under en sådan behandling utmanar man, tillsammans med terapeuten, sina negativa tankar för att skapa en mer rationell syn på det man är rädd för. 

Utmaningen sker stegvis, och kan exempelvis gå till så att man börjar med att vänja sig vid bilder och filmer för att sedan besöka miljöer man uppfattar som obehagliga och skrämmande. Patienten får helt enkelt möta sina rädslor
i sin egen takt. De flesta lär sig att hantera sin rädsla och göra sådant de tidigare undvikit, som att ge sig ut i skog och mark, resa på semester och helt enkelt känna att de har kontroll i situationer där de kan möta ormar eller spindlar. 

Vissa typer av behandling tar ett antal veckor eller till och med månader i anspråk, men det finns också terapeuter som arbetar med sessionsbehandlingar, vilket betyder att hela behandlingen sker vid ett och samma tillfälle. 

Tytte Hellman, som är verksam som guide vid Skansen-akvariet och som arbetar med fobibehandlingar sedan många år, arbetar på det sättet. I en intervju i Hemmets Journal berättar hon att hon kombinerar KBT med NLP, neuro lingvistisk programmering som handlar om att ändra invanda negativa föreställningar med hjälp av språket. 

– Det handlar om att ändra invanda negativa föreställningar med tankens hjälp. Jag hjälper klienten att lägga ett ”täcke” över gamla tankar. Min kunskap om ormar och ormars beteenden tillför också mycket, berättar hon. 

Enligt Tytte Hellmans erfarenhet är de flesta drabbade högpresterande personer som är stressade och som ofta har svårt att säga nej till omgivningen krav. 

Däremot är det ovanligt att hon möter människor som minns en traumatisk händelse från barndomen. Hon menar därför att fobin kan vara ett symtom på en stressad kropp och att kroppen använder fobin som en ångvissla för att lätta på trycket för andra jobbiga situationer i livet. Därför kan det vara klokt att efter en lyckad behandling sakta ner lite på tempot, tycker hon.

– En bra erfarenhet efter behandlingen är kunskapen att hjärnan lyder det vi tänker. Så det gäller att hålla hjärnan i styr. Det betyder att säga nej till negativa tankar om ormar och att säga ja till att underhålla de positiva tankarna!

Bitte Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 35 reviews
drivs av Facebook
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Gerti Stenberg
Gerti Stenberg
2022-09-08T16:37:27+0000
Bästa tidningen ! Både rolig och kunskapsberikande
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7