I Spanien firar man in det nya året med vindruvor, en sed som ska ge tur. Tolv stycken  –  en för varje slag klockan slår.
Isfiske och vindruvor – så firas nyår världen över
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det är inte mycket som slår nyårsafton när det gäller löften och förhoppningar. Oavsett om vi ­firar i goda vänners lag eller ensamma så följer de flesta av oss våra invanda traditioner. En bättre middag följs av bubbel och nyårsraketer vid tolvslaget i den kalla vinternatten när vi säger adjö till det gamla året och välkomnar det nya. Men hur ser nyårstraditionerna ut i resten av världen?

 

Nyårsafton är en stor helg världen över, och i många länder har nyårstraditionerna mycket gamla anor. Det gäller inte minst i vårt östra grannland Finland, där man än i dag bevarar traditionen att stöpa så kallade nyårslyckor.

Nyårslyckor är tenn som är format som små hästskor och som man smälter i en speciell tennspade över öppen eld. När hästskon har smält häller man den i en hink med vatten där den tar ny form. Sedan gäller det att lista ut vad föremålet liknar och vad det förutspår för framtid. Blir det en skrovlig form brukar det tolkas som att det nya året inbringar pengar, får den formen av en båt förutspår den en resa, om den liknar en blomma kan det betyda att bröllop stundar. Endast fantasin sätter gränserna för denna gamla och hemtrevliga nyårstradition!

Ännu längre österut kan man fira nyårsafton på havets botten – eller nästintill. Den som innehar dykcertifikat kan nämligen delta i ett nattligt dyk i världens djupaste sjö, Bajkalsjön i Sibirien. I traditionen ingår att hugga ett hål i den tjocka isen  för att sedan dyka i med gran och champagne och dansa ringdans i det kalla vattnet – allt ackompanjerat av en lufttemperatur som ofta går ner mot 30 minusgrader. Inte en nyårstradition som passar alla, kan man tänka. 

Även i Kanada upprätthåller många en tradition som har med frusna sjöar och vattendrag att göra, men den är mindre extrem och lättare att genomföra. I de mer lantliga delarna av landet är nämligen isfiske en stark tradition. Och det pågår inte bara under dagen utan fortsätter ofta till sent på natten. 

 

Röda underkläder

En betydligt mindre krävande nyårstradition är den turkiska traditionen att bära röda underkläder på nyårsafton. Och även om försäljningen av just dessa plagg ökar markant inför högtiden så är det inte en ny tradition skapad av handlarna, utan en sed med anor i gammal folktro. 

Det är inte bara i Turkiet underkläderna har en särskild betydelse när det nya året ska ringas in. I många delar av Sydamerika tror man att färgen på de underkläder man bär på nyårsafton sätter riktningen för det kommande året. Bär man rött hittar man kärleken, väljer man vitt kan man se fram emot ett lugnt och konfliktfritt år och om man bär guldfärgat närmast kroppen blir man rik. 

I Brasilien är det vitt som gäller på nyårsafton, inte bara under utan över hela linjen. Den vita färgen anses mota bort onda andar och ge tur. Tur kan man också få om man beger sig till stranden och hoppar över sju vågor eller står på höger fot och hoppar tre gånger. I Colombia kan man ge sig ut på en promenad runt kvarteret med en tom resväska om man vill göra många resor under det kommande året. 

 

Nudlar och vindruvor

Nyårsafton i Japan går i matens tecken. Strax före midnatt på nyårsafton äts en så kallad Toshikoshi soba, vilket kan översättas med en ”årsöverskridande” nudelrätt. Maträtten präglas av en stark symbolik, där de långa nudlarna symboliserar övergången från ett år till ett annat. Eftersom de går lätt att skära av uttrycker de också att man lämnar det gamla bakom sig och välkomnar en nystart. 

Spanjorerna firar nyår så det står härliga till och firandet fortsätter ofta långt in på nyårsdagens morgon. Men det mest märkliga är kanske traditionen att äta druvor till tolvslaget, antingen hemma med familjen eller i större folksamlingar på torgen. Tolv druvor ska man äta, en för varje slag, det ger tur under det kommande året. 

Men särskilt gammal är inte traditionen. Den dokumenterades först på 1890-talet och etablerades 1909, då några vinodlare i Alicante såg en möjlighet i att få sälja fler druvor. Det lyckades. I dag är de tolv druvorna en etablerad nyårstradition i många länder som har en koppling till Spanien, till exempel många latinamerikanska länder och Filippinerna. 

I Filippinerna står även annan frukt i fokus denna dag. På nyårsafton serveras nämligen tolv runda frukter, vars form ska symbolisera mynt. De tolv frukterna kan variera, men innebörden är densamma vare sig man serverar meloner, äpplen, apelsiner eller något annat, nämligen att det nya årets alla månader ska föra med sig framgång och välstånd. 

Rund mat är också populärt i Italien på nyårsafton, och av samma skäl. Där äter man ofta den traditionella maträtten cotechino con lenticchie, korv med linser, vid midnatt. De runda linserna symboliserar mynt och sägs föra med sig lycka och välstånd in i det nya året. 

I de katolska länderna är nyårsfirandet också en kyrklig helg för många. Den 31 januari firar man helgonet Sylvester, en påve som levde på 300-talet, med högmässa och festligheter och nyårsnatten kallas därför ofta Sankt Sylvesters natt. Även nyårsdagen går i trons tecken, med en högmässa tillägnad Jungfru Marias ära.  

 

Nyårskula, opossum och Hogmanay

I USA är den mest framträdande nyårstraditionen den i New York, där man firar ner en gigantisk kula över Times Square. Ceremonin har ägt rum nästan varje år sedan 1907 och tiotusentals New Yorkbor går man ur huse för att bevista traditionen på plats. Åtskilliga miljoner människor från hela världen följer firandet på tv och, sedan några år tillbaka, även via webbkameran på Times Square. 

Den här traditionen har faktiskt gett upphov till en annan, lite mer udda, sådan. 

I staden Brasstown i North Carolina har man nämligen skapat en egen variant, där man firar ner en livs levande opossum, ett slags pungdjur, i en plexiglasbur. Ceremonin följer dock, till alla djurvänners lättnad, alla lagar och regler och djuret släpps ut i det fria så snart buren når marken. I firandet ingår också en dragshowtävling där män tävlar om att utses till Miss Possum.

 

Nyårsfirande i flera dagar

Skottlands lokala namn på nyårsfirandet är Hogmanay.  Denna den sista dagen på året är på många sätt en större högtid än julen. 

Nyårsfesterna pågår i dagar och det är förmodligen ingen slump att både den 1 och 2 januari är röda dagar i almanackan. 

Hogmanay-firandet tros ha sitt ursprung i förkristen tid, till 700- eller 800-talet, då vikingarna kom till Skottland. Ett av de återkommande inslagen på många av de traditionella festivalerna är eld. Elden påstår bränna bort det gamla årets onda andar innan det nya börjar och fackeltåg och eldparader pågår i hela Skottland. 

En av de största festerna i landet finner man i huvudstaden Edinburgh, där festen pågår i hela tre dagar. Det börjar den 30 december, med ett fackeltåg genom staden, ackompanjerat av säckpipeblåsare och trumslagare och det fortsätter den 31 december med ett stort utomhusparty med levande musik, dans och fyrverkerier. Och självklart fattar deltagarna varandras händer och sjunger alla Auld Lang Syne tillsammans vid tolvslaget – denna klassiska nyårsvisa skrevs ju trots allt av den skotske nationalpoeten Robert Burns. 

 

Bitte Assarmo

Isfisket i Kanada startar på dagen på nyårsafton och håller på till sent på natten. Det är en stark tradition, framför allt i de mer lantligare delarna av landet.
I Skottland firar man Hogmanay med fackeltåg och eldparader.
Nyårslyckor är en finländsk tradition då man smälter tenn och häller i vatten. Formen berättar om vad det kommande året har att bjuda på.
I New York är traditionen att fira ner en gigantisk kula ner över Times Square.
I Japan avslutar man året med den symboliska nudelrätten Toshikoshi soba.
I Bajkalsjön i Sibirien kan man fira in det nya året med nattdyk, i firandet ingår att man hoppar i med champangne och dansar ringdans i vattnet.
Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 33 reviews
drivs av Facebook
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7