Ädelfors gruva, 16 kilometer utanför Vetlanda, är Sveriges första guldgruva. Här hittade man guld redan 1737 och ett år senare hade man startat industriell gruvdrift i Ädelfors. Trots att man har hittat guld på ytterligare 90 platser i berget runt Ädelfors, avvecklades brytningen år 1889. Då var lägsta brytningsnivån mer än 300 meter under markytan. Det görs fortfarande nya fyndigheter, men i så liten omfattning att en gruvdrift anses olönsam. Inte desto mindre lockas tusentals
människor att besöka Ädelfors för att vaska guld.
När Lars Guldström från Göteborg på 1960-talet dök på skeppsvrak, fick han höra talas om att det låg ett vrak lastat med 400 kilo guld i havet utanför Auckland island, långt söder om Nya Zeeland. Lars köpte en 30 meter lång skuta, byggd 1894 i Norge och tillsammans med sin hustru och barnen Arne och Rolf gav de sig iväg mot det stora äventyret.
Ute på Atlanten skar den gamla tändkulemotorn och de fick segla så gått det gick mot Västindien samtidigt som det blåste upp till storm. Båten drev rakt upp på ett korallrev där den blev till ”kaffeved”. De lyckades simmande ta sig in till land på ön S:t Kitts där de stannade i ett halvår.
Det var här som Lars för första gången fick höra talas om guldvaskning och i en amerikansk dykartidning läste han om att amerikanska dykare använde ett slags dammsugare – dredge – för att suga upp guld i de kaliforniska floderna. Först då förstod han att det är ytterst sällsynt att man hittar stora guldklimpar, guldet som man hittar är ofta i små, små fragment.
Lars kom då att tänka på en uppfinning han gjort ett antal år tidigare – en detektor som visade sig vara en miljon gånger mer känslig än vad det ursprungliga syftet krävde. Ett år senare var familjen tillbaka
i Göteborg och när Lars bläddrade i ett uppslagsverk fann han en uppgift om att det fanns guld i Ädelfors.
Han plockade fram sin detektor som han modifierar och begav sig till Ädelfors för att testa sin utrustning. Redan efter en kort stund ”signalerade” detektorn att det fanns guld!
Guldström till Ädelfors
Tanken på att kunna hitta guld fick Lars att återvända hem till Göteborg för att försöka skapa en egen modell av ”dammsugare”, liknande de som amerikanska dykare använde. Han byggde flera prototyper som han prövade i både i Finland och i USA. Projektet såg lovande ut och fick namnet ”Goldspear” och med godkänt patent startade han en fabrik i Herrljunga där åtta personer byggde ”dammsugare” för guldsökning i tusental.
Lars Guldström började även rita och ta fram verktyg för att pressa vaskpannor och vaskrännor som tillverkades i plastfabriker i Småland.
– Många frågade sig vad jag var för en ”galning” som grävde guld i Sverige och tv blev intresserade. Det gjordes sammanlagt fem inslag om hur vi grävde guld i södra Sverige och mängder av folk började höra av sig, intresserade av guldvaskning.
Efter en tid i Herrljunga flyttade Lars Guldström och familjen företaget Guldström & Co AB till Ädelfors i början av 1990-talet. Alldeles i närheten bedrevs guldvaskning, en verksamhet som Lars övertog och utvecklade.
– Tanken var att vi skulle lära ut konsten att vaska guld till intresserade personer, men redan efter en kort tid hade ryktet spridit sig och…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!