Hur man firat sin semester i Sverige har under årens lopp förändrats en del men för de flesta har nog ändå vilan och möjligheten att ”göra ingenting” i alla år varit en högprioriterad semesteraktivitet. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Semesterrätten – ett svenskt privilegium
Dela på facebook
Dela på Facebook

De flesta som jobbar i dag tycker nog det är självklart med semester. Men så har det inte alltid varit. Går vi hundra år tillbaka i tiden fanns egentligen ingen semester i Sverige.

 

Visserligen brukade en del företag redan i början av förra seklet ge sina arbetare ett par lediga dagar per år som uppmuntran. Dessa dagar togs ofta ut till midsommarhelgen då det kunde bli en hel veckas ledighet. Tjänstemän med statusyrken kunde till och med få två eller tre veckors ledighet av sin arbetsgivare. 

Det förekom diskussioner för hundra år sedan att semestern skulle vara för alla, men fackföreningar och de flesta arbetarna tyckte att det var viktigare med arbetstidsförkortning. 

Efter hård facklig kamp infördes åtta timmars arbetsdag år 1919 och det blev nu inte lika aktuellt med krav på kortare arbetsdagar. 

Frågan kom åter på tapeten och många arbetsgivare insåg att det blev billigare att införa semester än att korta arbetsdagen. 1917 lades så den första motionen om semester fram i riksdagen, men det skulle dröja ända till den 2 juni 1938 innan riksdagen bestämde om lagstadgad rätt till tolv dagars semester, det vill säga två veckors semester. På den tiden arbetade man som bekant även på lördagar. 

Införandet av semester kom också till för att förbättra hälsan. Tre veckors semester kom 1946, fyra veckors semester infördes 1963 och fem veckor 1978. Efter det har inte miniminivån ändrats, men genom förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden, arbetsgivare och arbetstagare, har många anställda fått ytterligare ledighet inskrivna i sina avtal. 

 

Semester – en hälsorisk

Det fanns de som oroade sig för vad arbetarnas semester skulle innebära. Detta märkligt nog bland människor som redan hade semester och njöt av den. De ansåg att en semester för arbetarna, som var ovana vid ledighet och som hade få hobbyer och inte var engagerade i kulturell verksamhet, skulle slösa bort tiden. Risken fanns att många av dessa människor skulle festa och slåss. Att de skulle använda tiden till att ägna sig åt skräpkultur som dans och biobesök eller bara gå omkring och slöa. 

Såväl stat som företag kände sitt ansvar och gav förslag till arbetarna på semesteraktiviteter. Guiden Tolv dagars semester, som gavs ut av Svenska Turistföreningen 1939, berättade hur man kunde utnyttja semestern. Det blev en storsäljande skrift.

I samhället fördes nu fram synpunkter på att de semesterlediga skulle syssla med friluftsliv. Bland annat fanns en oro för att ”folkmaterialet” (det svenska folket) kunde försämras. Genom stärkande aktiviteter på semestern kunde de stärka sin hälsa genom vandringar och cykelturer i den svenska naturen. Det var viktigt med en stark och frisk kropp! 

 

Blev ett naturälskande folk

Svenska Turistföreningen  hade sedan några år tillbaka börjat bygga ut sin vandrarhemsverksamhet i landet. Det var ett billigare alternativ till hotell och pensionat. Och därmed kunde arbetare med lägre inkomster få råd att resa omkring i landet och kunna ta del av natur och kultur. 

Ett fåtal hade råd med bil på den här tiden. De flesta gav sig iväg på cykel med tält, sovsäck och primuskök i packningen på pakethållaren. 

Det var nu som vi blev ett naturälskande folk. Att vi hade vår allemansrätt, som gav oss möjlighet att fritt utnyttja naturen för att vandra i skog och mark, tälta och bada, hade stor betydelse. Redan 1939 övernattade svenskar över 200 000 gånger i de 9 000 bäddar som fanns tillgängliga hos Svenska Turistföreningen.

Efter kriget ökade inkomsterna snabbt i Sverige och bilen ersatte snart cyklarna som transportmedel. Med bilen kunde man åka längre bort i Sverige och uppleva sådant som man bara hade kunnat läsa om och se på bild tidigare. 

Genom att semestra med bil kunde man ta med flera campinggrejer som luftmadrasser, gasolkök, hopfällbara bord och stolar. Tälten blev större, de första husvagnarna syntes på de snabbt växande campingplatserna som också började hyra ut småstugor. 

Den sommarälskande svensken ville naturligtvis utnyttja sommaren med sol och värme vilket fick till följd att de allra flesta ville ta ut sin semester i juli. Resultatet blev att de flesta svenska företag och industrier stängde ner helt och hållet mitt i sommaren. Det gick bra då andra nationer byggde upp sina länder efter kriget. Men snart kom konkurrensen utifrån som ledde fram till att det inte gick att låta alla ta ut semester på sommaren. Det är få industrier i dag som kan kosta på sig att helt stänga ner produktionen. 

 

Vintersemester

I samband med att den femte semesterveckan infördes 1978 ville många svenskar spara den veckan till vintern. Detta då ett stort antal svenskar hade börjat åka utomlands med charter till varmare länder under den kallare årstiden. 

Och så kom Ingemar Stenmark att få oss bli intresserade av utförsåkning med följd att allt fler förlade en semestervecka till den svenska fjällvärlden under barnens vinterlov eller under påsken.

I dag sprids semestern ut allt mer över hela året av olika orsaker, bland annat jobbar flera människor sommartid på grund av kompensation med högre lön inom till exempel sjukvården. Semestern blir mer och mer flexibel, speciellt inom vissa kontors- och akademiska yrken där gränserna mellan arbete och fritid ibland går in i varandra. 

 

Semester – inte för alla

Men alla har inte haft möjlighet att få någon riktig semester. Under flera sekler fanns det människor som hade heltidsjobb, men som inte kunde få ut någon betald semester. Vi tänker då främst på husmödrarna, de många kvinnorna i hemmet som inte fick någon ledighet. Såvida de nu inte hade tur och fick komma till något statsbidragsfinansierat semesterhem, den så kallade husmorssemestern. 

Det dröjde till 1945 innan jordbruksarbetarna, statarna, fick laglig rätt till semester. 

Fem veckors lagstadgad semester är inte heller verklighet för alla ens i dag. Många, främst ungdomar, har osäkra arbetsförhållanden till exempel som timanställda eller projektanställda utan möjlighet att ta ut semester som andra. 

 

Sven-Åke Henriksson 

Tältsemestern fick en revolution. Efter kriget hade fler råd att skaffa bil vilket också vidgade möjligheterna att fira semester lite längre bort från hemmet. Foto: Nordiska museet
Så småningom fick vi en smått explosionsartad campingturism i Sverige. Campingar poppade upp som svampar i hela landet. Så här kunde det se ut på Sälviks camping i Bohuslän på 1960-talet.
Fjällsemestern har en lång historia, men i och med införandet av en femte semestervecka fick den ett rejält uppsving i slutet av 1970-talet och har sedan dess varit en naturlig del av årets semester för många.
Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 31 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7