Stonehenge är en av världens mest mystiska platser. Forskarna strider fortfarande om vem som byggde stenmonumentet och hur man gjorde det. Här är de sju mest spännande teorierna.
Trots att man har forskat om den mystiska stencirkeln Stonehenge i flera hundra år så är man fortfarande inte säker på varför den byggdes. Teorierna är i stället fler än någonsin.
Stencirkeln byggdes på sten- och bronsåldernåldern omkring år 3 000 f Kr och stod klart tusen år senare. Det gör monumentet äldre än pyramiderna i Giza.
Det krävdes enorma arbetsinsatser att skapa den här stora stencirkeln. Många stenar är mellan fyra och sju meter långa och väger upp till 100 ton.
Vissa av stenarna hämtades i bergen i Wales – mer än 380 kilometer bort.
Stonehenge är en av världens mest undersökta platser. Forskare började studera Stonehenge redan för 400 år sedan och arkeologer håller än i dag på att göra utgrävningar och experiment.
Stencirkeln Stonehenge ligger i landskapet Wiltshire i sydvästra England, ungefär 15 mil från huvudstaden London.
Här är de sju mest spännande teorierna om Stonehenge.
I
Trollkarlen Merlin skapade Stonehenge
Ända fram tills 1600-talet trodde de flesta att det var kung Arthurs trollkarl Merlin som hade byggt Stonehenge. Enligt de här legenderna ska Merlin ha skapat monumentet för att fira segern efter slaget vid Amesbury.
Den mäktige trollkarlen Merlin ska ha hämtat stenar från Irland med hjälp av magi och sedan ha fått jättar att göra själva bygget. En spännande detalj i den här legenden är att man flera tusen år efter bygget visste att stenarna hade fraktats långväga ifrån.
II
Stonehenge byggdes av fransmännen
Den engelske arkeologen Aubrey Burl menar att Stonehenge byggdes på beställning av dåtidens fransmän.
Den hästskoformade inre stencirkeln i Stonehenge är mycket ovanlig i England men den typen av fornminnen är däremot vanliga i Bretagne på andra sidan Engelska kanalen. På några av stenarna har han också upptäckt ristningar som liknar de på monumenten i Bretagne.
III
Druider skapade Stonehenge
En av de mest populära teorierna om vem som byggde Stonehenge är att det var druider. Dessa var präster hos folkslaget kelterna under järnåldern och är mest berömda från de tecknade serierna om Asterix och Obelix.
Den här druidteorin var framför allt populär bland fornforskare under 1600- och 1700-talen.
Problemet med teorin är att vare sig druiderna eller kelterna fanns i England när Stonehenge byggdes. De kom hit först när Stonehenge hade varit övergivet sedan mer än tusen år.
Troligen höll druiderna inte ens till i Stonehenge när de var som flest för ungefär två tusen år sedan.
De höll sina ceremonier i skogsområden och berg – inte på öppna slätter som vid Stonehenge. I modern tid besöks Stonehenge troligen av fler druider än någon gång under forntiden.
Med början år 1905 samlas hundratals moderna druider varje midsommar vid stencirkeln.
IV
Centrum för utomjordingar
De flesta berömda förhistoriska monument har någon gång kopplats samman med utomjordingar. Så är det också med Stonehenge.
De första teorierna att stenmonumentet skulle vara ett center för flygande tefat lanserades först på 1970-talet. En av anledningarna till att teorin är populär är att området runt Stonehenge är det mest ufo-täta i England.
V
Stonehenge är en stor grav
Under de senaste åren har utgrävningar vid Stonehenge avslöjat allt fler begravda människor. Det här har gjort att arkeologer lanserat teorin att Stonehenge och dess stenar var en plats för de döda.
Några kilometer bort har man hittat spåren efter en cirkel som liknar Stonehenge, Durrington Walls, men den var byggd helt i trä. Kring den här cirkeln har man också hittat mängder av spår efter hus och festande. Det här gör att man tror att träcirkeln vid Durrington Walls var till för de levande, man vandrade sedan med den avlidna till stencirkeln vid Stonehenge som var till för de döda.
VI
Stenarna flyttades med kullager
Eftersom många av stenarna i Stonehenge är extremt stora och tunga har man länge diskuterat hur de forslades hit. Man är säker på att stenarna inte fanns på platsen, de har hämtats från stenbrott flera mil bort.
Men arkeologerna har inte hittat några tydliga spår efter transporten av stenarna.
Man vet därför inte om de har forslats på slädar, båtar eller helt enkelt släpats på marken.
Den senaste teorin är att man använde kullager här i Stonehenge redan för 5 000 år sedan. Vid många gravar från stenåldern har man hittat mystiska knytnävsstora stenklot. Genom att placera stenarna i en träram så kunde man relativt enkelt ha rullat de jättelika stenarna.
VII
Astronomisk kalender
En av de teorier som debatterats längst när det gäller Stonehenge är om monumentet är en stor astronomisk kalender, en plats där man observerade stjärnorna och rymden. Det är framför allt stenarnas placering som gör att många menar att man kan studera månen, solen och planetens årstider här.
Vissa stenar är placerade så att solen bara lyser på dem vid midsommar eller vintersolståndet. Forskare har ägnat decennier åt att studera olika stenar och eventuella kopplingar till andra planeter och stjärnbilder.
Micke Jägerbrand
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!