Skeppsbrott var vanliga på 1800-talet, ovan en illustration från 1850-talet. Historien om skeppsbrottet har också nedtecknats i boken ”The wreck of the William Brown”.
Skeppsbrottet som blev ett dilemma
Dela på facebook
Dela på Facebook

Trots att det har gått snart 180 år sedan skeppet William Brown förliste dyker det fortfarande upp i debatten. Förlisningen ledde nämligen till ett dilemma där folk fortfarande frågar sig, ”hur skulle jag ha gjort?” Så vad var det som utspelade sig egentligen? 

 

Historien börjar i Liverpool. Den 13 mars 1841 lämnade det amerikanska lastfartyget William Brown stadens hamn med destination Philadelphia. Ombord fanns förutom kaptenen George Harris och 17 besättningsmän, 65 passagerare, varav de flesta var fattiga emigranter från Irland och Skottland som hoppades på ett bättre liv i USA.

 

Kollision med isberg

Klockan 10 på kvällen den 19 april kolliderade William Brown med ett isberg 25 mil sydöst om Cape Race, Newfoundland. Vattnet forsade in. Katastrofen var ett faktum.

Trots det försäkrade kaptenen passagerarna att allt stod väl till. 

Men passageraren James Black lät sig inte övertygas utan ville själv kontrollera hur det egentligen stod till. Han lyckades så småningom ta sig upp på däck och begrep direkt allvaret i situationen. Och varnade sedan de övriga passagerna. Det utbröt panik. 

Värdefull tid hade gått förlorad. 31 passagerare, de flesta av dem barn, försvann i djupet med skeppet. Det fanns en mindre livbåt och en långbåt. Den mindre båten var mer sjövärdig. Långbåten hade åror men inget roder. Kapten Harris beslöt att han själv, sju besättningsmän och en passagerare skulle ta den mindre båten. Det fanns plats för flera i den men kaptenen beordrade att ingen mer skulle få ta plats. Det innebar att nio besättningsmän och 32 passagerare fick ta långbåten. En passagerare hade dött tidigare under resan. 

Kapten Harris fattade därefter beslutet att de två båtarna skulle dela på sig för att därmed öka chanserna att någon av dem skulle ses av ett skepp, räddas och sedan skulle komma den andra båten till undsättning. Han gav därför sin närmast underordnade, styrman Francis Rhodes, order att ta befälet över långbåten. 

Och så skildes båtarna. 

Besättningsmännen på långbåten diskuterade högljutt att den var alldeles för tungt lastad. 

Kvällen 20 april, nästan exakt 24 timmar efter olyckan, började regnet fullkomligt ösa ner, stormen ven och långbåten tog in vatten. Francis Rhodes greps av förtvivlan och ropade: ”Det här går inte! Hjälp mig Gud!”. 

Besättningsmännen gjorde inga ansatser att hjälpa till och ösa ut vattnet i båten, som bara steg och steg. Vattnet tyngde och långbåten var farligt nära att sjunka. 

 

Tolv man tvingades överbord

Det som hände härnäst var att besättningsmännen tvin­g­ade tolv manliga passagerare ur långbåten, däribland Frank Askins som förtvivlat bad för sitt liv. Därefter följde två kvinnliga passagerare, men det har aldrig klarlagts om de tvingades eller valde att följa sin släkting Frank i döden. ­Efter det protesterade besättningsmannen Alexander Holmes: ”Nej ingen mer ska kastas överbord. Om fler ska gå under ska vi alla gå under tillsammans”. Han talade för döva öron. 

Dagen därpå hittade besättningsmännen två passagerare som lyckats gömma sig. Även de kastades överbord. Endast två vuxna av de manliga passagerarna och en pojke fick vara kvar. 

Inom 24 timmar upptäcktes långbåten av det amerikanska skeppet Crescent som plockade de överlevande ombord och satte dem i iland i Havre-de-Grace i Frankrike. Kapten Harris och de andra i den mindre båten klarade sig, då de efter åtta dagar plockades upp av en fransk fiskebåt. 

 

Ställdes inför rätta

De överlevande passagerarna lyckades till slut ta sig till Philadelphia, där de omedelbart kontaktade polisen varefter ärendet gick vidare till allmänna åklagaren. Som kom fram till att besättningsmännen i långbåten skulle ställas inför rätta för mord. 

Problemet var bara att besättningsmännen mönstrat på andra båtar, kanske gått iland i främmande hamnar och mönstrat på ytterligare andra båtar. Det vill säga alla utom en. Det var Alexander Holmes, han som lönlöst protesterat.

Men det blev han som ställdes inför domstol. Domaren vägrade dock att pröva honom för mord, så brottsrubriceringen reducerades till dråp. 

Efter 16 timmars överläggningar kom juryn fram till att Holmes var skyldig. Domen löd på sex månaders fängelse och 20 dollar i böter. Holmes avtjänade straffet men slapp böterna. Senare benådades han av president John Tyler. 

Ingen av de andra besättningsmännen kom att ställas inför rätta. 

Det har skrivits flera böcker om fallet. Hollywoodfilmerna Souls at Sea (1937) och Seven Waves Away (1957) var löst baserade på det och 1975 gjordes en tv-film The Last Survivors. 

 

Ett riktigt dilemma

Men fallet lever främst vidare som ett dilemma. 

Det var enligt lag kaptenens och besättningsmännens plikt att sätta passagerarnas säkerhet framför sin egen. 

Skulle de alltså ha offrat sina egna liv framför passagernas? 

I det läge då det stod klart att långbåten var för tungt lastad, skulle samtliga ha dött solidariskt? Eller var det bättre att några klarade livhanken? 

Skulle man ha genomfört en omröstning? 

Detta är tankeexperiment
i etik – ett dilemma. 

                   

Michael Dee

 

 

Fler dilemman – hur skulle du göra?

1. Spårvagnsproblemet

En skenande spårvagn kommer farande på ett spårvagnsspår. Längre fram ligger fem personer fastbundna. Du står en bit därifrån och bredvid har du växelspak. Om du drar i den kommer spårvagnen att växlas över till ett sidospår. Du upptäcker då att det ligger en ensam, fastbunden människa på sidospåret. 

Vad gör du? 

 

2. Antibiotikaval

Du och en vän är strandsatta på en öde ö. Oturligt nog, är ni båda dödligt sjuka. Det händer sig som så att du har en antibiotikakur som kan bota sjukdomen. Tyvärr har du bara en kur som kan bota en av er. 

Vad gör du?

 

3. Man går över vägen      

Du kör alldeles för fort i din bil på en enkelriktad gata, där trafiken är tät. Efter dig har du en galen man i bil som skjuter mot dig med en pistol. Framför dig ser du en man som går över vägen. Du kan inte köra förbi honom, på grund av den täta trafiken, men om du stannar riskerar du att bli ihjälskjuten av mannen som jagar dig. 

Vad gör du? 

 

4.  Spårvagnsproblem 2

Fem personer, fastbundna och oförmögna att röra sig, ligger på rälsen. De kan räddas undan en framrusande spårvagn, om du knuffar en enormt fet man i dess väg.

Vad gör du?  

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 29 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7