Skådespelaren Neil Newbon gestaltar trovärdigt Steve Callahan i dramadokumentären ”76 days adrift”.
Skeppsbruten på Atlanten i 76 dagar
Dela på facebook
Dela på Facebook

I februari 1982 var rutinerade soloseglaren Steve Callahan på väg från Kanarieöarna till Antigua i Västindien. 

Mitt i natten väcktes han av en enorm smäll. Det var början på en 76 dagar lång mardröm. 

 

En del människor blir berömda genom ett ödets nyck. Steve Callahan, en båtbyggare från Massachusetts, är en av dem.

Redan från barnsben hade Callahan varit en inbiten seglare, och kände New Englands kuster som sin egen ficka. Hösten 1981 seglade han ut från Newport i Rhode Island, med destination Bermuda. Därifrån seglade han vidare med en vän till Cornwall, England. Där blev han en av deltagarna i Transat 650, en tävling för soloseglare som startar i Europa och slutar
i Västindien. Den 6,5 meter långa båten Napoleon Solo, som han seglade med hade han designat och byggt själv. 

– Numera är det en helt professionell tävling med många prominenta deltagare, men på den tiden var det en blandning av proffs och rena amatörbåtar, berättar Callahan för den marina nättidningen 48north.com.

Tävlingen blev emellertid inte vad Callahan tänkt sig. Biscayabukten levde upp till sitt rykte som fartygskyrkogård, och flera av de deltagande båtarna gick under i höststormarna. Napoleon Solo klarade sig med mindre skador, men Callahan valde ändå att avsluta tävlingen och gå iland i La Coruña i nordvästra Spanien.

I stället valde han att ta det lugnt och seglade sakta ner längs den iberiska kusten och vidare mot Kanarieöarna. På El Hierro bunkrade Steve upp inför den långa, öppna passagen till Västindien. Det kan låta som en äventyrlig historia men rutten trafikeras av många seglare och anses överkomlig. 

 

En kraftig smäll

Efter en ganska händelsefattig första vecka började det blåsa ordentligt en eftermiddag. Innan ha la sig för natten kollade Steve igenom båten så att allt såg bra ut. Han hade inte sovit länge förrän han väcktes av en enorm smäll, och kastades ur kojen. 

– Vad det var som träffade båten vet jag inte, men smällen var kraftig. Kanske en val, spekulerar Callahan.

Napoleon Solo fylldes snabbt med vatten, men Callahan lyckades få ut räddningsflotten
i tid. Tack vare ett antal vattensäkra skott han byggt i båten dröjde det innan den sjönk. Aktern stack upp ur vattnet, och Steve lyckades ta sig in i båten några gånger för att hämta vad han kunde. 

– Jag hoppades båten skulle hålla sig flytande till första dagsljuset, men jag drev iväg
i mörkret. Faktum är att jag inte vågade vara förankrad i båten längre, vågorna och rycken kunde slitit sönder flotten. Ändå lyckades jag få med mig lite mat, en del vatten, en sovsäck, en kudde, en första hjälpen-låda, sjökort, en harpun, nödraketer, en ficklampa och en mindre avsaltningsapparat för vatten, berättar Callahan
i en filmad föreläsning på North Yarmouth Academy.

När han hämtat sig något så när insåg Callahan att han var mitt ute på Atlanten och att vindarna inte skulle ta honom till närmaste land, som var Kap Verdeöarna. I stället drev han västerut. Han visste att Sydamerika och Västindien låg minst 300 mil bort. Skulle han överleva den tid det tog att driva med strömmarna dit? 

När chocken över olyckan lagt sig hade den rutinerade långseglaren mycket att fundera på. Ensam i en lite flotte var Callahan nu utlämnad åt ödet.

 

Ensam på Atlanten

De första dagarna hoppades Steve att den radiosändare han hade för nödsituationer skulle uppmärksammas av ett fartyg, men dessa övervakades inte av satelliter på den tiden och var inget att förlita sig på. Det faktum att han var i en ganska öde del av Atlanten gjorde att inte heller nödraketerna uppmärksammades. 

Callahan insåg att han måste förlita sig på sig själv för att överleva. Ledan kunde bli ett problem. Regelbunden motion, så gott det gick, och en strukturerad tillvaro i de få kvadratmeter han hade till förfogande var vad som gällde. 

Avsaltningsapparaten producerade inte tillräckligt med dricksvatten – ett problem han löste med provisoriska behållare för att samla regnvatten. På så sätt fick han i sig en dryg halvliter om dagen. 

Matförråden från Napoleon Solo var snart tömda, så han lärde sig fånga fisk med harpunen han hade. Fisk söker sig ofta till flytande föremål i öppet vatten, så Steve lyckades få tag i en del guldmakrill och tryckarfiskar. En del flygfiskar fångade han också, liksom fåglar. 

– Det var en mager diet. Hade vi varit två i flotten hade en av oss dött, kanske inte av hunger men definitivt av törst. Det regnade sparsamt hela vägen, berättar Callahan för 48north. 

Under driften mot Västindien passerade nio fartyg i närheten av flotten utan att upptäcka den. Något som gjorde Steve förtvivlad, även om han visste att det var svårt för den fåtaliga besättningen att få syn på en ­liten flotte som hans i vattnet.

 

Ljussken vid horisonten

Dagarna gick, och Callahan förstod att han nog började närma sig land. Ändå misströstade han många gånger. Till slut, på kvällen den 20 april 1982, såg han ljussken vid horisonten. Nästa dag, den 76:e på drift, plockade fiskare upp honom vid den lilla ön Marie-Galante utanför Guadeloupe. De hade uppmärksammat alla fåglar som kretsade runt flotten, som hade blivit lite av ett ekosystem i sig själv.

När han gick iland hade Callahan tappat en tredjedel av sin vikt, hade kroppen full av sår från saltvattnet och var psykiskt medtagen. Han togs till ett lokalt sjukhus, men lämnade detta efter bara några timmar. ­Efter några veckors återhämtning liftade han med båtar norrut tills han nådde USA.

I efterhand har Callahan beskrivit de stjärnklara nätterna på flotten som en ”vy av himlen från en plats i helvetet”.

 

Björn Schüberg

Callahan får för första gången på länge fast mark under fötterna när han tillsammans med sina räddare kliver upp på stranden till den lilla ön Marie-Galante utanför utanför Guadeloupe.
Trots att det nu gått lång tid sedan skepsbrottet får Steve Callahan fortfarande berätta historien om sitt äventyr på Atlanten, bland annat genom att hålla föreläsningar om det.
Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7