Henry Hudson hade ett rykte att vara en bra kapten, men envis och svår att komma överens med. En av hans besättningar fick nog.
Slängdes av sin egen båt och försvann
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Besättningen hade fått nog av kyla och svält och satte helt enkelt kaptenen och några män i jollen och lämnade dem. Vad som hände med kapten Henry Hudson 1611 är okänt.

 

I slutet av juni 1611 gjorde besättningen på det engelska expeditionsfartyget Discovery myteri och övermannade sin kapten Henry Hudson. Myteristerna satte Hudson och åtta andra besättningsmän, bland annat hans 17-årige son John, i en jolle som de skickade iväg på havsviken som senare kom att kallas för Hudson Bay i dagens Kanada. 

Männen i jollen lämnades åt sitt öde och ingen vet vad som sedan hände med Henry Hudson, hans son och de övriga besättningsmännen. 

Detta skedde på den fjärde av de expeditioner som Hudson gjorde i Norra Atlanten och Ishavet. Efter Hudson-expeditionen 1610–11 kunde Storbritannien göra anspråk på området längst upp i Nordamerika som har en yta på 1 223 000 kvadratkilometer. 

År 1670 bildades det engelska Hudson Bay-kompaniet som kom att syssla med pälshandel i området. Företaget fungerade länge som ställföreträdande regering över norra Kanada. I dag är Hudson Bay Company en av Kanadas största varuhuskedjor.

 

En tidens hjälte

Få människor vet i dag vem Henry Hudson var, men en gång i tiden var han en av Englands stora hjältar.

Henry Hudson föddes någon gång på 1560–70 talet i London, växte upp i en välbärgad familj och blev så småningom sjökapten och upptäcktsresande. Han var gift med en kvinna som hette Katherine och hade tre söner: John, Oliver och Richard. 

Henry Hudsons namn dyker plötsligt upp i historiska källor 1607 när han blivit anställd av det Moskovitiska kompaniet i London, troligtvis ägt av hans farfar. Hans uppdrag för kompaniet var att försöka hitta en sjöväg genom Arktis till Asien för att företaget skulle kunna bedriva kryddhandel den vägen. 

Som för så många andra i historien som försökte hitta vägen stoppades han av ismassorna och tvingades att vända med sitt lilla fartyg Hopeful som endast hade tio mans besättning. Han utforskade ögruppen Spetsbergen och upptäckte ön som vi känner i dag som Jan Mayen, döpt efter en kapten på en holländsk expedition 1614. Ön var dock känd av vikingar redan på 500-talet, men blev på nytt upptäckt av Hudson som döpte ön till Hudson’s Tutches. 

 

Seglade över Atlanten 

År 1608 gjorde han ett nytt försök att hitta en isfri väg till Asien och utforskade då Novaja Zemlja. Hudsons två första expeditioner var inte så lyckade men han hade fått erfarenhet av Arktis. Ingen besättningsman hade omkommit och han hade bra rykte som kapten, även om han ansågs envis och svår att komma överens med. 

År 1609 fick han ett nytt uppdrag, denna gång av det Nederländska Ostindiska Kompaniet, att åter igen göra ett försök att hitta en isfri passage genom Norra Ishavet med fartyget Halve Maen. När han åter igen stoppades av isen norr om Norge vände han men återvände inte till Amsterdam utan seglade över Atlanten mot Nordamerika, nådde New Foundland och styrde sedan färden längs kusten ner till det som i dag är inloppet till New York. 

Henry Hudson hade en idé om att floden, senare döpt till Hudsonfloden, som gick in i området eventuellt kunde leda ända till Stilla Havet. I tio dagar seglade han på floden men insåg till slut att den inte förde honom till något hav. På vägen tillbaka köpte han skinn av indianerna innan han återvände hem till Nederländerna. 

 

Holländsk koloni

Trots att han inte hittat någon sjöväg till Asien och seglat vidare till Nordamerika på eget initiativ fick resan stor betydelse för Nederländerna. De började skicka fartyg till området och bedrev lönande pälshandel med indianerna. År 1625 grundade holländaren Peter Minuit kolonin Niew Amsterdam, som 1664 blev engelsk under namnet New York. Efter sin tredje expedition var Henry Hudson en kapten som många ville anlita.

Sin fjärde expedition kom Hudson att göra åter igen för Storbritannien, han var nu en av deras främsta sjökaptener. Uppdraget var att med skeppet Discovery segla förbi Grönlands sydspets, igenom sundet vi i dag kallar för Hudsonsundet och in i dagens Hudson Bay, då ett okänt havsområde som man trodde kunna utgöra en passage till Stilla Havet. 

 

Envisades att övervintra

Resan från England startade i april 1610 men färden in i Hudson Bay tog tid och i september insåg Hudson att isen kunde lägga sig när som helst. Egentligen skulle Discovery redan ha vänt för fartyget hade inte med förnödenheter för övervintring. 

De flesta i besättningen ville återvända hem men Henry Hudson var envis, han ville övervintra i området för att till våren fortsätta resan vidare då han trodde sig ha hittat Nordvästpassagen. 

Slutligen gav besättningen med sig och de bestämde sig för att stanna. 

Men den arktiska kylan och mörkret blev svårare än vad de kunde föreställa sig. Provianten på fartyget tog slut och de fick svårt att skaffa föda. Resultatet blev att de började svälta, drabbades av sjukdomar, köldskador och råkade i bråk med varandra. 

När problemen blev stora slutade Henry Hudson föra skeppsdagbok, ingen vet varför. Först den 10 juni 1611 hade isen släppt Discoverys skrov och då gav Hudson order om att man skulle fortsätta den avbrutna färden. 

Men efter två veckor hade majoriteten av den utsvultna besättningen fått nog. 13 besättningsmän tvingade ner Henry Hudson och åtta sjömän i skeppsjollen. Vad som hände med männen vet ingen. Troligtvis dog de så småningom av svält och köld på något ställe i Hudson Bay. 

 

Glömdes bort

I november 1611 återvände skeppet Discovery till London, då hade fem av besättningen dött under hemfärden, på vilket sätt blev aldrig utrett, så endast åtta man var i livet. De fängslades och ställdes inför rätta men frigavs, de slapp straff trots att ingen trodde på deras berättelse om att det var de döda som var ansvariga för myteriet. 

De överlevande i besättningen var också betydelsefulla. Männen var de enda som kunde redogöra för resan och vilka upptäckter besättningen gjort och männen kunde bli betydelsefulla på kommande färder till Hudson Bay. 

Det var flera upptäcktsresanden som omkom i sökandet efter Nordvästpassagen från 1400-talets slut och fram till början av 1900-talet, då norrmannen Roald Amundsen under åren 1903–06 äntligen lyckades segla genom hela Nordvästpassagen med sitt lilla fartyg Gjöa. Amundsen och hans sex följeslagare hade då övervintrat tre gånger innan de kom fram till Stilla Havet. Henry Hudson blev en upptäcktsresande som föll i glömska.

 

Sven-Åke Henriksson

Henry Hudsons sista resa, målad av John Collier 1881, som bland annat visar Hudson och hans son i jollen.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7