Henry Hudson hade ett rykte att vara en bra kapten, men envis och svår att komma överens med. En av hans besättningar fick nog.
Slängdes av sin egen båt och försvann
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Besättningen hade fått nog av kyla och svält och satte helt enkelt kaptenen och några män i jollen och lämnade dem. Vad som hände med kapten Henry Hudson 1611 är okänt.

 

I slutet av juni 1611 gjorde besättningen på det engelska expeditionsfartyget Discovery myteri och övermannade sin kapten Henry Hudson. Myteristerna satte Hudson och åtta andra besättningsmän, bland annat hans 17-årige son John, i en jolle som de skickade iväg på havsviken som senare kom att kallas för Hudson Bay i dagens Kanada. 

Männen i jollen lämnades åt sitt öde och ingen vet vad som sedan hände med Henry Hudson, hans son och de övriga besättningsmännen. 

Detta skedde på den fjärde av de expeditioner som Hudson gjorde i Norra Atlanten och Ishavet. Efter Hudson-expeditionen 1610–11 kunde Storbritannien göra anspråk på området längst upp i Nordamerika som har en yta på 1 223 000 kvadratkilometer. 

År 1670 bildades det engelska Hudson Bay-kompaniet som kom att syssla med pälshandel i området. Företaget fungerade länge som ställföreträdande regering över norra Kanada. I dag är Hudson Bay Company en av Kanadas största varuhuskedjor.

 

En tidens hjälte

Få människor vet i dag vem Henry Hudson var, men en gång i tiden var han en av Englands stora hjältar.

Henry Hudson föddes någon gång på 1560–70 talet i London, växte upp i en välbärgad familj och blev så småningom sjökapten och upptäcktsresande. Han var gift med en kvinna som hette Katherine och hade tre söner: John, Oliver och Richard. 

Henry Hudsons namn dyker plötsligt upp i historiska källor 1607 när han blivit anställd av det Moskovitiska kompaniet i London, troligtvis ägt av hans farfar. Hans uppdrag för kompaniet var att försöka hitta en sjöväg genom Arktis till Asien för att företaget skulle kunna bedriva kryddhandel den vägen. 

Som för så många andra i historien som försökte hitta vägen stoppades han av ismassorna och tvingades att vända med sitt lilla fartyg Hopeful som endast hade tio mans besättning. Han utforskade ögruppen Spetsbergen och upptäckte ön som vi känner i dag som Jan Mayen, döpt efter en kapten på en holländsk expedition 1614. Ön var dock känd av vikingar redan på 500-talet, men blev på nytt upptäckt av Hudson som döpte ön till Hudson’s Tutches. 

 

Seglade över Atlanten 

År 1608 gjorde han ett nytt försök att hitta en isfri väg till Asien och utforskade då Novaja Zemlja. Hudsons två första expeditioner var inte så lyckade men han hade fått erfarenhet av Arktis. Ingen besättningsman hade omkommit och han hade bra rykte som kapten, även om han ansågs envis och svår att komma överens med. 

År 1609 fick han ett nytt uppdrag, denna gång av det Nederländska Ostindiska Kompaniet, att åter igen göra ett försök att hitta en isfri passage genom Norra Ishavet med fartyget Halve Maen. När han åter igen stoppades av isen norr om Norge vände han men återvände inte till Amsterdam utan seglade över Atlanten mot Nordamerika, nådde New Foundland och styrde sedan färden längs kusten ner till det som i dag är inloppet till New York. 

Henry Hudson hade en idé om att floden, senare döpt till Hudsonfloden, som gick in i området eventuellt kunde leda ända till Stilla Havet. I tio dagar seglade han på floden men insåg till slut att den inte förde honom till något hav. På vägen tillbaka köpte han skinn av indianerna innan han återvände hem till Nederländerna. 

 

Holländsk koloni

Trots att han inte hittat någon sjöväg till Asien och seglat vidare till Nordamerika på eget initiativ fick resan stor betydelse för Nederländerna. De började skicka fartyg till området och bedrev lönande pälshandel med indianerna. År 1625 grundade holländaren Peter Minuit kolonin Niew Amsterdam, som 1664 blev engelsk under namnet New York. Efter sin tredje expedition var Henry Hudson en kapten som många ville anlita.

Sin fjärde expedition kom Hudson att göra åter igen för Storbritannien, han var nu en av deras främsta sjökaptener. Uppdraget var att med skeppet Discovery segla förbi Grönlands sydspets, igenom sundet vi i dag kallar för Hudsonsundet och in i dagens Hudson Bay, då ett okänt havsområde som man trodde kunna utgöra en passage till Stilla Havet. 

 

Envisades att övervintra

Resan från England startade i april 1610 men färden in i Hudson Bay tog tid och i september insåg Hudson att isen kunde lägga sig när som helst. Egentligen skulle Discovery redan ha vänt för fartyget hade inte med förnödenheter för övervintring. 

De flesta i besättningen ville återvända hem men Henry Hudson var envis, han ville övervintra i området för att till våren fortsätta resan vidare då han trodde sig ha hittat Nordvästpassagen. 

Slutligen gav besättningen med sig och de bestämde sig för att stanna. 

Men den arktiska kylan och mörkret blev svårare än vad de kunde föreställa sig. Provianten på fartyget tog slut och de fick svårt att skaffa föda. Resultatet blev att de började svälta, drabbades av sjukdomar, köldskador och råkade i bråk med varandra. 

När problemen blev stora slutade Henry Hudson föra skeppsdagbok, ingen vet varför. Först den 10 juni 1611 hade isen släppt Discoverys skrov och då gav Hudson order om att man skulle fortsätta den avbrutna färden. 

Men efter två veckor hade majoriteten av den utsvultna besättningen fått nog. 13 besättningsmän tvingade ner Henry Hudson och åtta sjömän i skeppsjollen. Vad som hände med männen vet ingen. Troligtvis dog de så småningom av svält och köld på något ställe i Hudson Bay. 

 

Glömdes bort

I november 1611 återvände skeppet Discovery till London, då hade fem av besättningen dött under hemfärden, på vilket sätt blev aldrig utrett, så endast åtta man var i livet. De fängslades och ställdes inför rätta men frigavs, de slapp straff trots att ingen trodde på deras berättelse om att det var de döda som var ansvariga för myteriet. 

De överlevande i besättningen var också betydelsefulla. Männen var de enda som kunde redogöra för resan och vilka upptäckter besättningen gjort och männen kunde bli betydelsefulla på kommande färder till Hudson Bay. 

Det var flera upptäcktsresanden som omkom i sökandet efter Nordvästpassagen från 1400-talets slut och fram till början av 1900-talet, då norrmannen Roald Amundsen under åren 1903–06 äntligen lyckades segla genom hela Nordvästpassagen med sitt lilla fartyg Gjöa. Amundsen och hans sex följeslagare hade då övervintrat tre gånger innan de kom fram till Stilla Havet. Henry Hudson blev en upptäcktsresande som föll i glömska.

 

Sven-Åke Henriksson

Henry Hudsons sista resa, målad av John Collier 1881, som bland annat visar Hudson och hans son i jollen.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  Based on 4 reviews
  drivs av Facebook
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7