Sötpotatis är en mycket gammal grönsak som man lätt kan tro är släkt med vår Alströmerpotatis. Förvisso är det också en rotknöl, men sötpotatisen är i själva verket en ört och tillhör familjen vindeväxter. Den är liksom vanlig potatis stärkelserik, men innehåller mer socker, fibrer, protein och en rad viktiga vitaminer.
För omkring 10 000 år sedan, i områden kring Peru och Bolivia, påstås sötpotatis ha odlats av urbefolkningen. Det var många olika folkslag, som omkring 5 000 år tidigare hade traskat från Asien över Beringssund och ner till Nord- och Sydamerika.
Aztekerna, som var ett centralamerikanskt urfolk, lär ha odlat sötpotatis. Och eftersom spanjoren Hernán Cortés och Christofer Columbus var i faggorna och ”upptäckte” den amerikanska kontinenten 1492, och Cortés härjade i Syd- och Mellanamerika och erövrade aztekernas rike i Mexiko, är det inte så konstigt att vi har sötpotatis
i Europa.
Stora variationer
Och långt före upptäcktsresande som Jacob Roggeveen och James Cook, som i mitten av 1700-talet seglade på Stilla havet och in i Polynesiens övärld, upptäckte Hawaii, Nya Zeeland och Påskön, så var sötpotatis där allaredan en viktig och vanlig gröda för öbefolkningen.
Kanske polyneserna redan besökt Sydamerika och tagit med sig sötpotatis tillbaka?
Att den spridits till Asien kanhända beror på spanjorerna, eftersom önationen Filippinerna i Stilla havet tidigt – 1565 – blev en spansk koloni. Sötpotatis, ris och majs tillhör där vardagen och sötpotatis ingår också i speciella rätter till den traditionella allhelgonadagen.
Sötpotatis (Ipomoea batatas) kan variera mycket, allt från knöliga kolosser på tre–fyra kilo till avlånga pluggar på 300 gram.
Den behöver ett varmt och fuktigt klimat och är en vanlig odlad gröda i tropikerna.
Sverige importerar sötpotatis från bland annat Spanien, USA och Sydamerika omkring december månad.
Det finns sorter med vitt, orange och lila fruktkött.
Vid lantbruksuniversitetet
i Alnarp i Skåne började man år 2014 att testodla olika amerikanska sötpotatissorter för att finna ut lämpliga sorter som passar vårt kalla klimat, vilket gett lovande resultat.
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations data 2014 över de 15 största sötpotatisproducenterna återfinns flera afrikanska länder, men listan toppas av Kina med runt 72 miljoner ton per år.
I jämförelse med andra grödor är sötpotatis den sjunde mest odlade i världen. I länder där sötpotatisen är inhemsk används den också som medicinalväxt. Bland annat påstås den äga kramplösande egenskaper, och ett avkok på skal och löv ska lindra klimakteriebesvär. Och mosad sötpotatis i en kompress lär hjälpa mot ledvärk.
Bo E. Rosén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!