Wästerlunds konditori med den berömda skylten på taket.
Svartbygget som blev kulturminne
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Det började som ett svartbygge, och i dag har vi ett riktigt kultkondis. Och kanske ändå lite mer, eftersom nuvarande ägare utvecklat utbudet till lite mer matigt, och lite mer asiatiskt …

 

Det handlar om Wästerlunds konditori i Lunde vid Sandöbrons södra fäste och om Sven E Wästerlunds kupp. Han byggde en byggnad inuti en annan – en funkiskiosk med platt tak (den stod ju inomhus …) inuti en lada. Tidpunkten var också strategiskt vald. Sandöbron, som då var världens längsta enspannbro, skulle invigas den 16 juli 1943. Wästerlund såg till att byggnaden inuti ladan var klar till dess. 

Men något bygglov, det hade han ju inte. Det gillade inte länsstyrelsen, utan gav Wästerlund ett föreläggande att få bort byggnaden senast den 1 oktober 1944. Och ladan revs mycket riktigt. Men kvar stod den andra byggnaden.

Ett och ett halvt år senare, närmare bestämt den 26 februari 1946, ansåg Kunglig Majestät att det inte förelåg något hinder för Kramfors kommun att bevilja bygglovet.

Och så står det där fortfarande, huset som huserar Wästerlunds konditori, och i dag är det även byggnadsminnesförklarat.

 

Många kunder försvann

Under 1950-talet kom neonskylten upp på taket – skylten med konditorn som häller upp kaffe i en kopp med den ena handen och håller upp en krokan i den andra. Och inredningen, den kom till på 1960-talet. I dag finns direktiv från länsstyrelsen att interiören ska bibehållas. Och här handlar det bland annat om pärlspontpanel, grön heltäckningsmatta, väggar av ljusare grön galon fästad med mässingsknappar och bockad plåt av koppar i taket.

Wästerlunds konditori hade alltså kommit för att stanna. Efter att Sven E Wästerlund drivit konditoriet tog hans son, Kåge Wästerlund över. Och för åtta år sedan var det dags för Hannes Alacam med hustrun Manatsawan att axla bördan. De började med att arrendera stället.

– Ja, vi blev lite varnade, säger Hannes Alacam. Det hade varit lite sovande under ett par år, så vi ville prova om det fungerade.

Sömnigheten kunde ju bero på läget. När Sandöbron användes passerade mängder av bilister Lunde och konditoriet. Men 1997 invigdes Höga kusten-bron och många av de förbipasserande försvann.

Men, paret Alacam testade och det fungerade så bra att de för ett par år sedan tog beslutet att köpa fastigheten och rörelsen. Och givetvis ser konditoriet likadant ut, även om utbudet har förändrats lite.

– Vi har förstås allt det klassiska – mazariner, biskvier. Men vi har utökat med lite lättare maträtter, som pajer och smörgåsar.

Och lite med asiatisk touch?

– Ja, det stämmer, det går snabbt att tillreda dem, så kunderna inte behöver vänta för länge. Då vi vill köra med konceptet gällande mat och smörgåsar att inget är färdigt, utan påbörjas när kunderna beställer för att kunna hålla en högre kvalitet, säger Hannes Alacam.

 

Maten lockar kunder

Det är hustrun Manatsawan som står för bakningen, och eftersom hon kommer från Thailand är kanske valet av smårätter ganska förståeligt.

Och det verkar som att det utökade utbudet också ger utökning vad gäller besökare.

– Ja, det tycker jag, säger Hannes Alacam. Det har ökat hela tiden och vi märker också att andelen lokalboende blir fler och fler. Många köper med sig grejer hem.

Hannes Alacam hade ett tag planer på att göra i ordning de rum som finns på övervåningen för att hyra ut dem, som ett motell ungefär. De planerna har han dock skrinlagt.

Och fortfarande fungerar inte konditoriet att ha öppet året runt. Sommarmånaderna går bra men sedan avtar det allt mer.

– Vi har antagligen öppet oktober ut, men då kommer det nog bara att handla om helgerna, säger Hannes Alacam. Sedan öppnar vi i maj igen.

 

AnnCi Larson

Inredningen är typiskt 1960-tal, och får inte ändras.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Michael Funke
  Michael Funke
  2019-07-16T20:41:04+0000
  Vilsamt att läsa, väldigt avkopplande.
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7