M/S Ningpo lämnade Göteborgs hamn 1940 och gick mot fruktansvärt svåra umbäranden för besättningen. De utsattes för svält och misshandel och enbart 24 av sjömännen kom tillbaka hem till Sverige.
Foto: Sjöhistoriska museet
Svenska M/S Ningpo kom aldrig tillbaka
Dela på Facebook

Under andra världskriget dog närmare 2 000 svenska sjömän och fiskare, de flesta tjänstgjorde på svenska fartyg.  Ett fartyg som aldrig kom tillbaka till Sverige var M/S Ningpo där endast 24 av sjömännen överlevde. 

Sverige förlorade omkring 270 fartyg under kriget. De flesta handelsfartygen torpederades, som till exempel M/S Valparaiso som sänktes av en tysk u-båt utanför Storbritannien den 31 december 1940 och där alla 33 män i besättningen omkom. 

Sedan Nazityskland hade ockuperat Danmark och Norge
i april 1940, inrättades Skagerrakspärren som effektivt hindrade sjöfarten till och från Sverige. Genom avtal med Tyskland och Storbritannien släpptes ett begränsat antal fartyg igenom spärren i båda riktningarna. Det innebar att hundratals svenska fartyg och fler än 5 000 sjömän blev utestängda från hemlandet. 

Ett av fartygen var Svenska Ostasiatiska kompaniets M/S Ningpo som reste ut från Göteborg nyåret 1940. Fartyget skulle aldrig återvända och de överlevande i besättningen kom hem först efter sex år. 

Flera katastrofer

M/S Ningpo befann sig i Kalifornien våren 1941 när de fick veta att de inte kunde ta sig hem till Sverige. I stället skulle fartyget åka mellan amerikanska och ostasiatiska hamnar och frakta varor. I början av juni 1941 befann hon sig utanför Singapore och råkade då ut för en våldsam tyfon. Fartyget och besättningen klarade sig, men råkade snart ut för ännu en katastrof då en drivande mina skadade fartyget svårt. M/S Ningpo bogserades till Manilla i Filippinerna där lasten togs av och fartyget lagades provisoriskt. 

I början av december 1941 fördes M/S Ningpo till den brittiska kolonin Hongkong i Kina för reparation. 

Männen tog in på KFUM:s vandrarhem tills färden skulle återupptas. 

Den 7 december anföll Japan den amerikanska basen Pearl Harbor på Hawaii och bombade även den brittiska kolonin Hongkong. Britterna förklarade för svenskarna att de skulle sänka M/S Ningpo så att inte japanerna skulle ta det när de med största säkerhet ockuperade staden. För att fartyget eventuellt skulle gå att använda längre fram sänktes det på grunt vatten, delar av fartyget stack upp över vattenytan när en torped hade gjort jobbet den 11 december 1941. 

Utan jobb och lön

Plötsligt var männen i besättningen utan fartyg och utan jobb. Den 15 december hölls avmönstring på det svenska konsulatet. Det värsta var att de inte erhöll någon lön. Både befäl och övriga i besättningen var mer eller mindre utan pengar och fick förlita sig att svenska konsulatet i staden kunde hjälpa dem i fortsättningen. 

Japanerna bärgade M/S Ningpo och reparerade henne under 1942, fartyget döptes om till Nippo Maru och seglade för den japanska flottan tills det blev torpederat och sänkt av amerikanarna utanför Indonesien den 29 juni 1944. 

Det var nu världskrig och besättningen på det sänkta fartyget M/S Ningpo visste inte vad som skulle hända med dem. Skulle de få återse sitt hemland eller skulle de dö i Kina?

Befäl mördades

På juldagen 1941 kapitulerade Hongkong för ockupationsmakten Japan och med det följde misshandel och avrättningar av kineser på gator och torg. Svenskarna behandlades bättre, men de fick motta glåpord och hotades av japanska soldater. Männen försökte hålla sig inomhus, men måste vistas ute
i staden när de letade efter mat. Annandag påsk 1942 blev de tre högre befälen rånmördade av en av många rånarligor som härjade i staden. 

I maj 1942 fördes de överlevande Ningpo-männen i ett överfullt fångtransportfartyg norrut till Shanghai, som också var ockuperat. Där var de utlämnade till att klara sig bäst de kunde i en totalt laglös stad. De saknade i stort allt och måste tigga, låna pengar av andra västerlänningar. De fick försöka arbeta, även med olagliga saker,  spel om pengar och vadslagning. Det var dåligt med mat, men desto mera hembränd sprit. 

I stort sett levde de bara på någon skål ris och vatten dagligen under dessa år från våren 1942 till hösten 1945. 

Ytterligare tre av den svenska besättningen avled i staden av olika sjukdomar. Varje dag var en kamp för att överleva och den pågick ända tills kriget tog slut. Det kom dock att dröja till i november 1945 innan svenskarna fick plats på ett brittiskt trupptransportfartyg som förde dem till England. Via Esbjerg i Danmark och färja från Köpenhamn kom de 23 sjömännen till Malmö den 2 januari 1946, den siste och 24:e besättningsmannen kom till Sverige 1947. 

Togs av polis

Männen, som överlevt fyra års helvete, väntade sig ett varmt mottagande. I stället togs de av polis på kajen, de skulle förhöras då de inte hade deklarerat och betalat skatt på flera år. Troligtvis hade de inte heller gjort värnplikten, vilket räknades som avvikelse och var straffbart. 

I stället för att få träffa familj och vänner låstes de in i på Borgarskolan. Det var inget misstag utan sådant hände med de så kallade ”krigsseglarna”. I stället för att hedras fick de indrivningskvitton av kronofogden och de som inte gjort värnplikten inkallades. Även Sjöfolksförbundet kunde kräva dem på fackföreningsavgift som de inte betalat under åren utomlands. Den svenska staten hade skönstaxerat dem med följd att de hade skuld till staten. 

Med hjälp av Sjöfartsförbundet processade den överlevande besättningen på M/S Ningpo under många år för att få ersättning för sitt psykiska lidande. De fick en mindre summa 1952 och 1959. Sjömännen fick så småningom 36 000 var i skadestånd av Japan, men svenska staten tog hälften i skatt. 

Både anhöriga och Sjöfolksförbundet försökte få regeringen att hedra de dödas minne på M/S Ningpo och andra fartyg under kriget. 

En av dem som först uppmärksammade Ningpo-männen och vad de utsatts för var kriminalreportern och journalisten Börje Heed på Aftonbladet. Han skrev dokumentärromanen SOS Ningpo redan 1954, med ny utgåva 1964. 

Den som främst har kämpat för att krigssjömännen skulle få upprättelse av svenska staten är journalisten och författaren Terje Fredh, före detta lokalredaktör i Lysekil för tidningen Bohusläningen. Han har forskat och dokumenterat under flera decennier och skrivit ett flertal böcker. 

Maj Wechselman kom 1995 med dokumentärfilmen Rapport från de drunknade och glömda som satte ytterligare press på regeringen att göra något. 

Minnesmärke

Det dröjde till 1997 innan hyllningen ”Krigsseglarnas minnesmärke” kom, en skulptur av Lars Kleen i järn, betong och trä, som placerades mitt på Stenpiren i Göteborg. Staten erkände och hedrade äntligen de omkomna och de överlevande sjömännen. Minnesmärket stod på Stenpiren till 2012, men flyttades 2014 till Lilla Bommen och placerades framför Barken Viking. Skulpturen återinvigdes den 6 juni 2015. På en granitplatta vid skulpturen står: 

”Sverige tackar sitt sjöfolk för dess insats under ofärdsåren 1939–1945. Havet är stort, evigt och stort.” – Harry Martinsson.

Sven-Åke Henriksson

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.