Här tar underdelen till träskon form. Det är bara alträ som duger.
Svenska träskor är kultur i USA
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Träskor är också kultur. I Amerika säljs svenska träskor på en kulturinstitution. Det är ett företag i Båstad som via sin amerikanske agent säljer träskor på detta sätt i “svenskstaten” Minnesota.

Företaget utanför Båstad heter Troentorp. Kulturinstitutionen heter American Swedish Institute och finns i Minneapolis och där uppmärksammas mycket svenskt. Bland annat kulturyttringar från det gamla hemlandet, svenska helger och annat, som de många svenskättlingarna i delstaten gärna vill ha kontakt med. Så det är naturligt att svenskättlingarna då och då också får tillgång till träskor, som utomlands ofta uppfattas som något mycket svenskt eller skandinaviskt. 

Den amerikanske agenten är hemmahörande i staden Blaine i Minnesota. Den som i Blaine vill ha mer av svensk kultur kan gå till Swedish Crown Bakery, som bland annat har semlor på programmet. 

 

Från allmoge till mode

Men tillbaka till träskorna. Också i andra länder finns det ju träskor. Japan har en variant och Nederländerna en annan. I Nederländerna finns till och med ett träskomuseum. Det finns också en bild på nätet av en “träsko” i något slags gummi. Tillverkaren har prytt skon med en bild på den svenske kocken i Mupparna – om ni minns den tv-serien? – för att kunna åka snålskjuts på det svenska. 

Träskon har gått en lång väg från att ha varit en enkel fotbeklädnad i lantbruket till att nu bli helt moderiktigt. Och faktiskt hade brittiska tidningen The Times i januari i år en artikel om att franska modeföretaget Dior nu lanserar en moderiktigt träsko för 700 engelska pund, alltså närmare 8 000 svenska kronor.

Troentorp är ett av de svenska företag som länge tillverkat träskor. Andra företag finns bland annat i Vollsjö, Karlskoga, Moheda och Torpa Toffeln.

Den ursprungliga toffelfabriken i Troentorp har gamla anor. Den grundades av August Johansson. Han var född 1868. Han måste ha varit en klurig pojke. Redan som 14-åring i tjänst på en lantgård hade han idéer om hur tröskningen kunde underlättas. 1889 tog han tjänst hos en träskomakare i Kringelstad. August var flitig. Om dagarna jobbade han som dräng och om kvällarna var han hos sin läromästare.

 

15 miljoner par!

År 1907 var August Johansson redo att starta eget i Troentorp, väster om Båstad ute på Bjärehalvön.

Företaget finns ännu kvar där ute. Företagets historia vittnar om att August Johansson ständigt hade nya idéer för att underlätta och förbättra produktionen. Genom åren lär det nu ha tillverkats 15 miljoner par träskor.

– I dag ligger årsproduktionen på 40 000 par, berättar Sebastian Macliver, vars familj år 2005 övertog företaget.

85 procent av tillverkningen går på export. Förutom i USA kan man hitta Troentorps träskor i flera europeiska länder samt i Australien och Japan. Sammanlagt kan man hitta Troentorp-skorna i närmare 20 länder.

 

En hel konst…

Skorna tillverkas i alträ och beklädnaden är i läder. Efter att träet sågats upp kan plan korna få ligga i upp till fem veckor på tork innan tillverkningen börjar. Lädret behandlas individuellt för att ge god passform. Syntetiskt material undviks. Bara träsidorna lackas eftersom fötterna då lättare håller sig torra om de möter det obehandlade träet under fotbeklädnaden.

Träskomakarna har tänkt på att ge en liten extra fördjupning för stortån för att det ska bli riktigt bekvämt. Skorna spikas med riktig spik istället för med klammer. 

Man kan få skons undersida i trä eller beklädd med polyurethan för att det inte ska låta så mycket när man går. Sandaler och kängor står också på programmet. 

Det är alltså en hel konst att tillverka träskor. De olika träskomodellerna har också fått namn efter internationellt kända konstnärer som Rockwell, Kahlo, Turner, Monet och da Vinci. Men hantverk i Sverige är numera dyrt, liksom också att tillverka träskor, så Troentorp har sedan något år fått flytta ner maskiner och mallar till Bosnien där monteringen sker.

 

Lars Sönnergren

Lädret behandlas individuellt för att ge bästa möjliga passform.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Michael Funke
  Michael Funke
  2019-07-16T20:41:04+0000
  Vilsamt att läsa, väldigt avkopplande.
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7