”Svenskt” företag det äldsta i Rockford
Scott Olson driver nu företaget och fadern Bruce är ännu aktiv. I bakgrunden tidigare medlemmar av familjen Olson.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

En begravningsbyrå i USA-staden Rockford i delstaten Illinois är stadens äldsta företag i så måtto att företaget varit i samma familjs ägo 130 år. 

 

Företaget heter Olson Funeral & Cremation Services och den nuvarande ledare heter Scott Olson och är 44 år.

Förste Olson som drev företaget hette Nels Olson och var född i Huaröds socken i nuvarande Kristianstads kommun i Skåne. Han tog båten till Amerika 1868. Möjligen hette han Nils före emigrationen.

Nels Olson kom till New Milford i Illinois och drev jordbruk nära denna by och åtog sig uppdrag för en begravningsentreprenör vid namn Ugarf inne i staden Rockford. 

Ugarf och Nels kom bra överens, så när Ugarf fann sin hälsa börja svikta så frågade han om inte Nels ville överta företaget. Så skedde och Nels flyttade in till Rockford med sin familj.  Han blev begravningsentreprenör på heltid från den 1 februari 1888.

 

Gudstjänster på svenska

Enligt Scott Olson behärskade Nels Olson knappast engelska utan skötte sitt företag på svenska. Det gick bra och kanske kände hans svenskättade kunder ändå viss trygghet då de i sorgens svåra stund kunde få hjälp på modersmålet.

Rockford hör nämligen till de städer i Amerika som räknar störst andel svenskättlingar. Nu bor 152 000 personer i staden och 37 000 av dem säger i dag att de har svensk härstämning. 

Rockford ligger 160 kilometer nordväst om storstaden Chicago, där också många svenskar bosatte sig. 

Begravningsgudstjänsterna hos begravningsbyrån hölls på svenska ända fram till andra världskriget. Zion Lutheran Church i staden höll gudstjänster på svenska fram till senaste sekelskiftet. 

Fler ”svenskar” finns ännu i firman. Scotts far Bruce arbetar fortfarande i företaget. Medarbetarna Craig Anderson och Kevin Wiklund liksom Jane Burden har svenska rötter. 

Många svenskar kom till Rockford för att få arbeta i möbelindustrin där eller i företag som tillverkade detaljer och verktyg till andra amerikanska industrier.

 

Sprider askan för vinden

På sin hemsida har Olsons en avdelning där efterlevande kan skriva minnesord. Efternamn som Widergren, Carlson, Peterson, Swanson, Burgeson, Sorenson, Weeden och Bjork får en att tänka på stadens svenskhet.

Olsons driver något som heter funeral homes (”begravningshem”). Eftersom Amerika är så ungt finns det inte alltid en gammal sockenkyrka, som vi ju ofta har, att anknyta till. Eller kanske den bortgången inte var särskilt religiös eller så saknas lokal anknytning till någon speciell trosinriktning. Då erbjuder Olsons ett kapell i något av sina funeral homes. Det största rymmer 300 sörjande.

Förhållandet kremering visavi kistbegravning är sex kremeringar och fyra kistbegravningar.

– Ofta sätts inte urnan ner i någon grav utan askan sprids för vinden. Eller också behåller de anhöriga urnan hemma, berättar Scott Olson.

Första olsonska begravningsbyrån låg på Seventh Street i Rockford. Senare tillkom ytterligare en begravningsbyrå i staden. Och för inte så många år sedan togs också begravningsbyråerna i samhällena Kirkland, Sycamore och Genoa in i företaget.

 

Planterade 130 ekar

I Alpine Park i Rockford har under senare år många träd angripits av insekten asksmalpraktbaggar. 

I samband med att Olsons begravningsbyrå varit verksam i Rockford i 130 år beslöt staden att ta bort drabbade träd. Då sponsrade företaget planteringen 130 ekar i Alpine Park. 

Begravningsbyrån har alltid haft eklöv och ekollon i sin logo symboliserande Alpha och Omega – början och slutet.

När ekarna planterades erinrade Scott Olson om att eken tar lång tid att gro och har ett djupt rotsystem. Han tänkte på att det var länge sedan den förste Olson i företaget kom till Rockford. Och på hur den utvandrade skåningen vartefter lyckades vinna rockfordbornas förtroende att få hjälpa dem vid kanske livets svåraste högtid. 

 

Lars Sönnergren

I denna vagn kunde ibland kistorna transporteras. Vid tömmarna Nels svåger Andrew Blomquist.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7