Therese Alshammar har haft en smått makalös, och en för sporten relativt lång, karriär. Och även om hon inte längre tävlingssimmar så är engagemanget för sporten alltjämt stort.
Foto: Roger Vikström
Sverige höll andan när Therese simmade
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det var tämligen givet att Therese Alshammar skulle bli simmare. Det fanns i blodet. Mamma Britt-Marie Smedh hade varit med i bassängerna  i München-OS 1972. Själv lärde sig Therese simma som ­fyraåring, något som la grunden till en fantastisk karriär. 

 

Nu är det några år sedan hon la av, Therese Alshammar. SM hösten 2016 blev den sista tävlingen för svensk simnings ”leading lady”, en av de största genom alla tider på damsidan. 

I dag är hon affärskvinna, driver simskola och har två barn med sambon Johan Wallberg.  Men helt har hon inte tagit steget upp på torra land. Ett par, tre gånger i veckan är hon och simmar på Eriksdalsbadet. Ofta är barnen Fred och Ted med, och Johan jobbar också med sporten. Han är nuvarande simmardrottningen Sarah Sjöströms tränare, och var tidigare även tränare för Therese.

Hon är också inblandad i olika projekt som handlar om simkunnighet och vattenvana, och har skrivit två barnböcker
i ämnet: Aysa i simhallen samt Aysa och lillebror simmar. Hon tyckte det saknades böcker
i ämnet när hon började läsa för sin son, berättar hon. Dessutom oroades hon av att ett sjunkande antal barn lär sig simma. 

 

Ville satsa på simningen

För Therese var vatten en naturlig del av uppväxten. En stor del av fritiden spenderades i bassänger och simhallar. Men andra sporter fanns också med
i bilden.

– Jag höll på med friidrott, dans, tennis och balett vid sidan om simningen, berättar Therese, som i tioårsåldern ändå kände att det var simningen hon ville satsa på.

Som fjortonåring vann hon sitt första SM-guld och resten är, som det heter, historia. Två år senare lämnade hon hemmet i Stockholm och flyttade till Skåne. Officiellt för att hennes tränare flyttat ner dit; inofficiellt spelade även sociala skäl in.

Karriären gick dock framåt, och som artonåring flyttade hon vidare till USA för kombinera simträningen med collegestudier. Hon pluggade kommunikation, men tog aldrig examen. Upplevde att det var svårt att kombinera studier med en så tidskrävande idrott som simning.

 

Första världsrekordet

Genombrottet kom i slutet av 90-talet, när hon var 20-årsåldern. 

– Då hade jag gått två år på college i USA, och åkte och tränade med en grupp tyska simmare under ledning av Dirk Lange. Där fanns det en bra struktur och team runt simmarna som bidrog till att jag utvecklades. Det var kontinuerlig uppföljning och tester gällande teknik och styrka, berättar Therese.

Den kontroversielle Lange har ibland beskrivits som mannen bakom Alshammars genombrott. Therese menar dock att Lange även hade klara brister som tränare.

– Han såg inte personen bakom prestationen, faktum är att han brände min egen motivation och tillit till tränare för ett tag. Senare hittade jag motivationen igen.

1999 kom Alshammars första världsrekord på ett kortbanemästerskap. Året därpå var det dags för OS i Sydney. Therese var nu en världsstjärna, och förhoppningen var att hon skulle kunna ta riktigt ädla medaljer. Resultatet blev två silver. Bägge efter hårda dueller med holländska fenomenet Inge de Bruijn, på 50 respektive 100 meter frisim. 

Att det inte blev guld på 50 meter var förstås tungt, det var ju så nära. Hans Chrunak, som var förbundskapten 1991–2000 minns fortfarande ”silverbesvikelsen”.

– Jag tyckte hon var på väg upp i ledning sista tio meterna. Jag minns att jag vände mig om för att se vad världsrekordtiden blev och så kom det upp en tvåa på anslagstavlan. Jag fick nästan ett slaganfall, berättar han.

Även för Therese tog det tid att hantera guldmissen.

– Jag minns de sista fem meterna väldigt starkt och var väldigt besviken att jag inte kunde öka så mycket som Inge de Bruijn kunde då. Hon var extremt stark.

 

Tio VM-guld på kort bana

Något OS-guld blev det inte för Alshammar, men väl två VM-guld på lång bana. Dels på 50 meter fjärilsim 2007 och dels på 50 meter frisim 2011. 

Fjärilsguldet i Melbourne 2007 var Sveriges första på damsidan, och bärgades trots en usel start på loppet. I mål var svenskan dock 14 hundradelar före australiska hemmafavoriten Danni Miatke. 2011 var marginalen till tvåan, holländskan med det svåruttalade namnet Ranomi Kromowidjojo, 19 hundradelar.

I VM i kort bana blev det inte mindre än tio guld. Sista medaljen tog hon som 39-åring; på 50 meter fritt i SM på Eriksdalsbadet.

Ingen fakirsport

För den oinvigde kan simning tyckas som en monoton idrott. Fram och tillbaka i bassängen; ett evigt nötande, och för att nå framgång krävs en enorm träningsmängd. 20 timmar i veckan är typiskt för en elitsimmare. Det var det som Therese Alshammar underkastade sig under många år; dag efter dag, vecka efter vecka. Ändå ser hon inte simning som en fakirsport.

– Tvärtom, det är en fantastisk träningsform. Det är skonsamt för kroppen och kräver inte massa dyr utrustning, säger Therese.

Simningen som idrott har under de senaste åren utvecklats på flera sätt, på gott och ont.

– I dag har det blivit mycket mer pengar inom simningen, men jag är tveksam till om det verkligen utvecklar sporten. Hur som helst så var inte pengar drivkraften i min karriär, berättar Alshammar.

 

En imponerande karriär

Oavsett att hon ”missade” de stora pengarna har Therese varit guld värd för svensk simning. Ett affischnamn med kaxig attityd utåt men ödmjuk och stöttande med landslagskompisarna. Resultaten talar egentligen för sig själv.

Hans Chrunak har som ingen annan följt Therese Alshammars karriär på nära håll.

– Hennes betydelse för svensk simning kan inte överskattas. Framför allt är det imponerande att hon lyckades hålla sig
i den absoluta världseliten i så många år.  Det som trots allt grämer mig är att hon aldrig fick det där OS-guldet i Sydney.

OS-guld eller inte – en smått makalös simmerska och idrottare är hon i alla fall.

 

Björn Schüberg

Foto: simlandslaget.se

Han såg inte personen bakom prestationen, faktum är att han brände min motivation och tillit till tränare för ett tag.

Bar svenska fanan vid OS i Rio

Namn: Malin Therese Alshammar.

Född: 26 augusti 1977 i Sundbyberg.

Främsta meriter: Två OS-silver, tolv VM-guld och 25 EM-guld. Fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 2011. Utsedd till årets kvinnliga idrottare 2000 och 2011.

Kuriosa: 2018 släppte Alshammar en egendesignad kollektion tränings- och fritidskläder.
I sitt sista OS, i Rio De Janeiro 2016, var hon den svenska truppens fanbärare.

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 31 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7