Ångbåtarna stod för ett tekniskt epokskifte under det tidiga 1800-talet. Nu fanns en möjlighet för vanligt folk att resa. Tidigare fick man vandra långa sträckor – eller stanna hemma.
Ångbåtslinjen tvärs över Mälaren, Stockholm–Västerås–Arboga öppnad 1821, var den första av betydelse i Sverige. Ångbåtarna i Sverige infördes ovanligt tidigt. De kom tack vare den invandrade engelsmannen Samuel Owen.
Linjen till Västerås–Arboga öppnades med hjulångaren Yngve Frey. Den ursprungliga idén var att skapa en trafiklinje ända till Göteborg med landtransport till hamn vid Vänern och anslutning till en annan ångare där. Denna linje blev dock inte genomförd då, men märkligt nog ett tjugotal år senare trots att Göta kanal då möjliggjorde ångbåtstrafik hela vägen till Göteborg.
Hjulångaren Yngve Frey blev ovanligt långlivad och gick till Västerås under drygt 30 år. Författaren Carl Jonas Love Almqvist har gjort Yngve Frey till den i särklass mest kända av de äldsta hjulångarna genom romanen Det går an som kom ut 1839. Där lät han sergeanten Albert resa på Yngve Frey tillsammans med Sara Widebeck trots att de inte var gifta. Den nya moralen manifesterades tillsammans med den nya tekniken.
Ångbåtstrafiken växte tämligen snabbt redan under 1820-talet. Stockholm fick förbindelse med nästan alla städer runt Mälaren. Under 1830-talet tillkom trafik även till Hjälmaren och Örebro. Ångbåtstrafiken mellan Stockholm och städerna runt Mälaren var länge dominerande.
Under 1820-talet tillkom trafik längs kusten mot södra Sverige. Norröver fick Gävle ångbåtstrafik från årtiondets slut.
Fler och större båtar
De första hjulångarna var inte så snabba. Yngve Frey gjorde från början inte mer än omkring fyra knop och tog två dagar på sig för att komma hela vägen till Arboga.
Men ångbåtarna framstod som väsentligt bekvämare än alternativen. Att skaka fram med häst och vagn på dåliga vägar gick inte fortare, i synnerhet med hänsyn till behov av uppehåll för mat och andra behov.
Därtill kom att resa med häst och vagn inte var möjligt annat än för välbeställda. Båtresor var till en början inte heller direkt billiga. Men på båtarna kunde man äta och sova även om det var däcksplats utomhus som var aktuellt för allmogen.
Tekniken utvecklades och ångbåtarna fick snart ökad fart. Från 1824 fick Yngve Frey konkurrens av en stor nybyggd hjulångare, Josephine, uppkallad efter…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.




































Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!