Jacob Fahlström, eller Oza Windib, anses ha varit den förste svensken i Minnesota. 1948 avtäcktes ett minnesmonument (mitten) i Saint Paul, Minnesota. Till höger den enda kända bild som finns på paret Jacob och Marguerite Fahlström.
Swede Indian – förste svensk i Minnesota
Dela på facebook
Dela på Facebook

Till den amerikanska delstaten Minnesota kom omkring 250 000 svenskar att invandra mellan åren 1850 och 1930. Jacob Fahlström från Stockholm var en av dem och, om man skall tro det som finns skrivet om honom, den förste! Han kom dit redan på 1820-talet – innan Minnesota hunnit bli en stat.

 

Uppgifterna om Jacob Fahlströms liv, i synnerhet de första åren, är knapphändiga och vaga men det mesta tyder på att han föddes i Stockholm den 25 juli 1793. 

Enligt källor beger sig den äventyrslystne Jacob hemifrån i mycket unga år, kanske så tidigt som vid tolv års ålder. Han får följa med som hyttpojke på ett handelsfartyg, där Jacobs farbror är kapten, och destinationen är England. 

Fartyget skall emellertid ha lidit skeppsbrott invid Englands kust. Besättningen och den unge Jacob räddas i land men hur det gick för farbrodern finns det inga kända uppgifter om. Däremot sägs Jacob efter händelsen ensam ha tagit sig till London. Där skall han ha sökt sig till svenska konsulatet för att få hjälp.

Hans tid i England har inte dokumenterats närmare, men man tror att han befann sig ”på egen hand” i London under några år där han bland annat lärde sig att behärska det engelska språket. 

Under sin tid i England kommer Jacob Fahlström på något sätt i kontakt med Lord Thomas Selkirk. Han var en högt uppsatt entreprenör som hade planerat en expedition till nordamerikanska Hudson Bay (i nuvarande Kanada) och den unge Jacob erbjöds att följa med. Det ville Jacob gärna.

 

Expeditionen

Lord Selkirks expedition var ett slags koloniseringsprojekt initierat av ett stort pälshandelsbolag – Hudson Bay Company. Konkurrensen på pälsmarknaden
i Nordamerika var hård vid den här tiden och man behövde fler människor för att kunna utöka verksamheten i området. 

Selkirk hade förhandlat sig till ett landstycke av pälsbolaget som kallades Red River, en del av det större distriktet Assiniboia. I gengäld hade han lovat att förse pälsbolaget med arbetskraft i form av nybyggare från Storbritannien. 

Red River (där det i dag står Winnipeg på kartan) ansågs vara ett ”attraktivt jordbruksområde” och en bra plats för kommande bosättare. Därför behövde Selkirk nu resa över Atlanten med en ”förtrupp” med uppdraget att rekognosera och förbereda Red River för kommande brittiska bosättare. 

Den 26 juli 1811 lämnade fullriggaren Eddystone sin hamn i Skotland och stävade västerut.  Med på båten fanns totalt 27 personer. I loggboken över fartygets besättning kan man på sista raden läsa: ”Jacob Falstrom, Boy”. 

För den blott 17-årige Jacob Fahlström var detta bara början på ett livslångt äventyr. Efter 61 dagar på havet, den 25 september 1811, ankrar fartyget upp vid Hudson Bays fabrik i York.

Vad som händer med Jacob Fahlström nu, och i vilken ordning, finns det olika teorier och berättelser om. Ett anställningskontrakt finns i alla fall bevarat från tiden som säger att Fahlström var anställd av pälsbolaget Hudson Bay Company mellan 1811 och 1816. 

I kontraktet står det: ”Jacob Falstrom, age 17 1/2, Sweden”. Han skall då ha varit stationerad vid fabriken i York. I journaler som hittats från fabriken finns Fahlström nämnd vid ett par tillfällen – då som ”Swede Boy” (Svensk-killen).

 

Blodiga strider

När hans kontrakt med Hudson Bay Company löpt ut lär han enligt flera källor fått anställning vid det konkurrerande pälsföretaget North West Company. De båda företagen verkade länge sida vid sida – man delade broderligt upp pälsmarknaden mellan sig i det strategiskt viktiga området runt Red River. 

Detta skulle dock inte vara för evigt. Lord Selkirks koloniseringsprojekt, som främst avsåg att stärka Hudson Bay Company, sågs inte med blida ögon av North West Company och en konflikt mellan företagen började blossa upp. 

Konflikten nådde ett klimax i juni 1816 då representanter från de två pälsföretagen rök ihop i en blodig fejd. Konfrontationen slutade med 21 döda, 20 från NWC och bara en från HBC. Händelsen benämns i historieböckerna som ”Slaget vid Seven Oaks”.

Huruvida Jacob Fahlström var inblandad på något sätt i konflikten mellan företagen förtäljer inte historien, men han lär säkerligen känt till den.

Jacob Fahlström lämnar efter två år sin anställning vid North West Company och uppgifter gör gällande att Fahlström, som vid det här laget befinner sig vid Sault Ste. Marie, Ontario, nu för första gången passerar gränsen till det som så småningom blir Michigan, USA.  

 

Lever med indianerna

Under sina år som pälshandlare i Nordamerika rör sig alltså Fahlström över stora landområden. På sina långa resor stiftar Jacob Fahlström många bekantskaper. Han träffar franska pälshandlare som verkar i samma område och från vilka han lär sig tala franska. Men han möter under sina resor även den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Han lär känna flera indianstammar med vilka han gör pälsaffärer och får samtidigt en inblick i deras liv och kultur. Jacob lär sig också, åtminstone delvis, att tala indianernas språk vilket han säkerligen hade god nytta av.

Det finns många mer eller mindre fantastiska berättelser om hur Jacob får kontakt med Ojibwa-indianerna (eller Chippewa-indianer som de också kallas). Vissa hävdar att Jacob blir ”adopterad” av stammen efter att de räddat honom från att dö under en jakt. Inga bekräftade uppgifter finns dock på detta men mycket tyder på att han faktiskt levde tillsammans, eller mycket nära, Ojibwa-indianerna under många år. 

Klart är i alla fall att han får goda kontakter med stammen vilket leder till att han lär sig behärska både deras språk och kultur. Av Ojibwa-stammen får Jacob även ett indianskt namn. Hans nordiska utseende, med ljus hy och blont hår, får indianerna att se honom som Oza Windib, alltså ”Mannen med det gula håret”. 

Under sin tid hos indianerna har Jacob förälskat sig i indianflickan Marguerite, dotter till en Ojibwa-hövding. Paret gifter sig 1823 (eventuellt i Fond du Lac i dagens Wisconsin), och senare samma år föds parets första barn. 

 

Spanare och postiljon

Jacob arbetar under 1820-talet för ytterligare ett pälskompani, American Fur Company, och sägs i deras tjänst ha företagit sig många strapatsfyllda resor längs de nordligaste delarna av Amerika. 

Paret Jacob och Marguerite Fahlström hamnar senare i Coldwater Spring (i dagens Minnesota) där de bosätter sig i en mindre stuga nära Fort Snelling. 

Jacob Fahlström arbetar i flera år under 1830-talet för den amerikanska armén vid just Fort Snelling. Här blir han lite av en diverse-arbetare och gör allt från att förse fortet med ved, assistera fortets smed, till att dela ut post. Som postiljon skall Fahlstrom ha paddlat långa sträckor
i kanot på Mississippi-floden. 

Runt 1836 skall Jacob Fahlström under en predikan i Fort Snelling ha omvänts till metodismen, något som skulle prägla honom under resten av hans liv. 

1840 flyttade familjen Fahlstrom vidare och hamnade i Lakeland, Washington County där de uppförde en stuga. Här bodde de i några år och Jacob började nu också att missionera längs Mississippi-floden, då främst bland indianerna men också bland andra människor han stötte på längs vägen.

En gång sägs Fahlström ha hållit möte, med bön och sång, hos några skogsarbetare vid St. Croixfloden. Lägret blev plötsligt omringat av indianer som hade avsikter att döda arbetarna på grund av tidigare ”oförätter”. Men Jacob gick lugnt ut och talade med dem, på deras eget språk, och kunde till slut få dem att avstyra sina planer.

 

Den ljuse indianen

Det som finns skrivet och dokumenterat om Jacob Fahlströms liv är både fragmentalt och svårbekräftat. En av de mer trovärdiga berättelserna om Fahlström (Oza Windib)  kommer dock från den kände geologen och upptäcktsresanden Henry Schoolcraft som var på jakt efter Mississippi-flodens källa, i juli 1832. Han skriver om att han ”träffade en märkligt ljus indian vid namn Oza Windib” som blev hans vägvisare på färden. 

Bland tidiga svenska nybyggare runt om Minnesota lär det också ha funnits svenskar som träffade den ljuse indianen. Berättelser finns om att Fahlström på äldre dagar vandrade runt bland de svenska nybyggarna, främst för att missionera men också för att bistå sina forna landsmän med sina lokalkunskaper.

Han talade främst engelska, franska och flera indianspråk men han skall även ha försökt sig på att tala sitt modersmål när han träffade svenskar. Han kallades ofta för ”Swede Indian” (den svenske indianen) men hade i stor utsträckning glömt bort svenskan. Det berättades att Jacob brukade ta fram och läsa ur en liten nött svensk bibel, hans enda ägodel från hemlandet. 

 

De sista åren

Under de sista åren av Jacobs liv var ­familjen Fahlström bosatt i Afton, Minnesota. Det var också här som Jacob dog, den 29 juli 1859. 

Hans fru levde ända fram till 1880. Båda ligger begravda nära deras sista gemensamma hem i Afton. 

Ett minnesmonument över Jacob Fahlström avtäcktes i St. Paul, Minnesota 1948 i närvaro av Prins Bertil samt Fahlströms ättlingar.

I officiell släktforskningsdata som går att läsa på internet kan man se förgreningarna från paret Jacob och Marguerite Fahlstrom fram till i dag. Släktnamnet lever kvar i vissa grenar men har då ändrats till ”Folstrom”. 

Det påstås att den lilla svenska bibel Fahlström bar med sig överallt finns bevarad hos hans ättlingar än i dag.

 

Text: Sven-Åke Henriksson
och Marcus Hubertson

Till vänster, utdrag ur loggboken från Selkirks expedition där Jacob står på sista raden. Till höger syns hans namn på det kontrakt som upprättades med Hudson Bay Company.
Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7