Pionjären Philo Farnsworth med den tv-mottagare han uppfann, en banbrytande teknik på 1920-talet.
Tacka Farnsworth för tv-kvällarna
Dela på facebook
Dela på Facebook

När vi bänkar oss för en av årets största tv-högtider är 

det på sin plats att skänka en tanke åt Philo Farnsworth. Han var en teknisk pionjär och utvecklade den första elektroniska tv-apparaten. Men när han dog, bara 63 år gammal, var han fattig, sjuk och på väg att bli bortglömd. 

 

Philo Taylor Farnsworth föddes den 19 augusti 1906 i Utah, USA. Han var äldst av fem syskon och föräldrarna, Lewis Edwin Farnsworth och Serena Amanda Bastian, tillhörde mormonkyrkan. 

Philo var redan i unga år intresserad av alla former av teknik. Som mycket ung hade han en gång talat i telefon med en släkting, något han aldrig glömde. 

När han var tolv år gammal, och familjen flyttade från den lilla stugan i Utah till en ranch i Idaho, blev han mycket exalterad när det visade sig att det nya boningshuset hade elektricitet indraget. 

Generatorn fungerade dock inte, men det kunde Philo snart råda bot på. På vinden i det nya boningshuset hittade han mängder med tekniktidningar av olika slag. Han studerade dem noga och kunde inom kort laga generatorn och även dra om elektriciteten till de lampor som inte fungerade. 

I skolan briljerade Philo i kemi och fysik och han hade redan tidigt funderingar på hur man bäst skulle kunna uppfinna en tv-mottagare. 

Han frågade sin naturkunskapslärare Justin Tolman om råd, och visade skisser och diagram på hur det skulle kunna gå till. Tolman uppmuntrade honom att utveckla sina idéer. 

Senare skulle en av skisserna användas som bevis i ett patentmål mellan Farnsworth och RCA, Radio Corporation of America. 

 

Försörjningsansvar

1923 flyttade famljen Farnsworth till Provo, Utah. Philo Farnsworth började på Brigham Young High School, men fick redan året därpå lov att kombinera studierna med att ta ansvar för familjens försörjning då fadern hastigt dog av lunginflammation. 

Philo lyckades ändå ta studenten i juni 1924 och sökte därefter till United States Naval Academy, USNA, den amerikanska marinens officershögskola i Annapolis, Maryland. Hans poäng på inträdesprovet blev de näst högsta någonsin i landet. 

Men Farnsworth hade inte släppt planerna på sitt tv-projekt och när han fick veta att regeringen skulle äga hans patent om han stannade i det militära så lämnade han officershögskolan bara några månader efter att han antagits. 

Som äldste sonen i en faderlös familj hade han rätt att få dispens på grund av sitt försörjningsansvar och han lämnade USNA med goda vitsord.

 

Sändning 1927

Tillbaka i Provo började han i stället på Brigham Young University. Där använde han sig flitigt av skolans laboratorium, och erhöll med tiden en radiolicens från National Radio Institute. 

Det var också på universitetet han mötte kvinnan som senare kom att bli hans hustru och livskamrat, Elma Pem Gardner. Philo Farnsworth blev också mycket nära vän med Pems bror Cliff Gardner, som delade hans intresse för elektronik, och de två flyttade tillsammans till Salt Lake City där de startade en radioreparationsfirma. 

När företaget misslyckades flyttade Gardner tillbaka till Provo. 

Philo stannade dock i Salt Lake City, där han lärde känna de två filantroperna Leslie Gorrell och George Everson. Gorrell och Everson kom från San Fransisco, och efter att Philo avslöjat sitt tv-projekt gick de med på att bli hans partners och stödja hans arbete ekonomiskt. Inledningsvis donerade de 6 000 dollar till projektet och iordningställde ett laboratorium åt Farnsworth i Los Angeles. När pengarna tog slut lyckades Everson och Gorrell få ett banklån på ytterligare 25 000 dollar. 

1926 gifte sig Philo Farnsworth med Pem Gardner. De flyttade till San Francisco, och kom med tiden att få fyra söner. I San Francisco hade Farnsworth också fått ett nytt laboratorium till sitt förfogande. Där gjorde han 1927 sin första framgångsrika tv-sändning. Samma år tog han också patent på sitt system och i september 1928 presenterade han systemet för pressen. 

 

Flera processer

Crocker First National Bank i San Francisco var ivriga att få tillbaka sina pengar och ville gärna att Farnsworths lilla företag skulle bli uppköpt av ett större bolag med mer resurser. 1930 vände de sig därför till RCA och bad dem ta en titt på Farnsworths arbete. RCA erbjöd Farnsworth 100 000 dollar för hans bildrör, men Farnsworth avböjde och slog sig i stället ihop med radiotillverkaren Philadelphia Storage Battery Company, Philco. 

Efter ett kort samarbete grundande Farnsworth 1933 sitt eget företag, Farnsworth television och gick senare samman med American Telephone & Telegraph, AT&T. Samarbetet innebar att båda företagen fick använda varandras patent.

Med AT&T i ryggen kunde Farnsworth satsa ännu mer, och 1938 gjorde han en omorganisation i företaget och köpte en fabrik i Indiana för att tillverka både tv- och radioapparater. 

Mot sig hade han dock RCA, som inte såg med blida ögon på att han avböjt deras erbjudande. Nu inledde de en rad processer för att ogiltigförklara hans patent. Till sist blev RCA ändå tvungna att betala Farnsworth royalties för hans patent, men den långa kampen tog ut sin rätt på Farnsworth, som fick ett nervöst sammanbrott och flyttade till delstaten Maine. 

På grund av andra världskriget kom utvecklingen av televisionen att avstanna för en tid och Farnsworth började i stället tillverka ammunitionslådor i det nystartade företaget Farnsworth Wood Products. 

Inte förrän 1947 återvände han till Indiana och tillverkade till sist sin första tv-apparat. Men arbetet skedde under stor press eftersom företaget vid det laget hade ekonomiska problem. 

 

Hedersdoktor

1949 övertogs företaget av International Telephone & Telegraph, ITT. 

Farnsworth fick stanna som vd för researchavdelningen och företaget tillverkade tv-apparater ända fram till mitten av 1960-talet, men man hade svårt att hävda sig mot det betydligt större och mer resursstarka RCA.

Under andra halvan av 1960-talet började Farnsworth också intressera sig för kärnfusion. 

Våren 1967 flyttade han och familjen tillbaka till Utah, där Farnsworth blivit utnämnd till hedersdoktor. 

Han visste vid det laget att ITT tänkte avveckla sin kärnforskning och erbjöd därför sin personal att följa med till Utah som en del av företaget Philo T Farnsworth Associates, PTFA. 

 

Alkoholmissbruk

Men trots att de ganska snabbt säkrade ett kontrakt med NASA så havererade företaget ekonomiskt. Vid jultiden 1970 var konkursen ett faktum och i januari 1971 upplöstes företaget.

Under de sista åren av sitt liv hade Philo Farnsworth börjat missbruka alkohol. 

När han i mars 1971 fick dubbelsidig lunginflammation var han i ett för dåligt tillstånd för att klara av sjukdomen. 

Han avled den 11 mars.

Pem Gardner Farnsworth hade alltid engagerat sig i sin makes arbete, och han i sin tur hade alltid hävdat att hon var en viktig del i hans forskning. Efter hans död kämpade hon i decennier för att hennes bortgångne make skulle få den plats i historien som han förtjänade. Hennes kamp lyckades. 

1999 inkluderade Time Magazine Philo Farnsworth i sin lista över 1900-talets 100 viktigaste personer och när hans änka avled 2006, 98 år gammal, hade Philo Farnsworths namn och ära återupprättats. 

 

Bitte Assarmo

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7