En kylslagen morgon i början av mars månad hörs plötsligt årets första tranor ute från myren. De första solstrålarna har precis nått trädtopparna och dagen ljusnar alltmer.
På marken dansar lätta dimslöjor undan innan solljuset når marken. Våren gör sig påmind, åtminstone i de södra delarna av vårt land.
digt återkommande men de stora skarorna anländer först i slutet av mars och i början av april.
Tranan förekommer nästan över hela landet förutom längst upp i fjällregionen. Det är ändå i Norrlands skogs- och myrmarker som merparten av tranorna förlägger sin häckning. Boet byggs ute på någon mosse eller annan sumpmark och består av mossa och kvistar. Äggen, som är två till antalet, läggs i månadsskiftet april–maj och ruvas sedan i ungefär en månad.
Delikatess – men bara vänster
Ordet trana nämns första gången under 1400-talet men kan vara ändå äldre. Fågeln har sedan urminnes tider varit ett säkert vårtecken. Förr i tiden ansåg man att tranans trumpetande på våren var signalen till bönderna för att börja plöja sina åkrar.
Under antiken ansåg man att tranan hade ett hälsosamt kött vilket man då åt under medeltiden.
Tranköttet ansågs nämligen vara en delikatess bland de högre stånden. Intressant var att i Västergötland trodde man att endast den vänstra delen av fågeln var ätbar medan den andra bara smakade tran.
Numera är tranan Västergötlands landskapsfågel. Tranan har ju också i alla tider varit en symbol för vaksamhet då den är mycket uppmärksam på vad som händer i sin omgivning.
Under vår och höst samlas tranorna vid Hornborgasjön som har blivit ett Mecka för fåglarna.
Under hösten 2017 rastade som mest 18 550 stycken vilket är rekord. Den 3 april 2012 var rekordet på våren med inte mindre än 26 500 tranor. Tranorna flyttar från augusti till oktober och övervintrar huvudsakligen i Sydeuropa och Nordafrika.
En annan vårfågel som är tidig på plats är knipan, som anländer så fort det uppstått en minsta öppning i sjöarnas is. Först på plats är den vackra hanen med den karakteristiska vita kindfläcken.
Så fort någon hona har anlänt börjar hanen med sitt uppvaktande samtidigt som han ger ifrån sig en massa olika ljud med bland annat ett långt knorrande läte samtidigt som den kastar huvudet bakåt.
Knuffas ut
Knipan var förr en utpräglad norrlandsfågel men har sedan brett ut sig långt söderut.
Knipan häckar i dag över större delen av vårt land. Den saknas dock på Gotland och Öland och är mycket ovanlig efter kusterna i södra Sverige.
Knipan bygger sitt bo i olika håligheter i träd eller holkar. Äggen kan variera i antal mellan åtta till tolv och är blågröna till färgen.
När ungarna kläckts försöker honan locka dem ur boet, som ibland kan ligga högt upp.
Kommer inte ungarna ut flyger hon upp och knuffar ut dem ur boet – vilket kan anses brutalt, men ett nog så viktigt ingripande.
Ibland kan knipans bo vara långt från någon sjö, där ungarna snabbt måste ta sig till säkerhet i vattnet.
Våren är för djuren och fåglarna en viktig tid då nytt liv föds i naturen för att föra arterna vidare.
För oss människor känns det ofta som om våren på något sätt blir viktigare ju äldre man blir. En tid för eftertanke då vinterns långa mörker och kyla ger vika för ljusare tider och ett myllrande liv ute i skog och mark.
Bengt Klasson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!