Tidigt gatumode ledde till kravaller
Till vänster ses tre män i zoot suits på promenad 1946. Till höger artisten Cab Calloway som också anammade stilen och uppträdde i zoot suit.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Unga svarta i Harlem, New York, markerade sin protest mot samhället via sina kläder. De bar ”zoot suits” som var populära under 1930- och 1940-talen.

 

Begreppet gatumode förknippas nog mest med mods, hippies, punkare, syntare och hip hopare, men långt tidigare fanns ”The Zoot Suits” i USA. Ungdomar från minoriteter som lyssnade på jazz och klädde sig i kostymer som var närmast komiskt stora. 

I juni 1943 utbröt häftiga upplopp och kravaller i Los Angeles. De har gått till historien som ”Zoot Suit-upploppen” och var faktiskt de första rasupploppen i USA. Upploppen fick sitt namn av de kläder som en av de stridande parterna bar, ”Zoot Suits”. 

 

En kulturmarkering

Det var ett mode som först uppstod i Harlem i New York, där unga svarta lät sy upp kostymer som gränsade till det närmast absurda.

 Kavajer med vadderade axlar som gick ner till knäna, byxor med linningar som gick upp till bröstkorgen och som svängde ut som stora ballonger. Och gärna hatt av feodoramodell på huvudet. 

Flera av de stora namnen inom swingjazzen, däribland Cab Calloway uppträdde i Zoot Suits och stilen spred sig snabbt över USA. För unga svarta män var stilen en markering att de fanns till och var stolta över sin egen kultur, i en tid då svarta förväntades göra sig osynliga. Snart hakade ungdomar av mexikanskt och italienskt ursprung på. 

Rasdiskriminering i USA associeras främst med svarta i sydstaterna men den gjorde sig starkt påmind i Los Angeles, där det fanns skyltar lite varstans: ”Inga mexikaner – endast vita”. 

 

Upplopp och krigsstämning

Efter att USA inträtt i andra världskriget 1941 blev Los Angeles utskeppningshamn för flottan. Staden fylldes av unga sjömän från Mellanvästern och många av dem hade aldrig sett en mexikan tidigare. 

Det utbröt slagsmål lite varstans och i juni 1943 utmynnade det i ett formligt krig. Nu la sig även många vita Los Angelesbor i saken, för att ”hjälpa våra pojkar”. Det gick våldsamt till. Alla som bar en Zoot Suit löpte stor risk att bli misshandlad, lemlästad och det hörde till vanligheterna att slita kläderna av offren och bränna upp dem på gatan. Polisen ingrep men det gick till så att de arresterade mexikanerna medan de lät sjömännen gå. 

Och så slutade upploppen tvärt. Det berodde på att ledningen för flottan ansåg att den var på väg att förlora disciplinen. Sjömännen kom därefter att vistas på annan ort innan de skeppades iväg till kriget. 

Nu började det utbryta liknande sammanstötningar på andra håll i USA, i New York, San Diego, Chicago och Philadelphia. 

I tidningar beskrevs ”Zoot Suits” som en samhällsfara och kritiker hävdade att kostymerna var ”opatriotiska” på grund av de mängder tyg som gick åt i tillverkningen. I en del städer svarade myndigheterna med att införa förbud mot att bära och tillverka stora kostymer. Skräddare som tidigare haft stora skyltar utanför sina butiker plockade snabbt ner dem. Fast inbitna Zoot Suits fortsatte att bära dem, som en protest mot överheten. 

 

Mot nazismen

Stilen togs också upp i modifierad form i Frankrike där ungdomarna kallades ”Les Zazous”. Även där var stilen ett slag mot överheten, den ockuperande nazistmakten och den tyskvänliga Vichyregimen som styrde under general Petain i den icke-ockuperade zonen i Sydfrankrike. ”Les Zazous” gjorde dock något eget av stilen. De bar visserligen extra stora jackor och kavajer, men till skillnad mot de ballongliknande byxorna i USA bar de tajta byxor, smala slipsar, skjortor med höga kragar och mockaskor med extra tjocka sulor, långt hår i nacken, plus ett paraply. Och de älskade jazz. 

Den tyska ockupationsmakten avskydde ”Les Zazous” som tycktes bära sig åt som de ville. När nazisterna tvingade Frankrikes judar att bära en gul stjärna började ”Les Zazous” i solidaritet att bära gula stjärnor märkta ”Zazou” eller ”Swing”. Snart blev ”Les Zazous” också fiende nummer ett för franska nazister och de jagade dem i kaféer och på gator, misshandlade och klippte håret på dem. 

 

Svenska swingpjattar

Vichyregimen såg ”Les Zazous” som en farlig förebild för Frankrikes ungdom och det publicerades en ström av artiklar där de utmålades som omoraliska, arbetsskygga anhängare av de Gaulle och judeälskare. Överfallen och angreppen blev så många att ”Les Zazous” därefter höll sig till jazzställen och källarbarer. 

Zoot Suits kom också att få en avläggare i Sverige, där de kom att kallas swingpjattar, detta efter att Kar de Mumma i sin spalt i Svenska Dagbladet den första maj 1941 bad läsarna om förslag på vad man skulle kalla dessa unga rebeller som trotsade vuxenvärldens regler och normer. 

 

Mjäkmåns eller gräddplätt?

Det fanns inget som hette ”metrosexuell” på den tiden och det ansågs absolut inte acceptabelt att unga män intresserade sig för stil och mode, framför allt inte av det här extrema slaget. Det var inte ovanligt att folkmassor jagade swingpjattar när de fick syn på dem för att sedan ge dem ett kok stryk och lära dem veta hut. 

Det kom in mängder av förslag till Svenska Dagbladet, som gandhiskynke, kalufskis, mjäkmåns, gräddplätt, babsviking (en referens till Swing it magistern med Alice Babs), luggputte, Nybrojöns och Epa-amris. Det hölls också en omröstning. Benämningen swingpjatt vann. Och det var Kar de Mummas eget förslag. 

 

Michael Dee

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  4.8
  powered by Facebook
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
  Annki Greson
  Annki Greson
  2018-05-15T10:08:58+0000
  Är nybörjare men efter en läsning trampar jag redan lite otåligt vid brevlådan. Kan den inte komma lite oftare...skojar bara. Avskyr skvaller så Kvällsstunden känns som balsam för själen.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Claes Nero. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås. Telefon Kundtjänst: 021-19 04 15. Ansvarig utgivare: Claes Nero. VD: Ewa Helmrich, ewa.helmrich@tidningshuset.com. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske. kvallsstunden.se använder cookies (webbkakor) för att ge användaren ökad funktionalitet och en bättre upplevelse av innehållet på kvallsstunden.se. Cookies används bland annat för besökarstatistik och vid användning av formulär. Kvällsstunden rekommenderar att godkänna användning av cookies när man besöker kvallsstunden.se. Läs mer här.