Tog guld vid fyra Olympiska spel

Al Oerter tog guld vid fyra på varandra förljande OS – 1956, 1960, 1964 och 1968. Och han hade planer att ställa upp även 1984...
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Amerikanen Alfred ”Al” Oerter var diskuskastaren som blev historisk efter att ha vunnit fyra OS-guld i rad: 1956, 1960, 1964 och 1968. Han var ofta skadad inför dessa stora uppgifter men ingenting hindrade honom från att kasta längst av alla. 

 

Tro det eller ej, men vid 48 års ålder planerade han att försöka kvala in till OS i Los Angeles 1984. Men då fick han ge upp alla planer på start efter en ny skada. Hälsenan sade stopp för olympiskt deltagande.
Denne märklige superstjärna var inte experternas favorit till något av OS-gulden. Han visade dock att han kunde slå till trots att han inte var vinnartippad. 
Skadorna skulle följa honom genom karriären och det var ett under att han överhuvudtaget kom till start. Var det inte nacken så var det revbenen, musklerna eller några andra skadehinder som ställde till det.

 

Magisk
Ett OS-guld är en bragd i sig. Men det var inte tillräckligt för den äregirige tävlingsmänniskan Al Oerter. Det blev fyra guld som sagt och en hel idrottsvärld klappade sina händer och tog den store idrottsmannen till sig.
Harold Connolly, en amerikansk diskuskollega som också hade vunnit olympiskt guld, var lyrisk när han skulle beskriva Oerters storhet.
”Han var den store fältherren, han var magisk helt enkelt. Han var ofta nervös inför OS-uppgifterna, men när det gällde så var han lugn och samlad och alldeles kolossalt bra. Motståndarna bävade inför att möta mästaren”.
Oerter vann alltså OS-guld 1956, 1960, 1964 och 1968. Bara Carl Lewis har upprepat detta då han vann OS-längdhoppet från 1984 till och med 1996.

 

Skador inget hinder
Inte ens skadorna hindrade Oerter från att vara bäst. Inför OS i Tokyo 1964 fick han en muskelskada och tillskyndande läkare konstaterade både blödningar och svår smärta. Det var bara att glömma OS, avslutade läkaren. Men Al vägrade att höra på det örat. Han skulle till Tokyo helt enkelt.
”Det är OS och då ställer man inte in”, meddelade Al. 
Han kom till Tokyo och vann sitt tredje OS-guld.
Var det möjligen så att han drog nytta av att slå ur underläge? 
Ingen krävde någonting av honom och det passade honom som hand i handske. Han kunde tävla i lugn och ro utan att känna något tryck från press och publik. 
1968 i Mexi-ko blev det full pott igen. Och 1980 i Moskva hade han siktet inställt på ett femte OS-guld. 
Men det blev aldrig någon start för någon amerikansk idrottare, då den dåvarande presidenten Jimmy Carter hade förordat en allmän bojkott mot spelen. 

 

Ödet
Hans karriär inleddes på Sewanhaka High School där han blev en sprinter och medeldistansare.
En träningskväll landade en diskus framför hans fötter. Han kastade tillbaka ”det flygande rymdskeppet” till kastaren. Tränaren såg kastet och gillade skarpt vad han såg och gjorde honom snart till en diskuskastare av format. Så kan ödet slå till.
Al gick vidare till University of Kansas, där han för övrigt blev skolkamrat med basketlegendaren Wilt Chamberlain.
Al började snabbt vinna tävlingar.  Han vann sex nationella mästerskap och av bara farten slog han världsrekordet fyra gånger. Resten är ett stycke oslagbar friidrottshistoria.
Vad var det nu som fick honom att satsa så hårt, hårdare än alla andra, på att bli historisk i diskusringen?
”Inte var det medaljerna som var det viktigaste”, sade han själv. ”Det var en sällsynt trevlig rekreation, en kul grej helt enkelt.” 
För att tala klartext: Det var kul att se fanskapet flyga.
Och då pratade han om sin kära diskus på ett något ovanligt sätt. 

 

Sten R Sundberg 

Fakta:

 • Född:19 september i New York 
 • Död: 1 oktober 2007 i Florida (hjärtsvikt).
 • Han hade en längre tid besvärats av högt blodtryck. 
 • OS-guld 1956, 1960, 1964, 1968. 
 • Fyrfaldig världsrekordhållare.

Imponerande är bara förnamnet…

Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ingrid Sjödin-Lindström
  Ingrid Sjödin-Lindström
  2018-02-18T13:34:30+0000
  Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  Birgitta Nilsson
  Birgitta Nilsson
  2018-02-15T10:55:49+0000
  Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)
  Ann-Christine Eriksson
  Ann-Christine Eriksson
  2018-02-14T13:03:30+0000
  En mycket bra tidning!
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås, Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.