En maleohöna på häckningsplatsen, i full färd med att skapa en tillräckligt djup och varm grop.
Udda höna som saknar moderskänslor
Dela på facebook
Dela på Facebook

Den storfotade maleohönan har kallats en bisarr fågel på grund av metoden hon använder för att kläcka sina ägg. Metoden påminner på många sätt om kräldjurens, i synnerhet vissa havssköldpaddors. 

 

Maleohönan (Macrocephalon maleo) tillhör familjen storsfothöns inom ordningen hönsfåglar. Både det svenska och det latinska namnet kommer från lokala sulawesiska namn. Fågeln finns bara på öarna Sulawesi och närliggande Buton i Indonesien. 

Då maleohönan förekommer på ett så begränsat geografiskt område betraktas den som hotad. Antalet individer är osäkert men siffror på mellan 8 000 och 14 000 vuxna fåglar har nämnts på Internationella naturvårds­unionens (IUCN) röda lista 2016. Trenden är dock nedåtgående trots att fågeln har varit skyddad enligt indonesisk lag sedan 1972.

Fågeln är 50–60 centimeter lång och har en fjäderdräkt med svart ovansida och laxrosa undersida. Det kala ansiktet är gult med en rödorange näbb. Hjässan pryds av en framträdande mörk hjälm och de stora gråblå fötterna har fyra klor. 

 

I regnskogen

Med sina stora fötter rör sig hönan snabbt i den täta undervegetationen. Den håller till i regnskogen och finns vanligtvis inte högre än 1 000 meter. Födan består huvudsakligen av frukt, frön, myror, termiter och andra små ryggradslösa djur. Fåglarna kan häcka året om, men högsäsong för häckningen varierar för olika ställen på ön. När honan är beredd att lägga sina ägg, beger sig paret ut ur skogen ner till de traditionella häckningsplatserna vid kusten.

Maleohönan har också stor användning för sina kraftiga fötter under häckningssäsongen. Till skillnad från många andra fåglar använder storfotshönsen inte kroppsvärme för att ruva fram sina kycklingar. Man låter naturen göra jobbet
i stället. De flesta storfotshöns är högbyggare. De krafsar ihop stora högar av växtdelar, där de lägger sina ägg för att sedan täcka dem med jord och sand. De multnande växterna alstrar värme som kläcker äggen. Högarna sköts om av föräldrarna för att hålla rätt temperatur. 

 

Gräver ned äggen

Maleohönan har en annan strategi. Den använder sig av Sulawesis naturresurser och förlitar sig på jordvärme och solvarm sand. 

Ett maleopar gräver ut ett hål i sanden i ett gemensamt häckningsområde omgivna av andra par som gör samma sak. Grävningen och placeringen av
äggen är inte slumpmässig. Under sitt grävande mäter de temperaturen genom att smaka på jord eller sand. När de hittar en ficka som håller omkring 33 grader, lägger honan ett stort ägg som hon placerar upprätt i hålet och sedan täcker med sand. 

Ägget, som är fem gånger större än ett hönsägg, är det största som läggs av någon storfotshöna. När kycklingen väl kläcks kommer den att behöva allt detta protein för föräldrarna har fullgjort sin uppgift i och med att ägget begravts. Under en period av två till tre månader upprepar föräldrarna proceduren upp till ett dussintal gånger på samma plats. 

Maleohönan är monogam och föräldraparet håller sig i närheten av varandra hela tiden, men som sagt ungarna får klara sig utan de vuxna fåglarnas hjälp. En lång utvecklingstid i ägget på två–tre månader gör att ungen är väl rustad när den möter dagens ljus.

 

Måste gräva sig upp

Det första en maleokyckling måste göra efter att ha kläckts är att gräva sig upp till mark­ytan. Det kan ta så lång tid som två dagar att ta sig upp, då ägget kan ha lagts på en meters djup i sanden. Väl uppe rusar kycklingen instinktivt mot skogen. Det påstås att den till och med kan flyga. En av nyhetsplattformen Mongabays korrespondenter har besökt nationalparken Bogani Nani Wartabone på Sulawesi och träffat ett par av viltvårdarna. 

”Att se en maleokyckling komma upp ur marken och flyga iväg är en anmärkningsvärd syn”, enligt en av viltvårdarna.

Maleokycklingar verkar vara de mest fysiskt mogna nyfödda ryggradsdjuren på jorden. En annan av viltvårdarna berättade att han hade sett en nykläckt kyckling, som ”tog sig upp i luften, men landade i en flod där den simmade tio meter genom det forsande vattnet till motsatta stranden och sedan klättrade upp och flög iväg igen”. 

Maleohönans beroende av i­ögonfallande gemensamma boplatser har gjort arten sårbar. Bybor på Sulawesi har traditionellt skördat de stora äggen för att sedan sälja dem på marknaden. Förutom tjuvjägare på sina boplatser kämpar fåglarna också med livsmiljöer som försvinner. Avståndet mellan kustnära boplatser och de skogar där fåglarna lever ökar alltmer. 

 

Byborna skyddar och räknar

2001 började man aktivt skydda boplatser i en nationalpark.
I samarbete med lokala intressegrupper lanserade man idén att bybor som bor nära fågelns boplatser har mest att vinna på att den bevaras. Tidigare äggsamlare och andra bybor anlitades för att övervaka boplatser. Förutom att avskräcka tjuvjägare bedömer de också populationens storlek genom att dokumentera vuxna fåglar som besöker boplatsen. Några ägg flyttas till en inhägnad del av marken där de är skyddade från rovdjur. På detta sätt får de en bättre inkomst genom att skydda ägg än att stjäla dem. Dessutom har den unika maleohönan blivit en fågel som man betraktar med stolthet.

Med sina omkring 40 endemiska fågelarter har Sulawesi något att erbjuda välbärgade fågelskådare som vill kryssa i sina listor över ovanliga fåglar. 

 

Sulawesis kändis

Naturvårdsgrupper har tagit fasta på intresset och kan erbjuda ekoturer till de skyddade boplatserna vilket ger ytterligare och mer tillförlitliga inkomster till byborna. 

Den bisarra maleohönan har en dragningskraft bortom ornitologerna och är Sulawesis kändis. Man kan se dem, höra deras läten och se deras hålor. 

1995 och 2009 kunde man också se den på indonesiska frimärken.

I New York på Bronx Zoo har man lyckats få fåglarna att lägga ägg genom att försöka återskapa de naturliga förhållandena. En låda med sand med fickor som värmdes till 33 grader inspirerade hönan att värpa ägg som man sedan tog hand om och ruvade artificiellt i bäddar av plast vid 32,5 grader och 90 procent luftfuktighet. 

Efter sex års försök kan man nu kläcka äggen till 90 procent, vilket ska vara dubbelt så ofta som det sker lyckosamt i naturen. 

Det finns alltså visst hopp om fortlevnad för denna fågel både i det vilda och i fångenskap.

 

Karl-Olof Hallman

Här har en nykläckt kyckling lyckats gräva sig upp ur sanden.
Den färggranna maleohönan i profil.
Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 33 reviews
drivs av Facebook
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7