Sverige har många begåvade ingenjörer som tillsammans arbetat fram uppfinningar som har gjort Sverige till det rika land det är i dag.
Historikern och föreläsaren Gunnar Wetterberg, känd från På spåret och Fråga Lund i SVT skildrar detta i den nya boken Ingenjörerna (Bonniers).
Från 1870-talet och hundra år framåt var det Sverige och Japan som växte snabbast i världen. Hur kom det sig, varför blev det fattiga bondelandet ett av de rikaste och mest framgångsrika länderna i världen?
Det berättar Gunnar Wetterberg om i sin nya bok. Ingenjörerna var sammanflätade med Sveriges historia. I dag är de några hundra tusen, var femte är kvinna, men då var de bara ett par tusen och nästan inga kvinnor.
Världsberömda uppfinningar
Några av dem var genier som blev världsberömda för sina uppfinningar. Vi förknippar dem med företag som SKF, Ericson, AGA och Atlas Copco. De flesta var dock anonyma för de flesta i vårt land.
Men de var med och påverkade samhällsutvecklingen. De konstruerade den grundläggande välfärden i det svenska folkhemmet genom sådana saker som vatten och avlopp, vägar och broar, elektrifieringen över landet och kollektivtrafik.
I sin välskrivna bok som vänder sig till den stora allmänheten, som är intresserad av hur det moderna Sverige kom till, berättar Wetterberg om både kända som mer okända ingenjörer.
”Många fler borde lära sig mer om ingenjörskonstens förutsättningar – och bry sig mer om möjligheterna”, säger Gunnar Wetterberg.
Ny sorts ingenjörskonst
Vid förra sekkiftet fanns det bara några tusen ingenjörer i Sverige men flera av dem blev legendariska och är fortfarande kända.
Exempel på viktiga uppfinningar är Polhems slussar, de Lavals separator, von Platens kylskåp, JP Johanssons skiftnyckel, Wingquists kullager och Daléns AGA-fyr.
När Nobelpristagaren Gustaf Dalén fyllde 50 år var hela området utanför hans hus i Stockholm fyllt av människor som ville hylla honom.
I dag är ingenjörerna mindre kända även om de gjort fantastiska uppfinningar som Rune Elmqvists pacemaker och Håkan Lans färgsystem för datorer.
Eller entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon som skapade Spotify som har en ljudtjänst som erbjuder möjligheten att lyssna till strömmande musik och se videoklipp över internet. Bolaget grundades den 2 maj 2006 och har i dag över 100 miljoner betalande användare och ytterligare 129 miljoner som använder den reklamfinansierade gratisversionen. Spotify är exempel på ingenjörskonst på hög nivå.
Gunnar Wetterberg ser i dag digitaliseringen som i klass med elektricitetens genombrott.
Uppfinningar som givit vår stora tillväxt i samhället har inte alltid varit av godo, som förbränningsmotorn.
Kullagret på första plats
Många äldre uppfinningar har blivit nutida problem som kräver nya lösningar av dagens ingenjörer. Wetterberg konstaterar att det varit en teknisk utveckling på gott och ont.
Vilken svensk uppfinning sätter då Gunnar Wetterberg på första plats?
Det blir SKF:s kullager, det flerradiga självreglerande radialkullagret, en uppfinning av Sven Wingquist som lade grunden till Svenska Kullagerfabriken AB (SKF).
De moderna kul- och rullagren, som ständigt har utvecklats, är en av de stora svenska uppfinningarna som lade grunden till den snabba industriella utvecklingen under 1900-talet. Kullagren ingår i dag i snart sagt alla typer av maskiner med roterande axlar där man har krav på höga lagerbelastningar, små friktionsförluster, små inbyggnadsdimensioner och lite underhåll.
Med sin bok vill också Gunnar Wetterberg lyfta fram de många invandrarna i både första och andra generationen som bidragit till den tekniska utvecklingen i vårt samhälle.
Sveriges främsta matematiker
Och speciellt vill Gunnar Wetterberg framhålla de kvinnliga ingenjörerna och deras betydelse där han speciellt sätter fokus på Elsa-Karin Boestad-Nilsson som inledde sin karriär som överingenjör på Sveriges forskningsanstalt (FOA) 1948.
Hon var en av Sveriges främsta matematiker och programmerade de första datorerna i landet i början av 1950-talet. Som andra kvinnliga ingenjörer arbetade hon på den tiden i det tysta utan att få någon större uppskattning, trots den stora betydelsen hon hade för vårt land.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!