Vackra klänningar från Mediciutställningen. Och allt är i papper ...
Vackra plagg gjorda i papper!
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Kläder i papper? Det skapar den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Hon skapar klädesplagg i naturlig storlek, alla tillverkade av papper i en illusorisk trompe l’oeil-teknik som lurar ögat att se blänkande siden eller mjuk sammet. 

 

Efter ett besök på Yves Saint Laurents utställning på Metropolitan Museum of Art i New York år 1994 inspirerades den belgiska konstnärinnan Isabelle de Borchgrave att skapa klädesplagg i naturlig storlek i papper.

Som liten var papper Isabelles stora leksak, hon fängslades av det billiga materialet: 

”Om någonting blir fel kan du skrynkla ihop, kasta bort och börja om igen.”

Hon har gjort fyra stora kollektioner. Den första, Papiers á la mode, skildrar modets historia under 300 år. Nästa med namn efter den kände kreatören Mariano Fortuny är inspirerad av 1800-talets Venedig och I Medici av renässansens Florens. Den fjärde, Ballets Russes, återskapar dansgruppens kostymer från tidigt 1900-tal. I oktober 2018 skapade hon Africa inside of me, där hon fångat Afrikas själ i klara färger och geometriska mönster

Kollektionerna har visats över hela världen. Tidigare i Sverige i Livrustkammaren och på Kalmar slott 2017, senast under sommaren 2019 på Örebro slott.

 

Fyra kilometer per år

Isabelle de Borchgrave är född 1946 i Bryssel och utbildad vid Kungliga konstakademin i Bryssel. 

Där har hon numera ateljé La Tour de Bébelle och sina tio medhjälpare. Under detta namn designar hon även tyg och porslin. 

I den ljusa studion är de stora arbetsborden fulla med material som rullar av vitt enkelt papper i formatet 1 x 0,5 meter, färger av olika slag, bläck, saxar och klädnypor, limtuber och linjaler, metallpulver och taperullar. 

Hon arbetar med alla sorters teknik, gouache, kol, pastell, olja och vattenfärg. 

Enligt uppgift gör ateljén av med fyra kilometer papper varje år. När papperet är färdigberett, tillskärs det som i haute couture och limmas ihop.

Frick museum i Pittsburgh beställde Princesse de Conde målad av Rubens i en klänning täckt av pärlor och guld. 

 

Målas för hand

Klänningen pryddes av 4 000 pärlor, så bara det var ett helt hantverk för en del av teamet – det tog dem en och en halv månad för denna enda installation.

Inspiration till dräkterna får hon från konstverk från olika tider till exempel renässansens överdådiga material i blankt siden, skimrande sammet, skummande spetsar och mjuka pälsverk.

Hennes kläder ska passa en stående docka i naturlig storlek, men konstverken visar kanske sittande personer. 

Alltså måste hon tänka ut hur den avbildade dräkten ter sig i stående format. 

Viktigt är också allt underarbete med hönsnät och annat som formar den kroppsyta som krävs.

Varje dräkt studeras ingående, papperet förvandlas med färg, skrynklas, blöts, veckas och stryks. Varje mönster målas för hand för att till slut ge en exakt illusion av det material som använts i originalet. 

 

Skor, förstås

I utställningen Paper Magic på Örebro slott visades ett 40-tal installationer med kläder från renässansen och familjen Medici. 

För att fullborda klädedräkter fordras naturligtvis också skor, även de framställs i minsta detalj av papper. Utställningen fungerade därför samtidigt som en hyllning till den gamla skostaden Örebro med en kavalkad av utsökt framställda skor i olika färger och mönster.

Isabelle de Borchgrave har gett illusionsmåleriet trompe l’oeil ett nytt uttryck – och format ett eget sätt att ge välkända figurer ur äldre tavlor ett eget och spännande liv.

 

Text och foto:

Birgit Johansson

Även alla skor är givetvis tillverkade i papper och mönstren på ”tygerna” målade.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Gert Öjendal
  Gert Öjendal
  2019-11-14T22:25:39+0000
  Historiskt sett mycket intressant läsning.Tyvärr fungerar inte webbkontot - går inte att logga in eller återställa lösenordet - vilket är synd eftersom jag gärna vill kunna läsa tidningen när jag är på resande fot.läsa mer
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7