Det är dags att ta fram våffeljärnet ur grytskåpet, för nu på torsdag den 25 mars, är det våffeldagen och vi får frossa i våfflor. Här nedan kommer ett par varianter, både på våffelsmet och på goda tillbehör. Smaklig spis!
Våfflor har medeltida anor och har troligen utvecklats vid klostrens oblattillverkning. I Sverige är de kända sedan 1600-talet i olika varianter beroende på våffeljärnens form, men alltid med sitt karaktäristiska rutmönster.
Våffeldagen sammanfaller med Marie bebådelsedag, exakt nio månader före jul och Jesu födelse. Enligt Bibeln fick jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel denna dag veta att hon var havande. Bebådelsedagen har varit kyrklig helgdag allt sedan Sverige kristnades fram till 1953, då den avskaffades och det kyrkliga firandet i stället flyttades till en närliggande söndag. Men det folkliga firandet och våffelätandet stannade ändå kvar den 25 mars.
Marie bebådelsedag kallas också Vårfrudagen, där ”vår fru” syftar på jungfru Maria. Det är i den här benämningen kopplingen till våffelätandet kommer in. I talspråket kom vårfrudagen att uttalas våfferdagen–våffeldagen. Därmed var seden att äta våfflor den 25 mars född. Dessutom passade det utmärkt bra att baka våfflor vid den här tiden på året när vintern började ge vika med bättre tillgång på mjölk, smör och ägg. Historiskt sett har Marie bebådelsedag–Vårfrudagen–Våffeldagen liksom den närliggande vårdagjämningen fått markera övergången mellan vinter och vår samt vårbrukets början.
Den moderna svenska våfflan, rund och med fem hjärtan, är ett arv från sekelskiftet 1900, då den serverad med vispgrädde och sylt blev oerhört populär. Det växte upp våffelbruk runt om i landet utmed promenadstråk och i parker, och alltjämt existerar det något magiskt lyxigt kring våffelätandet.
Sigbritt Segergren
Frasvåfflor med gräddfil
7–9 stycken
50 g smör, smält, avsvalnat
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl vatten
3 dl gräddfil
Rör ihop mjöl, bakpulver och vatten till en jämn smet. Tillsätt gräddfil och smör. Hetta upp ett våffeljärn och pensla det väl före första våfflan och ev. någon gång till. Lägg på ¾ –1 dl smet, bred ut och grädda tills våfflorna fått fin färg. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga. Servera med sylt och vispgrädde.
Potatisvåfflor
5–6 stycken
1 dl mjölk 3%
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 ägg
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
75 g smör, smält, avsvalnat
100 g potatis, (kokt, kall, grovriven)
Rör ihop mjölk, vatten, mjöl, ägg, bakpulver och salt till en slät smet. Tillsätt smör och potatis. Hetta upp ett våffeljärn och pensla det väl före första våfflan och ev. någon gång till. Lägg på ¾ –1 dl smet, bred ut och grädda tills våfflorna fått fin färg. Servera dem direkt med sylt och vispgrädde.
Matiga tillbehör till våfflorna
Här ett par smarriga och matiga alternativ till sylt och grädde!
Laxröra:
100 g rökt lax, strimlad
1 dl gräddfil
salt och peppar
1 krm citronskal, rivet
2 msk dill, hackad
Blanda ihop allt till en röra och servera till våfflor.
Fåroströra:
50 g fårost, smulad
1 dl gräddfil
2 msk persilja, hackad
rödlök, hackad
svarta oliver
Mosa ihop fårost, gräddfil och persilja. Lägg en klick på varje våffla. Garnera med rödlök och oliver.
De här recepten och många fler hittar du i veckans tidning Vill du ha fler recept och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, pyssel, följetonger med mera? Ladda då ner hela numret som e-tidning.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!