Vissa hävdar att Sverige inte finns!
Nej, det var inga flygplan som flög in i World Trade Center i New York, Elvis lever och månlandningen har aldrig ägt rum, den fejkades på en militärbas i Nevadaöknen. Åtminstone om man ska tro några av de många konspirationsteorier som florerar.
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

På morgonen 08.46 den 11 september 2001 dundrade ett stort passagerarflygplan in i det norra av World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Men det finns folk som är övertygade om att dessa terrorhandlingar och övriga stora händelser i världshistorien bara är påhittade och ingenting annat.

 

En kvart senare flög ett annat plan in i det södra tornet. Ett tredje plan brakade in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Ett fjärde var på väg mot Vita Huset men kraschade på en åker i Pennsylvania. Närmare 3 000 människor miste livet efter dessa fruktansvärda terrorattacker. 

Enligt ”tvivlarna” var det inga flygplan som kraschade Twin Towers. Jorden är dessutom platt och månlandningen i rysk och amerikansk regi var ingenting annat än rena skära lögner. 

Det vi tog till i oss i skolböcker och nyhetssändningar förnekas bestämt av hundratusentalas människor över hela världen. 

Dessa historieförnekare älskar konspirationsteorier som vänder upp och ner på de officiella teorierna och det som vi tror är sanningen.

 

Storsäljande bok

Boken Det hemska lurendrejeriet har sålts i 100 000 exemplar i Frankrike och har länge toppat försäljningslistorna. 

Författaren Thierry Meyssans anser bland annat att Pentagon den 11 september 2001 sprängdes av en bok och att planet sköts ner i Atlanten. Meyssan hävdar att hålet i Pentagons fasad är för litet för ett sådant stort flygplan. 

Det vimlar som sagt av osannolika föreställningar om sammansvärjningar. 

Också Palme-mordet sätter fantasin i rörelse och skapar nya teorier om kurder, CIA, polisspår hit och dit, israeliska agenter med mera.

Var det till exempel ryssarna själva som sprängde hus i Moskva för att få starta kriget i Tjejtjenien?

I tv-serien Arkiv X använder man moderna konspirationsteorier som en grund för berättelserna. 

Det ligger helt uppenbart i tiden att konspirera i dessa dagar.

 

Hittar detaljer

Varför är nu så många människor intresserade av konspirationsteorier?

Martin Arkel på Styrelsen för psykologiskt försvar har svaret:

– Den mänskliga naturen är så utrustad att vi vill ha en trovärdig förklaring till det som har hänt. 

– Om vi inte får det så kommer ryktena i omlopp. 

Många historieförnekare är skickliga att tumma på sanningen. Eller är det vi som inte vill höra sanningen och bara sanningen?

Så här brukar en historieförnekare ”arbeta”: 

Man tar fasta på en eller flera mindre detaljer som inte tycks stämma. Utifrån detta dömer man ut hela historien som icke sann. Många dokument påstås vara falska och kan tolkas på flera sätt.

Ett exempel är ett fotografi från första världskriget där tyska soldater står bredvid några svältande barn. Tyskarna har en limpa i handen. 

I Tyskland användes fotot som ett exempel på snälla tyska soldater som hjälpte barnen från svältdöden. 

Frankrike kontrade omedelbart med att gå ut med att ”det är för jävligt att tyska soldater stal bröd direkt ur händerna på svältande barn som inget ont har gjort”.

Organisationen Flat Earth Society påstår med all envishet att jorden är platt. Andra vet berätta att Elvis Presley och James Dean fortfarande lever i högönsklig välmåga. Det är bara det att deras utseenden har blivit så groteska och fula att de inte vågar visa sig bland vanliga människor.

I England kan du spela på att Elvis snart återuppstår. Oddset är bra, 1 000 mot 1. Om jag skulle få chansen att spela hade jag avböjt erbjudandet.

Konspirationsteorin om Jurij Gagarin är förmodligen sann. På 1960-talet misstänktes Sovjetunionen för att riskera kosmonauters liv för att vinna rymdkapplöpningen med USA. Dokument sägs avslöja att minst sju kosmonauter för-olyckades eller skadades svårt vid uppskjutningsförsök före Gagarin. 

Minst en person antas ha nått rymden innan Gagarins officiella besök den 12 april 1961. Men ”testkosmonauten” blev vid landningen så illa skadad att han inte kunde leva upp till Sovjetunionens propagandistiska ändamål.

Även Gagarins rymdfärd var problemfylld. Han tvingades överge sin kapsel på 2 000 meters höjd och avsluta rymdfärden med ett fallskärmshopp. En andra landning blev däremot lyckosammare och den passade sina syften mycket bättre. Bara en timme efter den verkliga landningen.

 

Månlandningen var lögn

Den amerikanska månlandningen den 21 juli 1969 var också en bluff, enligt vissa konspirationsteoretiker. De förnekar med bestämdhet att Neil Armstrong satte sin fot på månens yta. Det historiska klivet togs i stället på en militärbas i Nevadaöknen. Syftet var att lura det dåtida Sovjetunionen.

Rymdskeppets skugga borde ha fallit över Armstrong. Inga stjärnor syns på bilden trots att det var kristallklart väder den 21 juli 1969. Det fanns ingen vind på månen. Ändå fladdrar den amerikanska flaggan för vinden. Skuggorna faller i olika riktningar.

Konspirationsteorin att månlandningen aldrig ägde rum är baserad på Nasas officiella bilder från expeditionen. På samtliga bilder som de båda astronauterna Neil Armstrong eller Buzz Aldrin tog på månen saknas stjärnkonstellationer. På vissa bilder syns onaturliga skuggor och reflektioner av en ljuskälla liknande ett blixtaggregat. Andra bilder uppvisar tämligen obestridliga spår av manipulation, vilket också före detta anställda på Nasa tidigare har intygat om.

 

Elvis mördade Kennedy?

Den 22 november 1963 mördades John F Kennedy i Dallas, Texas. En timme senare arresterades den förste och enda misstänkte: Lee Harvey Oswald. Oswald mördades senare av nattklubbsägaren Jack Ruby. 

Men de konspirationsteorier som är i gång i det här fallet pekar inte på Oswald som mördare. Amerikanska maffian, Fidel Castro, CIA eller FBI är troliga banemän. 

Till och med påven och Elvis Presley har pekats ut som eventuella mördare!

Det lär, i balansens namn, förekomma inte mindre än 2 500 olika dokumenterade teorier till mordet på president Kennedy.

Den allra vanligaste konspirationsteorin i vår tid går ut på att Förintelsen aldrig har ägt rum. Förintelsen bottnar i en global judisk konspiration, allt enligt förnekarna. 

Till saken hör att de som förnekar Förintelsen har otroligt tjocka plånböcker till sitt förfogande och deras kontaktnät är imponerande, liksom deras organisation. 

Den amerikanske nazisten och mångmiljonären Willis Carto ger ut Institute Historical Review i Kalifornien. Den sprider sin propaganda mycket skickligt och påpekar till exempel att nazisterna aldrig gjorde tvål av offrens kvarlevor – i hopp om att förnekarna ska köpa fortsättningen av budskapet. 

Sant eller osant? Men de som hävdar att koncentrationsläg-ren aldrig har funnits får nog svårt att bli tagna på allvar. Ingen historisk händelse är så väl dokumenterad som Förintelsen. 

Ska vittnen, byggnader, dokument också vara fabricerade av lögnare?

 

Finns verkligen Sverige?

Här kommer ytterligare några vanliga konspirationsteorier som snurrar runt för dagen. 

Sant eller osant? Döm själva!

• Anne Franks dagbok är en mycket skicklig förfalskning.

• Marilyn Monroe mördades av den amerikanska underrättelsetjänsten. Hon ansågs veta för mycket – och så bar hon på Robert Kennedys barn…

• Säpo, eller den socialdemokratiska partiapparaten, mördade Olof Palme.

• Estonia sänktes av en bomb.

• Rolling Stones gitarrist Brian Jones dog ingen naturlig död, han blev mördad.

• Fotbolls-VM i Sverige 1958  fanns bara i fantasin. Det ägde aldrig rum. Hela turneringen iscensattes nämligen i USA. Som bevis framhålls ett flertal bilder som bär konstiga skuggor på gräsmattan som framhävs med allehanda vinklar och streck. 

Samfundet som står bakom teorin påstår också på fullt att Sverige inte finns, utan endast är ett av Hollywoods påhitt för att distansera den amerikanska filmindustrin från porrfilmsbranschen.

 

Sten R Sundberg

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Kvällsstundens kundtjänst:
Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
Vår kundtjänst är bemannad:

Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
Lunchstängt mellan 12.00-13.00

Telefon: 021-19 04 15
E-post: Klicka här

Prenumerationspriser:
• Helår 610:–
• Halvår 340:–
• Kvartal 210:–
• Autogiro: 52:–/månad
Beställ din prenumeration här.

 

Utlandsprenumeration:
Helår: 1070:–, halvår 590:–
Vill du prova tidningen?

 

Erbjudande!
Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Om tidningen:
Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2018: 36 400 exemplar. tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Rolf Olofsson.   För mer information om tidningen, klicka här.

Kontakt:

Mejla chefredaktören
Mejla webbansvarig
Övriga medarbetare

Tidningen Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080, 721 27 Västerås. Telefon Kundtjänst: 021-19 04 15. Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Rolf Olofsson rolf.olofsson@tidningshuset.com, VD: Ewa Helmrich, ewa.helmrich@tidningshuset.com. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske. kvallsstunden.se använder cookies (webbkakor) för att ge användaren ökad funktionalitet och en bättre upplevelse av innehållet på webbplatsen. Cookies används bland annat för besökarstatistik och vid användning av formulär. Kvällsstunden rekommenderar att godkänna användning av cookies när man besöker kvallsstunden.se. Läs mer om cookies här. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta samt ta del av Kvällsstunden hållning gällande personlig integritet och ansvar för insamling av data från våra kunder, läsare samt webbplatsens besökare. Du hittar vår integritetspolicy genom att klicka här.