Vitklädd med ljus i hår… Varför då?

Till vänster Luciafirande på Koberg i Västergötland 1848. Fritz von Dardel. Till höger julkort från början av 1900-talet. Adèle Söderberg.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

”Vårt luciafirande grundar sig på ett helgon, Lucia, en helig jungfru som på 200-talet levde i Syracusa på Sicilien”, skrev Historiska museet 2014 om det svenska luciafirandets ursprung. 

 

Enligt utskick från en svensk skola berättar legenden om Lucia att hon blev dödad av romerska soldater för att hon hjälpte kristna som hade gömt sig i katakomberna. Eftersom hon hade mycket att bära på hade hon ljus i sitt hår, hette det vidare i beskrivningen. När hon blev nerstucken av soldaterna rann rött blod på hennes klänning, därav det röda sidenbandet runt midjan.

Kopplingen mellan helgonet på Sicilien och det svenska luciafirandet är inte självklar, skriver Håkan Strömberg i en nyutkommen bok, Lucia. Den svenskaste av alla traditioner (Carlsson Bokförlag).

Det var på 500-talet som Lucia blev ett av den katolska kyrkans offi-ciella helgon, 300 år senare sattes hon in i Karl den stores kalender över helgondagar. Den 13 december blev Lucias dag, den 18 maj Eriks, den 29 juli Olofs. När Gustav Vasa en bit in på 1500-talet kom till makten och Sverige fick en luthersk statskyrka förbjöds alla högtidlighållanden av helgondagar. Men helgondagarna fortsatte att vara viktiga tidsmarkörer, praktiska att knyta bestämda arbetsuppgifter och olika traditioner till.

 

Lucianatten

Det var i slutet av 1800-talet som intresset väcktes för det gamla och man började samla in seder, traditioner, sånger och ritualer som hotade att försvinna. Folklivsforskarna upptäckte bland annat att det fanns en stor mängd luciatraditioner som framför allt levde i Västsverige. 

Luciatraditionen kunde på sina håll räknas som ”förjul” och utgjorde en brytpunkt för arbetsåret. Nu skulle allt tungt arbete vara klart inför julen. Ätandet skulle garantera ett kommande år av hälsa och överflöd, även husdjuren fick extra mat och kärvar sattes ut till fåglarna. Men lucianatten kunde också vara full av farliga väsen som drabbade samman, det gällde till exempel att inte komma i vägen för gastar och lyktgubbar.

 

Ljusbärerska

Lucia som den sjungande ljusbärerskan, själva sinnebilden för den 13 december, hittar vi år 1764 då en skånsk präst på resa sover över på ett boställe i Västergöland. Han väcks av en vitklädd kvinna som träder in med tända ljus i ett par stora silverstakar, åtföljd av en annan kvinna försedd med allehanda ätliga och våta varor. En liknande upplevelse något senare får dottern till Fredrik Sparre på Åkerö herrgård i Södermanland vara med om. Hon väcks en luciamorgon av fiolmusik och fyra vitklädda flickor med brinnande ljus på ett bord och blomstergirlanger om håret. Den först kända beskrivningen av en lucia är från 1820 då gästerna hos brukspatronen på Skinnskatteberg väcks tidigt på morgonen och in träder en dräng ”klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet”.

Lucia som en vitklädd flicka med ljus i håret kom att sprida sig till herrgårdar och överklassfamiljer, berättar Håkan Strömberg i sin bok. Västsvenska studenter tog med sig luciafirandet till sina nationer och bostäder och snart bjöd hotell i Göteborg in till luciaspel där maskerad var ett centralt inslag. Lucia kom att som en borgerlig festtradition spridas över hela landet och snart få sällskap med gestalter som tärnor och stjärngossar med struthattar.

Sommaren 1872 reste Artur Hazelius genom Dalarna och kunde snart konstatera att folkets speciella seder hotade att försvinna. Han satte igång med att inte bara samla föremål utan även att återuppväcka traditioner och sprida nya. Valborgsfirande med eld och sång, midsommarfirande med majstång och lekar tog form och till det kom även Lucia att sluta sig.

 

Karnevaler

Men det skulle komma en tid då intresset för Lucia svalnade, då luciatraditionen började bli ifrågasatt och reducerad till en försvinnande sed. Det blev tidningen Stockholms Dagblad som kom att ta initiativet till en räddningsaktion genom att 1928 i samarbete med stadens gatuföreningar starta ett karnevalståg. I den elektriska julskyltningens sken sattes 50 000 människor i rörelse, till och med kungen lär ha fastnat i folkmassorna.

Luciaparaden med sin kombination av fest och välgörenhet fick så stort gensvar att man följande år tog steget ut och utlyste en skönhetstävling. Det unga kvinnliga Stockholm bjöds in att tävla om att bli den idealiska lucian, med vissa reservationer. ”Allt solblont och ljust av kvinnokön har sin möjlighet att intaga platsen”, kom det att heta. Poeten Daniel Fallström, som suttit i juryn, instämde efter valet att ”hon är just sådan, som jag tänkt mig Lucia, ung, solblond, oskuldsfull och vacker”.

Det handlade om rasbiologi som i början av 1900-talet var en vetenskap på modet, skriver Håkan Strömberg i sin bok. Mörkhåriga, brunögda, småväxta flickor skulle inte göra sig besvär var budskapet. Så sent som 2012 kom det protester när tv sände programmet Luciamorgon” från Uppsala domkyrka och den 14-åriga lucian var mörkhyad.

 

Följeslagare

Luciaparaden i Stockholm kom att få stort genomslag och luciafirandet satte fart runt om i Sverige, lokala tävlingar i andra städer tog vid och på arbetsplatser och i hemmen ”lussade” man flitigt. Skolor och förskolor började att välja egna lucior och småningom kom kyrkan att ge plats åt lucia i sina gudstjänster.

Om de många följeslagare som under åren kommit att göra sällskap med lucia, om en tradition som ständigt förändrats, berättar Håkan Strömberg. Den melodi som vi mer än någon annan förknippar med lucia har ursprungligen inget med helgonet att göra. Det är en barkaroll (gondolförarsång) som lagts i munnen på en skeppare i Neapel som ville locka besökare till sin utflyktsbåt. När meoldin hittade vägen till Sverige på 1800-talet kom flera att skriva om texten och anpassa den till den svenska luciagestalten. Den version som vi kommit att ta till oss har skrivits av Arvid Rosén, ”Natten går tunga fjät…”

 

Stjärngossar och tomtar

När den första luciakarnevalen arrangerades 1927 kom stjärngossarna att vid sidan av den ridande lucia bli tågets huvudnummer. Stjärngossetraditionen berättar att pojkar som gick på läroverket vid juletid brukade vandra runt i gårdarna och tigga pengar. Dessa skulle de använda till att köpa läromedel inför kommande termin, och som tack för hjälpen sjöng de julsånger. 

Också tomtarna kom tidigt med i lucians följe och deras signaturmelodi är gammal, Midnatt råder publicerades redan 1828. När pepparkaksgubbarna dök upp i luciatåget är lite oklart: Tre pepparkakegubbar skrevs i alla fall av Astrid Gullstrand och Alice Tegnér och publicerades 1913. När deltagarna i det brokiga luciaföljet med tiden började falla ifrån kom emellertid tärnan att stå kvar. I dag har hon alltmer vid sidan av lucia kommit att spela den enda rollen i tåget och förvandlats till en hel flickkör. Har det svenska officiella luciafirandet blivit ifrånsprunget av tiden, är det på utdöende? frågar sig författaren till en bok där han följt luciatraditionens bakgrund och utveckling.

 

Nils-Eric Björsson

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.