Waldemar Bergstrand (1901-1988) levde som pälsjägare i Alaska och har förmedlat sina kunskaper till jägare i Norden. Nu uppmärksammas han också i en ny bok.
Foto: Fjellfotografen / Tomas Johansson.
Waldemar – den siste pälsjägaren
Dela på facebook
Dela på Facebook

Han blev den siste svensk som kunde försörja sig som pälsjägare. Waldemar Bergstrand levde som trapper i flera år i Kanada, där han lärde av eskimåer och indianer. Han konstruerade egna fällor för att skapa skonsamma fångstmetoder och har förmedlat viktiga lärdomar till nordiska jägare.

 

Han kallas mest ”Trappern” av dem som mött honom som instruktör, jägare, kursledare och jaktkamrat. Waldemar Bergstrand försörjde sig hela livet på just pälsdjursfångst även om basen var en bondgård där hans fru Aina skötte lagård och de åtta barnen. Hon visste aldrig vart han for och inte när han skulle komma hem. När han dog, 87 år gammal, hade sönerna ett drygt jobb med att ta upp isnät i tre sjöar och hitta de bortåt 50 fällorna som han hade vittjat varje dag intill den sista.

Waldemar Bergstrand föddes 1901 i Hotagen. Hans pappa var bagare från Skåne och hade kommit till de vidsträckta skogsbygderna i norra Jämtland för en timmerrusch som tog sin början i slutet av 1800-talet.

Innan Waldemar börjat skolan hade han snarat sin första ripa med ett redskap han själv tvinnat av hästtagel. Han kom senare under livet att förfina fångstmetoderna med målet att viltet skulle lida så lite som möjligt och dessutom att skinnet skulle skadas minsta möjligt. Och fortfarande finns konstruktionsritningar till fällor av hans modeller på Naturvårdsverkets hemsida.

 

En tusenkonstnär

Inte alltid gav skogen med timmerhuggning och flottning tillräcklig försörjning: Waldemar provade i ungdomen på allt möjligt, från att köra droska till att göra kolmilor och bränna tjära, men alltid fick försörjningen tillskott från jakt. Han berättade gärna om hur lönande det var att lämna skogsarbetet för att under några goda år skjuta ekorrar som gav bra förtjänst när modet föreskrev gråverk. Ekorrarna skulle skjutas i huvudet och blåsas upp …

Man vittnar om att han var en tusenkonstnär, själv lovordade han sina fyra läromästare: en same som lärde honom att skjuta och fiska, en bygdens hantverkare som invigde honom i allt från att svetsa till fotografering, en legendarisk jägare som lärde honom att frysa, orka och se var djuren håller till och så prästen som hade ett bibliotek med författare som Jack London och som hade varit i Amerika …

I böckerna fick Waldemar smak på äventyr och greps som så många andra unga män av lusten att emigrera för att få lämna arbetslösheten i hembygden. Han ville dit där det fanns mycket vilt. Sibirien var stängt, för Amerika krävdes visum, men till Kanada var svenska män med lantbruksbakgrund välkomna. En höskrinda full med skjutna tjädrar räckte år 1929 till biljetten på M/S Alaunia med destination Quebec från Southampton.

 

Lärde av naturfolken

Den första arbetsgivaren rymde han från, tjuvåkte i godsvagnar, gick på bommen med en kompis och fick med lite tur jobb i en gruva så att han fick ihop pengar till en licens och utrustning och kunde dra ut på vidderna. Första vintern fångade han varg i snaror, men vargskinnen gav för dålig betalning. Efter kontakt med Hudson Bay Co kunde han koncentrera sig på mink, bisam, bäver, mård och räv i staten Manitoba med floderna Nelson och Churchill som transportvägar.

Rådande Hollywoodmode bestämde priserna för en trapper som låg ute ensam i obygder där hundsläde och kanot var transportmedlen. Där hundarna var de enda att prata med och där eskimåer och indianer lärde honom att förfina jaktmetoderna. Det viktigaste han lärde av naturfolken var att avvittra fällorna, det vill säga ta bort människolukten.

När han kom hem uttryckte han att det var konstigt att han alls kunde ha fångat någonting i Sverige där man bara lagt fällorna i en varm bakugn … Många fick av honom sedan lära sig att koka saxar med paraffin och enbär i receptet.

 

Månen som almanacka

Tiderna gick upp och ner och de tre åren han tänkt vara borta blev sju år som han kämpade i kyla och ensamhet många månader i sträck.

 Han pratade om att det gällde att fånga, skrapa och tana (sträcka ut) skinn, frysa och svälta och skydda fångsten från björn och varg och andra jägare … Och att räkna tändstickor, mjöl och skinn för att allt skulle räcka. Månen fick vara klocka eller rättare almanacka. Men han erkände att det också handlade om spännande äventyr, som den gången han med ledarhundens hjälp kunde ta sig igenom en flock med isbjörnar. Om det mötet drömde han mardrömmar hela livet.

I packningen till Kanada hade han med sig bilden av en flicka han fotograferat när hon skulle konfirmeras 17 år gammal. De brevväxlade och när han kom hem med både guldtänder, björnskinn och en bil i början på november 1936 förlovade de sig och flyttade ihop i ett litet torp.

När folk frågade om trapperlivet varit farligt svarade han att man måste vara trygg i sin egen förmåga att överleva …

 

Forskning

Han kom hem med returbiljett och en guldinmutning, men både kriget och familjen kom emellan och han kom aldrig tillbaka till Kanada. Men fortsatte att jaga och fiska och lära ut hela livet.

För pengarna han hade med sig hem efter Kanadaäventyret startade han en rävfarm, men skinnpriserna gick ner katastrofalt och han var tvungen att lägga ner. Men kunskaperna från Kanada gjorde att han var den enda i Sverige som fångade bisam där han bidrog i forskningens tjänst och han blev också anlitad av Jägareförbundet när minkbeståndet hotade både fågelungar, kräftor och fisk. Då fick blivande fångstmän reda på att det inte berodde på fällorna om de inte fick någon fångst. ”Lär er hur och vad djuren gör”, predikade han.

Något annat han var noga med var att ta vara på fångsten; framför allt var han upprörd över hur jägare slarvade när de gjorde i ordning skinnen. Han ville att den som flådde och sedan spände upp skinnen skulle vara medveten om att ett uppspänt skinn aldrig kan ges en annan form än kroppen som det suttit på.

När Waldemar blev gammal till åren funderade han över att det skulle ha varit bra mycket mer givande att vara forskare kring djur och djurs egenskaper än att fånga djur, bygga fällor i verkstad eller att lära ut fångst.

Filmaren Erik Fernström, som gjort många filmer med Waldemar, anser att han genom att förmedla sina kunskaper gjort Nordens jägare så stora tjänster att det går att jämföra med forskning. 

Om man söker på Waldemars namn på nätet finns till exempel filmen Den siste pälsjägaren. Där demonstrerar Waldemar gamla fångstmetoder och visar hur man hittar viltet och gillrar fällor.

 

Christina Falkengård

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 26 reviews
drivs av Facebook
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7