Waldemar Bergstrand (1901-1988) levde som pälsjägare i Alaska och har förmedlat sina kunskaper till jägare i Norden. Nu uppmärksammas han också i en ny bok.
Foto: Fjellfotografen / Tomas Johansson.
Waldemar – den siste pälsjägaren
Dela på Facebook

Han blev den siste svensk som kunde försörja sig som pälsjägare. Waldemar Bergstrand levde som trapper i flera år i Kanada, där han lärde av eskimåer och indianer. Han konstruerade egna fällor för att skapa skonsamma fångstmetoder och har förmedlat viktiga lärdomar till nordiska jägare.

 

Han kallas mest ”Trappern” av dem som mött honom som instruktör, jägare, kursledare och jaktkamrat. Waldemar Bergstrand försörjde sig hela livet på just pälsdjursfångst även om basen var en bondgård där hans fru Aina skötte lagård och de åtta barnen. Hon visste aldrig vart han for och inte när han skulle komma hem. När han dog, 87 år gammal, hade sönerna ett drygt jobb med att ta upp isnät i tre sjöar och hitta de bortåt 50 fällorna som han hade vittjat varje dag intill den sista.

Waldemar Bergstrand föddes 1901 i Hotagen. Hans pappa var bagare från Skåne och hade kommit till de vidsträckta skogsbygderna i norra Jämtland för en timmerrusch som tog sin början i slutet av 1800-talet.

Innan Waldemar börjat skolan hade han snarat sin första ripa med ett redskap han själv tvinnat av hästtagel. Han kom senare under livet att förfina fångstmetoderna med målet att viltet skulle lida så lite som möjligt och dessutom att skinnet skulle skadas minsta möjligt. Och fortfarande finns konstruktionsritningar till fällor av hans modeller på Naturvårdsverkets hemsida.

 

En tusenkonstnär

Inte alltid gav skogen med timmerhuggning och flottning tillräcklig försörjning: Waldemar provade i ungdomen på allt möjligt, från att köra droska till att göra kolmilor och bränna tjära, men alltid fick försörjningen tillskott från jakt. Han berättade gärna om hur lönande det var att lämna skogsarbetet för att under några goda år skjuta ekorrar som gav bra förtjänst när modet föreskrev gråverk. Ekorrarna skulle skjutas i huvudet och blåsas upp …

Man vittnar om att han var en tusenkonstnär, själv lovordade han sina fyra läromästare: en same som lärde honom att skjuta och fiska, en bygdens hantverkare som invigde honom i allt från att svetsa till fotografering, en legendarisk jägare som lärde honom att frysa, orka och se var djuren håller till och så prästen som hade ett bibliotek med författare som Jack London och som hade varit i Amerika …

I böckerna fick Waldemar smak på äventyr och greps som så många andra unga män av lusten att emigrera för att få lämna arbetslösheten i hembygden. Han ville dit där det fanns mycket vilt. Sibirien var stängt, för Amerika krävdes visum, men till Kanada var svenska män med lantbruksbakgrund välkomna. En höskrinda full med skjutna tjädrar räckte år 1929 till biljetten på M/S Alaunia med destination Quebec från Southampton.

 

Lärde av naturfolken

Den första arbetsgivaren rymde han från, tjuvåkte i godsvagnar, gick på bommen med en kompis och fick med lite tur jobb i en gruva så att han fick ihop pengar till en licens och utrustning och kunde dra ut på vidderna. Första vintern fångade han varg i snaror, men vargskinnen gav för dålig betalning. Efter kontakt med Hudson Bay Co kunde han koncentrera sig på mink, bisam, bäver, mård och räv i staten Manitoba med floderna Nelson och Churchill som transportvägar.

Rådande Hollywoodmode bestämde priserna för en trapper som låg ute ensam i obygder där hundsläde och kanot var transportmedlen. Där hundarna var de enda att prata med och där eskimåer och indianer lärde honom att förfina jaktmetoderna. Det viktigaste han lärde av naturfolken var att avvittra fällorna, det vill säga ta bort människolukten.

När han kom hem uttryckte han att det var konstigt att han alls kunde ha fångat någonting i Sverige där man bara lagt fällorna i en varm bakugn … Många fick av honom sedan lära sig att koka saxar med paraffin och enbär i receptet.

 

Månen som almanacka

Tiderna gick upp och ner och de tre åren han tänkt vara borta blev sju år som han kämpade i kyla och ensamhet många månader i sträck.

 Han pratade om att det gällde att fånga, skrapa och tana (sträcka ut) skinn, frysa och svälta och skydda fångsten från björn och varg och andra jägare … Och att räkna tändstickor, mjöl och skinn för att allt skulle räcka. Månen fick vara klocka eller rättare almanacka. Men han erkände att det också handlade om spännande äventyr, som den gången han med ledarhundens hjälp kunde ta sig igenom en flock med isbjörnar. Om det mötet drömde han mardrömmar hela livet.

I packningen till Kanada hade han med sig bilden av en flicka han fotograferat när hon skulle konfirmeras 17 år gammal. De brevväxlade och när han kom hem med både guldtänder, björnskinn och en bil i början på november 1936 förlovade de sig och flyttade ihop i ett litet torp.

När folk frågade om trapperlivet varit farligt svarade han att man måste vara trygg i sin egen förmåga att överleva …

 

Forskning

Han kom hem med returbiljett och en guldinmutning, men både kriget och familjen kom emellan och han kom aldrig tillbaka till Kanada. Men fortsatte att jaga och fiska och lära ut hela livet.

För pengarna han hade med sig hem efter Kanadaäventyret startade han en rävfarm, men skinnpriserna gick ner katastrofalt och han var tvungen att lägga ner. Men kunskaperna från Kanada gjorde att han var den enda i Sverige som fångade bisam där han bidrog i forskningens tjänst och han blev också anlitad av Jägareförbundet när minkbeståndet hotade både fågelungar, kräftor och fisk. Då fick blivande fångstmän reda på att det inte berodde på fällorna om de inte fick någon fångst. ”Lär er hur och vad djuren gör”, predikade han.

Något annat han var noga med var att ta vara på fångsten; framför allt var han upprörd över hur jägare slarvade när de gjorde i ordning skinnen. Han ville att den som flådde och sedan spände upp skinnen skulle vara medveten om att ett uppspänt skinn aldrig kan ges en annan form än kroppen som det suttit på.

När Waldemar blev gammal till åren funderade han över att det skulle ha varit bra mycket mer givande att vara forskare kring djur och djurs egenskaper än att fånga djur, bygga fällor i verkstad eller att lära ut fångst.

Filmaren Erik Fernström, som gjort många filmer med Waldemar, anser att han genom att förmedla sina kunskaper gjort Nordens jägare så stora tjänster att det går att jämföra med forskning. 

Om man söker på Waldemars namn på nätet finns till exempel filmen Den siste pälsjägaren. Där demonstrerar Waldemar gamla fångstmetoder och visar hur man hittar viltet och gillrar fällor.

 

Christina Falkengård

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.