Kvällsstunden nummer 43

Kon – dum eller klok? Kvällsstunden reder ut begreppen.

”Dum som en ko”, är ett uttryck som vi alla hört. Men stämmer det? Nej, verkligen inte. I själva verket hör korna till de klokaste fyrfota däggdjuren. Många andra talesätt om djur, som till exempel att pytonormar luktar illa, att lärkor är glada och krokodiler gråter är också fel. Vår medarbetare Sten R Sundberg reder ut begreppen i veckans Kvällsstunden.

Mer i detta nummer:

Rädd för tandläkaren? En tröst i bedrövelsen är i så fall att det var förenat med mycket mer smärta förr i tiden, vilket ett reportage av Willy Läth övertygande beskriver. Det kunde också göra rejält ont att vara fotbollsmålvakt i sportens barndom. Och så presenterar vi vår hittills mest okända nöjesprofil: Gösta ”Falinken” Sörlind. Vill ni veta vem han var och vad han gjorde, så har vi svaret i Kvällsstunden nummer 43.

Falinken
Gösta ”Falinken” Sörlind med sitt band ”Carioca”.

Nöjesjakt går före biologisk mångfald

BFL_Varg
Vi svenskar förfasas över att tigerns utbredningsområde krymper, att regnskog skövlas eller att illegal jakt hotar djurarters överlevnad. Men här hemma råder andra moraliska ställningstaganden. Vi skjuter lodjur för att de jagar rådjur, som jägarna vill skjuta. Även vargen anses hindra nöjesjakten och tar dessutom en och annan hund. Nöjesjakt är ett intresse som är överordnat den biologiska mångfalden. Många länder, ofta betydligt mindre till ytan och mer tättbefolkade, har mycket större vargstammar än Sveriges utan att drabbas av stora problem. Det är dags att vi rannsakar oss själva och inser att Sverige försummat naturskydd och miljömedvetenhet vilket lett till minskade rovdjursstammar, skriver Ingemar Ivarsson på veckans Brev från läsarna.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.