Kvällsstunden nummer 47

Benkt-Åke Benktssons
Pippis pappa, Efraim Långstrump, gestaltades på film första gången av skådespelaren Benkt-Åke Benktsson. Foto: Sjöberg bildbyrå

Pippi Långstrumps pappa Efraim, som var kung på Kurrekurreduttön, visade sig först på film i den väldige Benkt-Åke Benktssons gestalt (bilden) och senare med Beppe Wolgers i rollen. Men verklighetens Efraim hette något så alldagligt som Carl Pettersson och var från början en smärt och smidig sjöman. Efter en fartygsolycka räddade han sig i land på en liten ö i västra Stilla havet och lyckades där sedan etablera sig som plantageägare. Han gifte sig med den lokale kungens dotter och blev själv kung efter sin svärfars död. Hur den svenske söderhavskungen såg ut och hur han inspirerade Astrid Lindgren kan ni se och läsa om i veckans tidning.

Mer i veckans nummer:

Två musikprofiler med om inte kunglig så i varje fall mycket hög status var tonsättaren Claude Debussy och trumpetaren Louis Armstrong. Den ene en nydanare inom den klassiska musiken, den andre en stilbildare inom jazzen. Båda porträtteras i tidningen.

Satchmo och Debussy
Musikprofilerna Louis “Satchmo” Armstrong och Achille-Claude Debussy.

 

En medicinsk vetenskap som tilldragit sig ett växande intresse på senare tid kallas biomimetik och går bland annat ut på att hitta medel att bota mänskliga sjukdomar med hjälp av olika djurs beteenden och kroppskonstitutioner. Björnen får exempelvis inte liggsår, sälen kan stänga blodtillförseln till vissa organ, nakenråttan har stor motståndskraft mot cancer och schimpansen självmedicinerar med naturmedel…

Djur_medicin
Kan de hjälpa oss i kampen om att bekämpa människans sjukdomar?

 

Vi känner alla Pernilla Wiberg och Anja Pärson som virvelvindar i de internationella pisterna. Men de hade en föregångare. May Nilsson från Storlien var den som visade vägen för svenska kvinnliga utförsåkare. Den första filmen nedan är från Sveriges sjunde SM i slalom den 22 mars 1943. I denna tävling vann, i damklassen, May Nilsson strax före sin syster Britt Nilsson. Den andra filmen visar bland annat May Nilsson på väg mot toppen av Åreskutan inför sitt deltagande i Årebragden 1948.

<

Om allt detta, och givetvis mycket annat, läser du i veckans nummer av Kvällsstunden.

Varmare och varmare…

Klimathot

Är det bara som vi inbillar oss att det blir varmare för varje år som går? Enligt SVT var 2014 det varmaste året någonsin på jorden. Så det verkar inte vara bara inbillning. Jordens temperatur stiger och frågan är vilka konsekvenserna blir för mänskligheten. En klimatforskare säger att framtida ”mega-torkor” kommer att få tidigare torrperioder att framstå som pittoreska promenader i lustgården. Per Larsson återger detta på veckans Brev från läsarna och citerar en annan skribent: ”Naturen håller nu väckelsepredikan – om någon vill lyssna”.
Vad tror du? Skriv gärna din kommentar nedan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.