Kvällsstunden vecka 3

Lead Belly

Goodnight Irene, Cotton Fields, Take this Hammer, The Midnight Special och hundratals andra odödliga låtar ur den amerikanska folkmusikskatten – de har Lead Belly att tacka för antingen sitt upphov eller sin popularitet. Huddie Ledbetter, som han egentligen hette, var en kraftnatur med ett temperament som renderade honom flera fängelsestraff. Men han var också en minnesmästare som kunde minst 500 låttexter utantill. Efter många tuffa år hittade hans grammofoninspelningar äntligen en publik, men då sade plötsligt hans tidigare så urstarka kropp ifrån. Av nervsjukdomen ALS avled han i New York 1949, endast 60 eller möjligen 61 år gammal. Lead Belly är veckans Nöjesprofil.

I följande videoklipp hör vi legenden framföra Goodnight Irene.

 

Mer i veckans nummer

Titanic 1912 och Estonia 1994 är två stora fartygskatastrofer som för evigt kommer att ha en plats i våra historieböcker. De skördade 1 514 respektive 852 människoliv. Men fartyget SS Eastlands undergång i Chicagos hamn 1915 är, åtminstone här i Sverige, så gott som helt bortglömd. Och detta trots att den i fråga om förlorade människoliv var jämförbar med Estonias. Av de 844 omkomna uppges dessutom 39 ha varit svenskar. I veckans Kvällsstunden bidrar vi till att sprida kännedom om vad som hände med SS Eastland och dess passagerare.

eastland1
SS Eastland tippade och vattenfylldes inne i Chicagos hamn.

 

En bohemisk tandläkare och en trädgårdsmästare – där har vi upphovsmännen till en av våra mest älskade västkustvalser och allsånger: Kostervalsen. Göran Svenning hette tandläkaren som skrev texten, David Hellström hette trädgårdsmästaren som skrev melodin. Tillsammans skrev de också – bland annat – Beväringsvals från Backamo med de välkända inledningsorden ”Tjo uppå Backamo nu excerat jag har, tralla…” I följande klipp hör vi Harry Brandelius med orkester framföra Kostervalsen i en inspelning från 1941.

 

Att Jonas Alströmer lärde svenska folket att äta potatis har vi ju själva fått lära oss i skolan. Men har någon enda människa någonsin hört ett knyst i skolan om den andra stora potatispionjären i Sverige, Eva Ekeblad De la Gardie? Nej, förmodligen inte. Men det var faktiskt hon som kom på att man både kunde göra brännvin av potatis och blanda potatismjöl med havre till brödbak. Dessutom lämnade hon forskningsrapporter om tvål till blekning av bomullslärft och bomullsgarn. Till följd av sin uppfinningsrikedom blev hon den första kvinnan att väljas in i den svenska Vetenskapsakademien.

Eva_Ekeblad
Eva Ekeblad, porträtterad av Gustaf Lundberg på 1750-talet.

Detta och mycket annat finner du i Kvällsstunden vecka 3!

4G = farlig strålning?

4G-mast

Varningsklockorna ringer allt högre över mammons och girighetens dominans liksom likgiltigheten för hälsoriskerna. Nu senast är det utbyggnaden av 4 G-mobiltelefoni, som innebär en strålning som är helt främmande för allt liv på jorden. Inte minst tar hjärnan skada av den ständiga bestrålningen. Vi kan bli dementa eller smått galna av denna osynliga elektro-smog. Ingen kommer undan och barnen är de mest utsatta, skriver Åke Salomonsson på veckans Brev från läsarna.

Vad tror du? Kommentera gärna här nedan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.