Kvällsstunden vecka 4

Crusoe_1
Robinson Crusoe, mannen som i Daniel Defoes odödliga berättelse hamnade på en nästan öde ö och överlevde där, har faktiskt ”funnits” i verkligheten – under namnet Alexander Selkirk. Selkirk var en skotte som arbetade på olika brittiska piratskepp. Efter ett bråk med sin kapten blev han lämnad på en ö väster om Chile. Där fann han sig förvånansvärt väl till rätta och levde i drygt fyra år innan ett annat kaparfartyg plockade upp honom. Hemma i Skottland skröt han sedan om sina bravader på krogar och pubar. Hela den spännande historien läser du i veckans nummer av Kvällsstunden.

 

Mer i veckans nummer

Lise Meitner var ett naturvetenskapligt forskargeni, på kärnfysikens område, som oförtjänt fick stå tillbaka för sina manliga kolleger. Till att börja med förvisades hon med sin forskning till en källarlokal med egen ingång men utan toalett. Tidigt insåg hon vilka fasor som en atonbomb skulle kunna medföra och därför vägrade hon att ställa sig i vapenindustrins tjänst.

Lise-Meitner-45-1024x1024
Lise Meitner vägrade ställa sina kunskaper till vapenindustrins förfogande.

[su_divider top=”no” size=”1″]

 

Åhlén & Åkerlund samt Åkerlund & Rausing är två gamla välkända varumärken. Men vem var den gemensamme nämnaren, alltså Åkerlund? Jo, Erik Åkerlund, som han hette, var en nyrik tidningsutgivare och förlagsman som sannerligen inte sparade på krutet när det gällde att visa upp frukterna av sina ekonomiska framgångar. Men förpackningaföretaget Åkerlund & Rausing sålde han till Rausing lite för tidigt – innan Tetra Pak erövrade världen…

Erik Åkerlund, tidningskung och oblyg miljonär. Foto: Sjöberg bildbyrå.
Erik Åkerlund, tidningskung och oblyg miljonär. Foto: Sjöberg bildbyrå.

[su_divider top=”no” size=”1″]

 

För nära exakt 140 år sedan, den 28 januari 1876, slog en meteorit ned i den lilla bergslagsorten Ställdalen. Det rörde sig om ”en stor eldkula” som syntes ”från Stockholms skärgård i öster till Oslo i väster, från Mora i norr och från Visingsö i söder”. Strax innan meteoriten nådde marken small det och kulan delade på sig. Den största delen slog ned i sjön Björken, den andra och mindre delen slog ned i en åker bara ett 50-tal meter från närmaste bebyggelse. Delar av meteoriten förpassades senare till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Arne Danielsson
Arne Danielsson vid den plats där meteoriten sägs ha slagit ned för jämnt 140 år sedan.

[su_divider top=”no” size=”1″]

 

Detta och mycket annat hittar du i veckans Kvällsstunden!

Hot mot demokratin

Kommunal

Åter har vi fått se hur förtroendevalda beter sig ”svinaktigt” med medlemmarnas pengar. Verksamhet i fackföreningsrörelsen har ofta varit en språngbräda in i en välavlönad politisk karriär. Politiker och före detta fackliga företrädare har arvoden som inte alls står i relation till deras kompetens. Det här är ett allvarligt hot mot demokratin. Dess vara eller icke vara hänger på att var och en av oss med all kraft bidrar till att stärka densamma, skriver Ronny Larsson på veckans Brev från läsarna. Vad anser du? Kommentera nedan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.