En fågel fylld med energi är – strömstaren! Så här års när vi människor huttrar enbart av att se iskallt vatten forsa fram, står strömstaren glatt och knixar på spaning efter föda. Och så plötsligt dyker den ner i vattnet och kommer upp med till exempel en mask i näbben! Strömstaren hör till de fågelarter som, förutom att flyga, också behärskar konsten att både simma och dyka. Bland Europas tättingar är den ensam om att ha alla dessa egenskaper samtidigt. Det är på vintern som den är som mest utspridd över landet. Som häckande fågel är den något vanligare i norra Sverige än i södra. I Dalarna har den ibland också kallats fors-sparre. I veckans Kvällsstunden berättar naturfotografen Ulf Broberg mer om denna luftens – och vattnets – mästare.
Mer i veckans nummer
Veckans rykande aktuella nyhet i Kvällsstunden är att Fantomen – Den Vandrande Vålnaden – fyller 80 år den 17 februari, alltså nu på onsdag. På ett mittuppslag i tidningen presenterar vi den trikåklädde djungelhjälten, liksom hans föregångare generation för generation. Även hans upphovsman Lee Falk, som inledde sin bana som serieförfattare med att skapa Mandrake, ägnas uppmärksamhet i C-G Leijgårds jubileumsreportage.
[su_divider top=”no” size=”1″]
En hjältinna under andra världskriget var norskan Eva Kløvstad. Hon ledde i hemlighet 1 200 motståndsmän i kampen mot de tyska ockupanterna i Norge. Men efter krigets slut var det männen som hyllades och tog emot medaljerna. Först 1990 uppmärksammades hennes insats officiellt, då hon tilldelades Sankt Olavs orden.
[su_divider top=”no” size=”1″]
En kraftkarl av sällan skådat slag var Johannes Olsson från Östmark i Värmland. Stor-Po, som han kallades, var en hejare på att få loss timmerbrötar i flottningslederna. Han hade en särskild blick för var ”knuten” i bröten satt och kunde med några yxhugg på rätt ställe få timret att röra sig framåt igen. Det var många gånger ett livsfarligt arbete som han ägnade sig åt, men så tog han också bra betalt, både i form av pengar och alkoholhaltiga drycker.