Kvällsstunden vecka 12

Påskomelett

Om “julen varar ända fram till påska” som visan vill påbjuda så får vi väl denna vecka anse just den högtiden som definitivt avslutad? Och när påsken nu står för dörren så kan det väl passa bra med lite tips om vad vi kan ställa fram på påskbordet till helgen. Kvällsstundens matskribent Gunilla Gademan ger oss denna vecka lite tips på just detta. På bilden ovan ser vi en härlig potatisomelett med matjessill och till den serveras ett lika saftigt som gult påskbröd. Recepten på dessa båda läckerheter finner du i veckans tidning.

 

Mer i veckans nummer

För 100 år sedan var det inte något särskilt stillsamt påskfirande på Irland. Annandag påsk 1916 gjorde en grupp irländska rebeller uppror mot den engelska överhögheten. Deras mål var en självständig irländsk republik. 450 personer dödades och 2 600 skadades i striderna med den brittiska polisen och militären. Någon självständighet för de irländska republikanerna blev det inte då – däremot några år senare. Och Eamon de Valera, den ende av upprorsmännen som inte avrättades, blev sedermera republiken Eires president.

Påskupproret 1916
Påskupproret i Dublin ägde rum för exakt 100 år sedan.
[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Med hänsyn till att påsken är en av kristendomens viktigaste helger tar vi den här veckan också med er på en resa i aposteln Paulus fotspår. Under 20 år av sitt liv reste Paulus som missionär och grundade kristna församlingar längs Medelhavets nordliga kuster och ända till Rom. På veckans mittuppslag i Kvällsstunden får vi se hur det ser ut i dag på de platser som står omnämnda i de bibliska episteltexter som tillskrivs Paulus.

Den antika staden Korint
Den antika staden Korint.
[su_divider top=”no” size=”1″]
 

En av de personer som betytt mest för fotografikonsten var – mördare. Han hette Eadwaerd Muybridge och lyckades efter många om och men att konstruera kameraslutare som klarade att exponera motiv på ner till två tusendelar av en sekund. Han gjorde experimenten i syfte att reda ut om hästar under galopp har alla hovarna i luften samtidigt. Mordet, som han erkände men blev friad för till följd av ”tillfälligt vansinne”, ändade livet på hans hustrus älskare…

eadweard
Eadweard Muybridge – fotograf. Och mördare.
[su_divider top=”no” size=”1″]
 

 

Glad påsk önskar vi på Kvällsstunden alla våra läsare!
Glad-Påsk-med-sång

Avstå Thailands-resan!

214_22042014_133448_ThailandBIG

Thailand är en av världens värsta diktaturer. Militären gör om grundlagen så att folkvalda ledare inte kan utmana militären och hovet och motståndare hamnar inför militärdomstol. Precis som under Stalin. Ändå ökar antalet svenskar som reser dit. Vad lockar människor att åka till detta diktatoriska land, billig mat eller växelkursen? Vi svenskar brukar vara bra på att tala om solidaritet så länge det inte drabbar den egna plånboken. En som inte kan tänka sig att åka till Thailand, just på grund av att det är en diktatur, är Rune Jönsson som utvecklar sina argument på veckans Brev från Läsarna. Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.