Kvällsstunden vecka 18

Kingen
Härjedalen2

Jämtland må ha sin president – Härjedalen har i alla fall sin ”kung”, Torgny “Kingen” Karlsson, uppvuxen i Sveg och mycket förknippad med orten, inte minst genom ”När rocken kom till Sveg”. Vi passade på att hälsa på honom när det nu är dags för landskapet Härjedalen på vår Sverigeresa. Dessutom besökte vi ett mycket säreget kafé, också det i Sveg. Att ägaren Per-Anton Ångman är något av en filmfantast, det förstår man efter en rundvandring i Café Cineast. En tur längs en av de mindre vägarna innan det bar av åt Vemdalen hanns också med. Och givetvis världens största träbjörn som också finns i Sveg. Brunbjörnen är ju de facto landskapsdjuret för Härjedalen.

 

Mer i veckans nummer

Freden kom till Europa den 8 maj 1945! Ja, hävdar nog de flesta. Knappast, menar man på den danska ön Bornholm. Dagen efter fredsdagen utsattes nämligen städerna Rönne och Neksö för våldsamma bombningar. Därefter ockuperades ön av ryska frontsoldater som under ett års tid behandlade öborna på, vad vår medarbetare Arne Due beskriver, som ”det mest vidriga och barbariska sätt man kan tänka sig”.

Bornholm_1945
Stora delar av Rönne och Neksö på Bornholm bombades sönder dagen efter övriga Europa fått fred.
[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Allemansrätten är en unik svensk lag som har stor del i svenskarnas allmänna dyrkan av naturen. Ingemar Ahlström berättar i veckans tidning om allemansrättens historia och vad den betyder för folk som vill idka friluftsliv, plocka bär med mera. Men han konstaterar samtidigt att allemansrätten snarare bör ses som en skör förmån än som en rättighet.

Allemansrätten
Allemansrätten – från landskapslag till nationalsymbol.
[su_divider top=”no” size=”1″]
 

Veckans nöjesprofil är Margreth Johansson. Vem var hon? kanske du undrar. Ja, som artist gick hon under namnet Margreth Måård och var en populär sångerska på 30-, 40- och en en liten del av 50-talet. Hon sjöng in 124 melodier på grammofon fråm 1935 till 1951. ”Den gamla Moraklockan” var hennes största skivframgång. Margreth föddes i Chicago 1913 men växte upp i Småland, gjorde sin sångkarriär i Stockholm och flyttade sedan till ett lugnare familjeliv i Gävle, där hon slutade sina dagar 2002. På nedan filmklipp hör vi hur hon lät.

Margret Måård

[su_divider top=”no” size=”1″]

På svenska, tack!

sale
”Vad är det för fel på det svenska språket? I stället för ”Rea” (=”Realisation”) står det nu allt oftare ”Sale” när butikerna säljer ut utgående varor. Och om butikerna genomgående handlar med sådana varor kallas det ”outlet”. Lusten att anglifiera, eller snarare amerikansiera, är särskilt stor i näringslivet. Men också Sveriges Television kallar med förkärlek sina program för ”Wild kids” och Eurovision Song Contest. Åtminstone offentliga institutioner borde ta ett ansvar för att fortsätta formulera företeelser och framtid på svenska”, anser signaturen MAN i ett av veckans Brev från läsarna. Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.