Kvällsstunden vecka 23

Protestmålare

Så här idylliskt, färgglatt och naivistiskt målade Olle Olsson Hagalund. Han skulle med tiden – närmare bestämt på 1960-talet – bli en av våra främsta protestmålare. Utan att egentligen ändra sitt sätt att måla. I Hagalund, den del av Solna där Olle bodde och som gav honom hans konstnärsnamn, ville tidens kommunpampar gå fram med grävskopan för att få plats med betongklumpar där snickarglada träkåkar ännu stod. Olle protesterade, men när han insåg att det inte hjälpte gjorde han allt för att med sina penslar bevara de dödsmärkta idyllerna. Olle satte värde på idyllerna och publiken satte värde på hans konst. Motivet ovan, från Bellmansro på Djurgården, såldes för 1,5 miljoner på Bukowskis.

Mer ur veckans nummer…

Att kalla Maria Christina Bruhn för en riktig krutgumma är kanske klyschigt i överkant. Men en kanonidé kläckte hon i alla fall. Det var nämligen hon, tapetmakerskan, som kom på hur de bäst fungerande karduserna skulle vara beskaffade. För detta fick hon sent om sider en belöning av Kungliga Vetenskapsakademien. Och vad är då karduser? Jo, en tygpåse som innehåller en drivladdning för att få fyr på kanoner…

Karduser
Tre karduser av olika storlekar, samt en klustergranat.
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″][/su_divider]
 

Såg ni Jens Linds dokumentärprogram i tv om simhopperskan Greta Johansson – hon som blev Sveriges första kvinnliga OS-guldmedaljör och senare emigrerade till USA för att förena sig med den manlige simhoppare som hon blivit förälskad i under Stockholkmsolympiaden 1912? Om ni missade programmet eller har glömt detaljerna, så har ni i veckans nummer av Kvällsstunden chansen att ta del av hennes fascinerade livsöde, präglat av både framgång och livslång kärlek. Greta Johansson är veckans sportprofil.

Greta Johnsson
Greta Johansson 1912, året hon tog guld vid OS i Stockholm.

Greta_svt
Ur SVT:s Jens Linds dokumentär om “Guld-Greta”. Klicka på bilden för att komma till filmen.
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″][/su_divider]
 

Nauru, en liten ö i Söderhavet är världens tredje minsta stat (efter Vatikanstaten och Monaco). På de mycket måttliga 21 kvadratkilometerna bor där bara drygt 13 000 invånare. Över 90 propcent av dessa lider av övervikt eller fetma, och ingenstans på jorden är andelen diabetiker så hög som där. Genom en hårdexploatering av öns fosfattillgångar blev Nauru snabbt en av världens rikaste stater. Men rovdriften i kombination med ekonomiskt vanstyre har på ännu kortare tid lett till att landet nu hör till de allra fattigaste.

Nauru
Den lilla ön Nauru gick på kort tid från att vara en av världens rikaste stater till den fattigaste…
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″][/su_divider]
 

Debatt. Den flitige insändarskribenten Rune Jönsson är just nu inbegripen i en het debatt om Noas ark och huruvida den bibliska berättelsen är trovärdig eller ej. Men det är inte det enda ”himmelska” som Rune tvivlar på. Han är minst lika kritisk till våra dagars rymdforskning. Den är dyr och av tveksam nytta för den absoluta majoritet av världsbefolkningen som inte har forskningen som sitt levebröd.
Var med och debattera allt mellan himmel och jord på Kvällsstundens omtalade insändarsida – Brev från Läsarna![su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″][/su_divider]

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.