Kvällsstunden vecka 24

Foto: IBL Bildbyrå

I mars nästa år fyller den brittiska sångerskan Vera Lynn 100 år. Få, om ens någon, i hennes land har en artistkarriär som i fråga om längd kan mäta sig med hennes. Redan som sjuåring, 1924, började hon uppträda lokalt. Och så sent som för två år sedan kom hon ut med sin senaste skiva. Då var hon 97 år! Men det är som fältartist under andra världskriget som ”dame Vera” har satt sina tydligaste avtryck i underhållningens världshistoria. När hon mötte de allierade soldaterna – helt nära fronten – sjöng hon inte bara för dem ”We´ll Meet Again” och ”The White Cliffs of Dover”, hon satt också vid deras tältsängar och höll dem i handen. Denna levande legend är veckans nöjesprofil.

Mer ur veckans nummer

Den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco har vi väl alla sett, åtminstone på bild. Men visste ni att det finns en nästan exakt likadan bro, till på köpet också den röd till färgen, i Portugals huvudstad Lissabon? Från början hette den Salazar-bron, efter landets mångårige diktator, men numera bär den namnet 25 april-bron till minne av den stillsamma revolution som berövade Salazar-regimen makten 1974. Slå upp mittuppslaget i veckans Kvällsstunden, så får ni se hur både bron och andra delar av Lissabon ser ut.

25 april-bron förenar Lissabons södra och norra delar. Den anlades 1996.

Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher, ”Järnladyn”, må ha varit en hårding i politiken. Men hon åstadkom mjukare saker också. Som livsmedelskemist på 1950-talet ingick hon i det forskarlag som uppfann mjukglassen. Thatcher och hennes kolleger kom på att om man pumpar in luft i hård gräddglass, så blir den mjuk och krämig även vid frystemperatur. Denna och flera andra faktadetaljer om glassens historia finns också att läsa i veckans tidning.

Mjukglassen blev en succé när den kom på 1950-talet. Och den vi kan tacka för det är faktiskt Margaret Thatcher, då livsmedelskemist.

Och så kan vi konstatera att flyktingförläggningar minsann inte bara är en nutida företeelse i Sverige. Under sommaren 1944 öppnades det i Doverstorp, utanför Finspång, en förläggning med plats för cirka 3 000 flyktingar. Riktigt fylld till sista plats blev den förmodligen aldrig, men säkert är att över 2 500 personer inkvarterades där mellan juli och oktober det året. Totalt lär över 8 000 flyktingar ha vistats tillfälligt på förläggningen under de två år som den var i bruk. I dag finns bara fragmentariska rester kvar av bebyggelsen.

Debatt. Varför är synen så olika på kvinnors och mäns utseenden och beteenden? undrar Inga-Lisa i ett av veckans brev från läsekretsen. Medan män kan ha hårtussar som sticker ut ur både öron och näsborrar, så måste kvinnor noppa bort varje hårstrå som kan tänkas genera. Damskor i storlek 42 och däröver finns nästan inte att få tag i. Medan män anses få ”pondus” av övervikt blir resultatet nästan det motsatta för kvinnor. Och vilken kvinna kan skryta om antalet ”erövringar” i kärlekslivet? 

Var med och debattera allt mellan himmel och jord på Kvällsstundens omtalade insändarsida – Brev från Läsarna!

Förlagan till ”Karl-Oskars och Kristinas” gård rustas

Hela familjen Peterson uppställda utanför gården.
Andrew Peterson 1885.

Nu ska den amerikanska farm som var en av förebilderna till Vilhelm Mobergs utvandrarromaner rustas upp. Den svenske utvandrare som ursprungligen ägde gården skrev utförliga dagböcker av vilka Vilhelm Moberg lät sig inspireras.


Vilhelm Moberg har själv medgett att han under flera månader läst dagböckerna – och det förtar ju inte storheten i hans verk. 
Ingen anser väl att Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga blir sämre av att det fanns verkliga förebilder?


Utvandrade 1850

Men verklighetsbakgrunden har starkt ökat intresset, särskilt i Ydre kommun i södra Östergötland, nära gränsen till Småland. Det var nämligen från Ydre som Anders Pettersson, född den 20 oktober 1818 i Sjöarp, år 1850 utvandrade till Amerikas förenta stater. 
Där mötte han Elsa Ingman och paret fick nio barn, dock inga barnbarn.
Under emigrationen samt under hela sitt liv som utvandrare skrev Andrew Peterson dagböcker. Dessa hittade Vilhelm Moberg i ett bibliotek i staden St Paul när han efter andra världskriget cyklade runt i Minnesota för att hitta bakgrund till sina kommande verk. Dagböckerna hade överlämnats till biblioteket av Andrews barn. 


Minnesota minns Moberg

Moberg och hans romaner är väl ihågkomna i Minnesota. Han står själv staty med sin cykel, liksom Karl Oskar och Kristina. En highway är omdöpt till Moberg Trail och i staden Lindstrom hålls varje sommar Karl Oskar Days.
Nu ska också Andrew Petersons farm lyftas fram mera. Folk från Ydre har redan tidigare år varit där och hjälpt till med upprustningen av de förfallna husen.
Eftersom Andrew och Elsa inte fick några barnbarn gick gården ur släkten när sista dottern Emma dog 1943. 
Men 2013 testamenterades gården till det historiska sällskapet i trakten. Förra året blev alla papper godkända och nu har Carver County Historical Society fått omkring 1,5 miljoner kronor för att rusta upp en lada. Gården ska bli mer tillgänglig för turister. 
Redan nu har det hållits kurser där i hur man rustar upp hus och förbättrar gamla fönster från 1800-talet. En kurs för arkeologer har besökt gården för att se om något kunde hittas i marken.
En läsecirkel möts ute vid gården och läser och pratar om Vilhelm Mobergs böcker. 


Många likheter 

Andrew Peterson-sällskapet i Sverige är i färd med att i bokform sammanställa sin forskning om Andrews dagböcker och likheterna med Vilhelm Mobergs emigrantromaner. 
Boken kommer även att innehålla den amerikanske professorn Roger McKnights doktorsavhandling på samma tema. 
Den som besöker Andrew Peterson-sällskapet i Ydre kan redan nu hitta en liten skrift där 100 likheter nämns.
I till exempel både bokens och verklighetens utvandrarsällskap var det frågan om 16 personer. Andrew får av prästen antecknat i sitt utflyttningsbetyg att han kan katekesen väl. Och det säger prästen i romanen också till Karl Oskar. 
I Andrews dagbok beskrivs hur en begravning till havs gick till på den tiden. Han fick se en sådan begravning. Och Moberg beskriver på liknande sätt hur de emigranter som aldrig kom fram till Amerika fick sin sista vila där ute i Atlanten.
Många fler paralleller mellan Andrews Petersons dagböcker och Vilhelm Mobergs emigrantromaner går att finna, allt från överfarten 1850 fram till och med Sista brevet hem 1898.


Belönats

Ordförande i Andrew Peterson-sällskapet i Sverige är Jan Hermelin på Aggarps gård i Ydre kommun. 
Hans gård ligger bara några kilometer från Sjöarp. Jan Hermelin har gjort flera resor till Andrews gård utanför staden Waconia cirka 50 kilometer sydväst om Minneapolis. Han tycker att husen på gården i Amerika likaväl kunde stå hemma i Ydre – så lik är byggnadsstilen.
Sällskapet har av Ydre kommun belönats med ett kulturstipendium för sitt forskningsarbete om Andrew Petersons dagböcker, omgivningar och samtid.


Har blivit vänorter

Sällskapet har även varit delaktigt i att ideellt renovera Andrews gamla magasin i Minnesota. Det har även inrättat ett museum i Asby gamla skola, mellan Tranås och Österbymo. 
Andrew Peterson-sällskapet samarbetar även med Carver County Historical Society, Vilhelm Moberg-sällskapet samt Vasa Orden av Amerika och Astrid Lindgren-sällskapet. På Andrew Peterson-sällskapets välfyllda hemsida återfinns bland annat en inspelning där Astrid Lindgren berättar om hur hon kom i kontakt med Andrews dagböcker två månader före Vilhelm Moberg!
Kontakterna med Amerika har lett till att Ydre kommun och Carver County har blivit vänorter. I Carver County bor cirka 90 000 personer. Av dessa är många svenskättlingar, så det finns mycket att knyta an till vid besöken sinsemellan.


Lars Sönnergren

Magasinet och fähuset på farmen i Minnesota.
Renoveringsarbete på ladan.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.