För den lärare på Calle Flygares teaterskola som gav betyget ”totalt obegåvad” måtte Stig Grybes framgångsrika skådespelarkarriär ha kommit som en överraskning. Särskilt som komiker har urmakarsonen från Söder i Stockholm skördat betydande lagrar genom decennierna. Att han hade en komisk ådra upptäckte han själv då han spelade i farsen Gröna Hissen på Folkteatern i Göteborg 1951. Några år senare framträdde han för första gången som kluringen Ante Nordlund med skinnkeps, mustasch och en norrländsk accent som han sannolikt ”lyssnade in” i moderns hemtrakt i ångermanländska Junsele. Vid det här laget har den folkkäre komikern hunnit bli 88 år och med den ålderns rätt dragit sig tillbaka till barn och barnbarn i Gävle.
Mer ur veckans nummer
Knappast någon nu levande person uppfyller begreppet multiidrottare så väl som Meeri Bodelid. Hon har tävlat i 18 olika idrotter och blivit svensk mästare i fem. Som skidåkare hörde hon definitivt till Sveriges bästa, men hon blev mästare också i cykel, marathon, triathlon och duathlon. I tre VM och lika många OS har hon deltagit. Hennes totala samling av medaljer och plaketter väger – 46 kilo!
I Falköping finns Sveriges enda begravningsmuseum. Det är inrymt i kooperativa Fonus likkistfabrik i staden och rymmer det mesta som tillhör äldre tiders begravningsskick, som till exempel en likbil från 1932, dukar att täcka speglar med, kistor från förr, likhankar av tyg för nedsänkning av kistor i gravar, kuvert med sorgkanter, gravstenar och kors från olika tidsepoker – etcetera.
Så sent som för 30 år sedan var Siknäsfortet utanför Töre i Norrbotten en topphemlig försvarsanläggning. Det var den enskilt största enheten utefter den så kallade Kalixlinjen, utrustad med 15-centimeters kanoner som kunde skjuta 50-kilosgratater nästan två mil. Per Ivermark, nu 71 år och från Säffle, hör till dem som nu kunnat återvända till platsen för tidigare mycket hemliga övningar i kalla krigets skugga.