Kvällsstunden vecka 47

Stig Grybe. Fotot: Sjöberg bildbyrå

För den lärare på Calle Flygares teaterskola som gav betyget ”totalt obegåvad” måtte Stig Grybes framgångsrika skådespelarkarriär ha kommit som en överraskning. Särskilt som komiker har urmakarsonen från Söder i Stockholm skördat betydande lagrar genom decennierna. Att han hade en komisk ådra upptäckte han själv då han spelade i farsen Gröna Hissen på Folkteatern i Göteborg 1951.  Några år senare framträdde han för första gången som kluringen Ante Nordlund med skinnkeps, mustasch och en norrländsk accent som han sannolikt ”lyssnade in” i moderns hemtrakt i ångermanländska Junsele. Vid det här laget har den folkkäre komikern hunnit bli 88 år och med den ålderns rätt dragit sig tillbaka till barn och barnbarn i Gävle.

 

Mer ur veckans nummer

Knappast någon nu levande person uppfyller begreppet multiidrottare så väl som Meeri Bodelid. Hon har tävlat i 18 olika idrotter och blivit svensk mästare i fem. Som skidåkare hörde hon definitivt till Sveriges bästa, men hon blev mästare också i cykel, marathon, triathlon och duathlon. I tre VM och lika många OS har hon deltagit. Hennes totala samling av medaljer och plaketter väger – 46 kilo!

Meeri Bodelid är mest känd som skidåkare, men tävlade i hela 18 idrotter! Foto: Sjöberg bildbyrå

I Falköping finns Sveriges enda begravningsmuseum. Det är inrymt i kooperativa Fonus likkistfabrik i staden och rymmer det mesta som tillhör äldre tiders begravningsskick, som till exempel en likbil från 1932, dukar att täcka speglar med, kistor från förr, likhankar av tyg för nedsänkning av kistor i gravar, kuvert med sorgkanter, gravstenar och kors från olika tidsepoker – etcetera.

Begravningsmuseet ligger i Falköping, i nära anslutning till Fonus likkistfabrik.

Så sent som för 30 år sedan var Siknäsfortet utanför Töre i Norrbotten en topphemlig försvarsanläggning. Det var den enskilt största enheten utefter den så kallade Kalixlinjen, utrustad med 15-centimeters kanoner som kunde skjuta 50-kilosgratater nästan två mil. Per Ivermark, nu 71 år och från Säffle, hör till dem som nu kunnat återvända till platsen för tidigare mycket hemliga övningar i kalla krigets skugga.

Per Ivermark från Säffle har gjort många ”Kalla kriget-övningar” i östra Norrbotten. 71- år gammal gjorde han ett återbesök vid Kalixlinjen och Siknäsfortet.

Bottenvikens röda guld

[good_old_share]

Den har kallats Bottenvikens röda guld, den gulröda kaviaren från siklöjan som säljs under beteckningen Kalix Löjrom. 

Från Haparandas norra skärgård till söder om Piteå skapar det enorma vattenflödet från Torne, Kalix och Lule älvar världens största bräckvattensskärgård. Vattnet från fjällen är unikt då det ackumulerar mängder av mineraler som är positiva för fisken. 
Här trivs den lilla laxfisk på omkring 20 centimeter som går under namnet siklöja. Den totala mängden rom från siklöjan ger mellan 40 och 80 ton, cirka hälften klarar den hårda kvalitetscertifieringen och får säljas vidare. 
Kalixlöjrommen är en delikatess som 2010 fick skyddad ursprungsbeteckning av EU på samma sätt som champagne och parmesanost. 
Kalix löjrom räknas som en delikatess och kan kosta närmare 2 000 kronor per kilo. 
Efter fångsten sorteras hanarna ut och säljs hela eller fileade som matfisk. De romstinna honorna får den gulröda rommen utklämd och lite salt tillsätts och blir till den delikata Kalixlöjrommen. 
Fisket bedrivs genom trålning och totalt 35 båtar har tillstånd att fiska efter siklöjan varje år, vilket sker mellan den 20 september och 25 oktober innan leken startar för fisken. 
Fiskeområdet begränsas av Åby älvs utlopp i söder och Torne älvs utlopp i norr samt 40 kilometer ut från kusten som yttre gräns.
Siklöjfisket är en viktig näring för orten Kalix och ett 40-tal säsongsarbetare tar hand om fångsten. 
De tar ut rommen som sköljs, torkas, saltas, paketeras och fryses innan den är klar att säljas som Kalix löjrom. 
Det var först under 1960-talet som kändiskockarna Tore Wretman och Werner Vögeli i Stockholms krogvärld lyckades med att göra rommen populär. Innan dess ansågs den inte vara särskilt speciell. 
Men i dag räknas Kalix löjrom som en delikatess långt utanför landets gränser. Namnet är också geografiskt ursprungsskyddat. 
Sedan 2015 är fisket klassat som långsiktigt hållbart av fiskeorganisationen MSC (Marine Stewardship Council), som erkänner och belönar hållbara fångstmetoder. 
Norrbottens Kustfiskeförbund certifierar producenter av äkta Kalix löjrom och förpackningarna märks med ett sigill som garanterar att produkten är äkta och av högsta kvalitet.

Sven-Åke Henriksson 

Tidningen Se – för 50 år sedan

Så här såg tidningen Se ut för exakt 50 år sedan.
[good_old_share]

Tidningen Se var den första svenska bildreportagetidskriften i vårt land. Den riktade sig främst till en manlig publik genom sitt innehåll av aktuella reportage, sport och stora fotografiska bilder. 

Se utkom under åren 1938–1981. Förebilderna var de amerikanska bildtidningarna Life Magazine och Look. En helt ny fotojournalistik med ett nytt sätt att berätta om världen hade därmed sett dagens ljus i vårt land. Se skapades av den legendariske tidningsgrundaren Carl-Adam Nycop och förlagsmannen Åke Bonnier d.ä. 1944 lämnade Carl-Adam Nycop tidningen Se för att starta Expressen. Andra kända medarbetare på Se var bland andra kolumnisten Rune Moberg, tecknaren Rit-Ola (Jan-Erik Garland), fotografen Lennart Nilsson, kåsören Gits Olsson och reportern Ulf Nilson.
Bildtidningarnas kris under 1960- och 1970-talen ledde till att Se blev en så kallad herrtidning. Och under 1970-talet gavs i tidningen ett allt större utrymme åt så kallade ”vågade” bilder – något som förmodligen påskyndade Se:s ”sotdöd”.

Från 1966
”Vårt” nummer av Se utkom torsdagen den 27 oktober, alltså för drygt 50 år sedan. Antalet sidor är 80. Året 1966 börjar med att boxaren Bosse Högberg blir europamästare i mellanvikt efter att ha besegrat italienaren Bruno Visintin. Men redan drygt en månad senare förlorar han titeln på poäng mot fransmannen Yoland Levèque – efter att ha fått käken avslagen redan i första ronden! 
Långt senare samma år, den 26 december, på självaste annandag jul, utbryter en folkstorm av sällan skådat slag. Skådespelaren Per Oscarsson klär nämligen av sig i bara kalsongerna i direktsändning och föreläser i sexualkunskap i tv-programmet Hylands hörna
Något tidigare, den 1 december, hade den senare så berömda julbocken i Gävle satts på plats för första gången.
Kända svenskar som föds år 1966 är bland andra tennisspelaren Stefan Edberg, sångerskorna Carola Häggkvist och Lena Philipsson, professorn i historia Dick Harrison och den före detta moderate toppolitikern Sten Tolgfors. Kända svenskar som avlider detta år är bland andra dragspelaren Carl Jularbo, teaterchefen Gustaf Wally, regissören Lars Görling och den norsk-svenska skådespelerskan Katie Rolfsen, den sistnämnda genom drunkning.

Barn av sin tid
Vid en genomläsning av just detta nummer av Se, så märker man att tidningen är ett barn av sin tid. Den nya bildjournalistiken blandas med den något äldre modellen. Dessutom är tobaks- och vin/spritreklamen relativt sett riklig. Så någon nymoralism skymtar definitivt inte bakom hörnet – till och med några lättklädda yngre kvinnor exponeras på några sidor, företeelser som varslar om det som skulle komma längre fram i slutet av 1960-talet och som formligen skulle explodera in på 1970-talet.

C-G Leijgård

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.