Kvällsstunden vecka 52 – 2016

2016 är nu snart till ända. 2017 står och väntar på att få ta över. Oroligt har det varit på många håll i världen under de senaste tolv månaderna. Klimatet har varit frostigt i många bemärkelser, särskilt mellan människor av olika nationaliteter, etniciteter och åsiktsriktningar. Desto mindre frostigt har klimatet i naturen varit. Men också det hör numera till orosmomenten för många människor i vår tid. Så frågan är vad vi kan vänta oss av det nya året. Ingen av oss vet. Men i stället för att oroa oss för en morgondag som vi ändå inte förmår att påverka kan vi ju önska varandra allt gott. 
Bara det är en god början… 

 

Mer ur veckans nummer

Hur Pippi Långstrump ska se ut vet vi ju lite till mans. Men vet vi vem som verkligen satte stilen på henne; som ritade de röda utstående flätorna, fräknarna i det spjuveraktiga ansiktet – och långstrumporna? Nej, det var inte Astrid Lindgren själv som höll i pennan. I stället var det en danskfödd illustratör som levde oroligt och som själv förkortade sitt liv. Ingrid Vang Nyman var namnet och du läser hennes historia i veckans nummer av Kvällsstunden.

Ingrid Vang Nyman var illustratör och den som satte "stilen" på allas vår Pippi Långstrump.

Dominique Larrey är ett annat namn som kanske inte säger så mycket. Men också han gjorde avtryck för eftervärlden. I sin egentliga profession var han kejsar Napoleons fältläkare, men störst betydelse har han fått som skapare av världshistoriens första ambulans. Den ambulansen var visserligen hästdragen och helt utan blåljus. Men i alla fall…

Dominique Larrey, Napoleons fältläkare och ambulansens fader.

Av världens sju underverk finns det spår och rester av sex: Zeusstatyn i Olympia, Artemisttemplet i Efesos, mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos, fyrtornet på Faros och förstås de ännu väl bevarande pyramiderna i Giza. Men det sjunde underverket, Babylons hängande trädgårdar, lyser helt med sin fysiska frånvaro. Men det kanske inte är så konstigt. Sentida forskare börjar nämligen misstänka att de inte alls fanns i Babylon (nära Bagdad) utan i stället 40 mil längre norrut, i Nineve.

Smarrig cheesecake till nyårsbuffén

En fantastiskt god skaldjurscheesecake. Foto: AnnCi Larson

Cheesecake med skaldjur

Till ca 6 – 7 portioner

Ska du bjuda till fest på nyårsafton? Då kanske denna härliga och lättlagade cheesecake med skaldjur kan passa på buffébordet?

Detta behöver du:

Botten: 
200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning: 
4 gelatinblad
1 burk räkor i lag, 200 g
1 burk röd stenbitsrom, 75 g
600 g färskost av philadelphiatyp
2 dl lätt crème fraiche
1,5 dl finhackad färsk gurka

Garnering: 
50 g röd stenbitsrom
finhackad isbergssallad
500 g räkor med skal
några dillvippor
1 citron

Så här gör du:

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och smula det i matberedare. Blanda ner det smälta smöret. Tryck ut blandningen i formen. Ställ kallt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll av lagen från räkorna och grovhacka dem. Blanda räkor, stenbitsrom, philadelphiaost, crème fraiche och gurka. Krama ur gelatinbladen och smält dem tillsammans med 1 matsked vatten på låg värme. Då gelatinblandningen svalnat – OBS! Den får inte vara het – blandas den ner i räksmeten. Låt svalna ytterligare. Häll räkblandningen i formen och släta till ytan. Hit bör rätten förberedas dagen före serveringen och ställas kallt och övertäckt att stelna. Före serveringen tas cheesecaken försiktigt ur formen och garneras med skalade räkor, dillvippor och citronskivor. Strö hackad sallad runt omkring i en ring.

Han skapade den första ambulansen

Dominique Larrey, Napoleons fältläkare och ambulansens fader.
[good_old_share]

För 250 år sedan föddes en gosse som med tiden kom att bli Napoleons fältläkare. Han revolutionerade krigssjukvården genom att se till att sårade snabbt forslades bort från stridslinjen i lätta vagnar, de första ambulanserna. 

Han utvecklade också tekniken för amputationer så att fler svårt skadade soldater kunde överleva. Hans namn var Dominique Jean Larrey.
Dominique Jean Larrey föddes 8 juli 1766 i den franska byn Beaudéan i Pyrenéerna. Pappan var skomakare och familjen så fattig att det behövdes hjälp från församlingens präst för att gossen skulle få gå i skolan. När Dominique var 13 år avled pappan och han uppfostrades sedan av sin farbror Alexis Larrey, som var chefläkare i Toulouse. 
Det blev en viktig milstolpe i hans liv. Han började studera medicin samtidigt som han arbetade som biträde i sin farbrors läkarverksamhet.

Napoleon
Vid 21 års ålder flyttade Dominique Larrey till Paris där han fortsatte sina medicinstudier. Av chefkirurgen vid sjukhuset Hôtel-Dieu, Pierre-Joseph Desault, fick han bland annat lära sig hur man bäst behandlar sårskador för att undvika infektioner som kunde leda till kallbrand. De kunskaperna fick han stor användning av senare i sin medicinska gärning.
Efter sin läkarexamen fick han en tjänst som skeppsläkare på den kungliga fregatten Vigilante
Men efter en seglats ända till Newfoundland och Labrador insåg han att sjölivet inte passade honom; han led nämligen av kronisk sjösjuka. 
Han kom tillbaka till Paris revolutionsåret 1789 och arbetade på sjukhuset Les Invalides innan han blev fältläkare i armén.
År 1794 träffade han Napoleon för första gången. 
Tre år senare blev han Napoleons beundrade chefsfältläkare och var med vid alla fälttåg under Napoleons era: till Italien, till Egypten, till Palestina, till Syrien, till Ryssland och hela vägen till det slutliga nederlaget vid Waterloo.

”Flygande ambulanser”
De erfarenheter han fick som läkare på slagfältet gjorde att han tog initiativ till en helt ny metod för att behandla sårade soldater. 
Han insåg att många skadade dog i onödan på grund av att de inte kom under behandling tillräckligt snabbt. 
Hans idé var att ha fältsjukhus nära krigsskådeplatserna och att med lätta hästdragna vagnar transportera de skadade bort från stridslinjen. I dessa ”flygande ambulanser” fanns sjukvårdare och bårbärare, vilket innebar att många fler kunde få vård mycket snabbare. 
Dominique Larrey drevs också av en stark humanism. Hans regel var att behandla de svårast skadade först, oberoende av soldatens status – och till och med nationalitet. Även fiender kom under behandling. Det gjorde honom mycket respekterad även hos motståndarna. 
Det sägs att hertigen av Wellington vid slaget vid Waterloo gav sina mannar order att inte beskjuta Larreys ambulanser och sjuktält av respekt för den franske fältläkaren. 

Amputationer
Dominique Larrey väckte stor beundran, inte bara hos Napoleon utan även bland de egna franska soldaterna. 
Under det fruktansvärda återtåget från Moskva i november 1812 skulle armén ta sig över en trång bro över floden Beresina. Det uppstod panik och många dog i tumultet. 
Men Larrey räddades genom att soldaterna lyfte upp honom i luften och skickade honom över bron oskadd.
Larreys stora specialité som läkare var amputationer. Han utvecklade metoder för att snabbt och effektivt hantera svåra arm- och benskador så att den skadade kunde överleva. 
Det sägs att han vid slaget vid Aspern-Essling år 1809 amputerade marskalk Jean Lannes ena ben på två minuter. En rapport från slaget vid Borodino år 1812 berättar att Larrey utförde över 200 amputationer på bara ett dygn! 
Under mer fredliga omständigheter utförde också Larrey historiens första bröstoperation på en kvinna som drabbats av bröstcancer.

Räddade hans liv
Efter det förödande slaget vid Waterloo försökte Dominique Larrey fly för att ta sig tillbaka till Frankrike, men han blev infångad av preussiska soldater. De tänkte genast arkubusera honom, men en preussisk läkare kände igen Larrey som den läkare som räddat livet på den preussiske generalfältmarskalken Blüchers son vid slaget vid Dresden. 
Larrey blev benådad och inbjuden som gäst till Blüchers middagsbord och fick sedan pengar och rena kläder innan han skickades tillbaka till Frankrike.
Större delen av sitt återstående liv ägnade Dominique Larrey åt skrivande inom det medicinska området. Han blev invald i den franska akademien och reste till England inbjuden och mycket väl mottagen av brittiska läkare. 
Under en resa till Algeriet 1842 tillsammans med sin son Hippolyte blev Dominique Larrey sjuk och avled på hemresan till Lyon. 
Som kuriosum kan nämnas att denne son med tiden blev personlig läkare till kejsar Napoleon III, alltså Napoleon Bonapartes brorson.

Rolf Olofsson

En målning som visar Larrey i färd med en amputation i fält.
[good_old_share]

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.