Få vet vad som döljer sig under Paris
I början av 1770-talet utbröt det panik hos myndigheterna i Paris. Staden höll nämligen på kollapsa och sjunka ner i underjorden. Ingen visste riktigt vad som kunde göras för att förhindra en katastrof – tills det lades fram en lösning av Charles-Axel Guillaumot, född i Stockholm av franska föräldrar.
Varje år strömmar drygt 15 miljoner turister till Paris. Men ytterst få av dem har den blekaste aning om vad som finns under deras fötter, alltså i underjorden. Lika okunniga är också flertalet parisare.
Visst, de känner till tunnelbanorna och kanske också katakomberna, men få känner till att där finns ett virrvarr av tunnlar, uråldriga stenbrott och avlopp och ett omfattande sys-tem av stöttepelare.
De första bosättarna var av stammen Parisii och de byggde en fiskarby vid Île de la Cité, som den numera heter, någon gång mellan 250 och 200 f. Kr. År 52 f. Kr. erövrades staden liksom en stor del av Gallien av Julius Caesar, som några år senare utropade sig själv till Roms kejsare.
Stenbrott
Romarna såg inget som helst värde i gallernas byggnadskonst, utförd i trä, strå och lera. Staden Paris skulle därför förses med romersk arkitektur, med byggnader i sten. Stenen de använde var kalksten som togs från stora stenbrott strax utanför den då lilla staden.
På 200-talet började olika germanska stammar att invadera Gallien. 486 förlorade romarna kontrollen över Gallien, då frankerna besegrade den romerske guvernören Syagrius.
Paris skulle genomgå många våldsamheter i mer än 1 000 år framåt: invasioner av vikingar, engelsmän och interna strider om kungamakten mellan franker och karolinger. Under tiden växte Paris. De gamla stenbrotten från romartiden täcktes över och upp åkte träbyggnader. I de allra fattigaste delarna var det inte ovanligt att fem familjer med barn trängdes i samma rum.
När medel- och överklassen växte på 1600- och 1700-talen uppstod ett behov av bättre bostäder. De skrangliga träkåkarna revs och istället byggdes nya eleganta bostadshus i tegel och sten. Ingen hade en tanke på de gamla romerska stenbrotten. Om dessa blev man dock varse några dagar före julafton 1774, då en gata som hette Rue d’Enfer, vilket betyder Helvetesgatan, helt plötligt kollapsade och sjönk ner i jorden.
Kung Ludvig XVI beordrade omedelbart sin arkitekt, Charles-Axel Guillaumot, att bege sig dit och undersöka varför katastrofen inträffat. Guillaumot berättade senare att han blivit närmast skräckslagen när han kom ner i underjorden och upptäckte att där fanns uråldriga tunnlar som ledde till de romerska stenbrotten och att de sträckte sig kilometervis under hela Paris. Att staden inte kollapsat tidigare betraktade han som ett under.
Långsiktig lösning
Så vem var då Charles-Axel Guillaumot? Jo, han föddes i Stockholm 1730 av franska föräldrar och utbildade sig till arkitekt i Paris. Han fick den franske kungens gunst och arbetade inte bara som arkitekt för kungen utan också som administratör för Gobelinväveriet.
Men nu hotades alltså Paris av en ofattbar katastrof. Guillaumot lade snabbt fram en plan för hur problemet kunde lösas. Hans geniala plan godkändes omedelbart, varefter han skred till verket.
De flesta ingenjörer vid den här tiden skulle sannolikt ha nöjt sig med att fylla de gamla stenbrotten med jord och sten, vilket byggnadstekniker i dag menar enbart skulle ha skjutit problemet en tid, men inte löst det. Guillaumots koncept gick istället ut på att stötta upp staden underifrån genom att bygga enorma underjordiska väggar som motsvarade gatorna och byggnaderna ovanför.
Underjorden anpassas
Underjorden blev alltså som en spegling av det som fanns ovanför.
För att uträtta arbetet inrättades ett särskilt departement med Guillaumot som chef. Myndigheten hette Inspection Générale des Carrières och finns än i dag. Arbetet utfördes till punkt och pricka och Paris var räddat. Ludvig XVI avrättades efter franska revolutionen men Guillaumot satt kvar på posten fram till sin död 1807.
Paris har förändrats mycket sedan dess. Napoleon III gav 1854 Georges-Eugène Haussmann i uppgift att förnya Paris och skapa en ny stadsplan, vilket ledde till det system av boulevarder och avenyer som existerar än i dag. Och då anpassades också Guillaumots underjordiska system till den nya stadsbilden.
Michael Dee
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!