En knivskarp konstnärinna

Kristina Assarsson har sina rötter i Skåne och det är därifrån hon hämtar både motiv och inspiration till sina konstverk. Från långfredag och tio dagar framåt ställer hon ut bilder på Rosenlunds gård i Mörarp inom ramen för Konstrundan i Nordvästra Skåne.
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

På en gård i Assatorp i utkanten av Mörarp i Skåne, 14 kilometer fågelvägen rakt österut från Helsingborg, hittar man konstnärinnan och ”tavelskulptören” Kristina Assarsson. Hon är uppväxt på gården och fick sina första pennor och kritor ungefär samtidigt som hon lärde sig krypa.

 

– Jag har tecknat och målat i mer än 55 år och varit verksam som yrkeskonstnär på heltid i 25 år. Redan som barn drömde jag mig bort genom att måla motiv från sagovärlden, berättar Kristina Assarsson om sig själv.

I skolan var teckning hennes bästa ämne och det var också där som hon tidigt fick sina första erkännanden. Hennes bilder hängdes upp på väggarna i skolan och samtliga lärare under hennes skoltid blev avporträtterade. Hon vann också en tävling i teckning för världens barn.

– Jag ritade en mjölkflaska som alla världens barn dansade runt. 

Priset som hon fick med sig hem var en stor ost…

 

Vill förmedla lycka

I början av sin karriär målade Kristina mest porträtt med kolkrita, men idag arbetar hon till största delen med oljemålningar. Och hon föredrar att använda kniv när hon målar, eller kanske rättare sagt skulpterar, sina tavlor. Hennes verk har väckt stor uppmärksamhet runt om i Sverige och övriga Europa.

– Att måla med kniv är bekvämt och jag skapar tredimensionella effekter som har blivit något av ett varumärke för den konst som jag skapar. 

Drivkraften för Kristina är en önskan att förmedla lyckliga ögonblick i livet – värme, glädje och solsken. Hennes favoritmotiv är blomstrande natur, havets frihet och gamla hus och gårdar.

– Man skall bli glad och må bra varje gång som man tittar på mina tavlor, säger hon.

Kristina ber mig betrakta tavlorna som hänger i ateljen och frågar sedan:

– Säg mig vilken tavla som du känner mest för, så skall jag säga dig vem du är…

Jag fastnade för ett motiv med en brunmålad dubbeldörr ovanför en trappa, omgiven av röda rosor.

– Du är en romantiker, du ser att bakom den stängda dörren väntar kärlek och romantik, förklarar Kristina. 

Och det är så hon vill att vi skall uppleva hennes tavlor. De skall ha ett givet budskap – de skall ”tala till oss”. Motiven skall väcka känslor och minnen som gör oss glada och positiva. 

Den känslan är svår att förmedla enbart genom en text eller i några bilder i ett reportage. Djupet och värmen i de tredimensionella målningarna gör sig absolut bäst när man betraktar dem i verkligheten, i rätt ljus och på rätt plats.

 

Prisad konstnärinna

Kristina Assarsson fick Helsingborgs kulturstipendium redan 1987, medverkade i Hemmets Journals Konstalmanacka 2002 och vann 2014 priset som Årets Konstnär på Skandinaviens största konstmässa – Art Nordic i Köpenhamn.

Under årens lopp har hon deltagit i ett flertal jurybedömda utställningar, bland annat i Florens, Louvren i Paris och Stockholms konstsalong. Hon har varit representerad i ett flertal samlingsutställningar i Tyskland, Belgien, Bryssel, Belgien, Holland, Danmark och Italien.

Det har även blivit ett antal separata utställningar, till exempel Galleri Lorentzon i Stockholm, Galleri Passion i franska Nice, Studio Slenderfit i holländska Drunen, Galleri 40 i Stockholm och Showroom Boesner i tyska Bremen.

– Jag har mina rötter i Skåne och det är där som jag hämtar min inspiration. Många av de motiv som jag arbetar med i min ateljé är motiv från olika platser i Skåne, underbara platser och miljöer som är närmast unika för den här delen av Skåne. Och väl värda att ”hänga upp på väggen”, avslutar Kristina.

 

Text och foto: 
Royny Holmström 

Med oljefärger och kniv lyckas Kristina få fram en slags tredimensionell effekt i sina målningar, något som blivit ett slags signum för hennes konst. ”Mina favoritmotiv är blomstrande natur, havets frihetskänsla samt gamla hus och gårdar”, berättar Kristina. Det är inte svårt att förstå att hon rönt stora framgångar, både i Sverige och utomlands...
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ingrid Sjödin-Lindström
  Ingrid Sjödin-Lindström
  2018-02-18T13:34:30+0000
  Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap. Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade. Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor. Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas. Hela tidningen läsvärd. Hälsar Ingrid i Västerbotten.
  Birgitta Nilsson
  Birgitta Nilsson
  2018-02-15T10:55:49+0000
  Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)
  Ann-Christine Eriksson
  Ann-Christine Eriksson
  2018-02-14T13:03:30+0000
  En mycket bra tidning!
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås, Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.