Glimmingehus i Skåne. Foto: Sjöberg bildbyrå

Kvällsstunden vecka 10 – 2018

Ett glimmande landskap möter alla som vistas i de sydligaste delarna av Sverige. Detta gäller inte bara trakterna kring den mäktiga gråstensborgen Glimmingehus (bilden). Skåne – veckans landskap i Kvällsstunden – kallas inte utan orsak Sveriges kornbod. I Skåne finns nämligen vårt lands bördigaste åkrar och de allra bästa förutsättningarna för odling, även trädgårdsbaserad sådan. Den här gången leder vår skånska sightseeing till bland annat det sköna Österlen, till Kullens fyr (Skandinaviens mest ljusstarka), till det Hansa-inspirerade bostadsområdet Jakriborg i Lund, till Pulkens naturreservat (där de tidigaste flockarna av tranor kan ses), till gränsen mellan Skåne och Småland – och inte minst till ”tavelskulptören” Kristina Assarsson.

 

 

Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Trasmattor i svenska hem, det har väl ändå funnits i alla tider? Nej, verkligen inte! Det var först under 1800-talet, för ungefär 150 år sedan, som man i Sverige började väva mattor av gamla textilier. Och trenden tros ha kommit från England.

Olika bindningar kan ge trasmattornas en mängd olika utseenden. Här syns ett tuskaft, en av de enklaste bindningarna där inslaget av gamla klädtrasor går över och under varannan varptråd.

Hur Paris ser ut på ovansidan – med Eiffeltorn, Triumfbåge och avenyer – det vet vi väl alla på ett ungefär. Men hur ser Paris ut på undersidan? Det kan vi se och läsa om i veckans tidning.

Guillaumot anpassade de underjordiska gatorna så att speglade gatorna ovanför. Hans geniala plan räddade Paris.

Nils Ferlin var en så kallad Klarabohem som på äldre dagar kom till ro i en stuga i Roslagen. Men han var inte den ende. Också hans författarkollega Emil Hagström gick samma väg – från ett kringvandrande i Stockholms Klarakvarter till en fast punkt i Österskär.

Emil Hagström tillbringade några år bland Klarabohemerna och brukar räknas till proletärförfattarna. Foto: Sjöberg bildbyrå
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7