På jakt efter den verklige Lasse-Maja
Porträtt av Lars Larsson Molin, även kallad Lasse-Maja, fortfarande fånge på Karlsten.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Han hette Lars Larsson Molin men har kommit att gå till eftervärlden som den beryktade stortjuven Lasse-Maja. Utstyrd i kvinnokläder var han verksam runt hela Mälardalen men utsträckte sina stöldturnéer även till Stockholm. 

 

Vid 28 års ålder dömdes han till livstids straffarbete på Karlstens fästning ute på Bohusläns karga klippor. Efter att ha suttit fängslad i drygt 25 år beviljades han av Karl XIV Johan kunglig benådning. Han var då redan berömd genom den självbiografi som han gett ut 1833, Lasse-Majas Besynnerliga Öden. Eftersom Lasse själv bevisligen inte kunde skriva hade han låtit någon annan hålla i pennan. Men allt vad han berättar stämmer inte med sanningen som den framträder i rättegångshandlingarna, verkliga händelser och uppdiktade episoder blandas.

När historieprofessorn Lars Ericson Wolke nu lägger fram en bok är det med ambitionen att komma den verklige Lasse-Maja på spåren. I Lasse-Maja. Stortjuven som blev författare och legend (Carlsons Bokförlag) fördjupar han bilden av Lasse-Maja med hjälp av aldrig tidigare använt arkivmaterial – samtidigt som han skildrar hur Sverige förvandlas dramatiskt under de 60 år som Lasse-Maja levde.

Lars Larsson Molin föddes 1785 i Ramsbergs socken i Bergslagen, en bygd där berg, skogar och vattendrag bildade underlag för järnproduktion. Hans far hörde som skräddare till sockenhantverkarnas kringvandrande skara och gick till de gårdar där arbetsuppgifter väntade. Lasses första steg på brottets bana började med snatterier från föräldrarna och småstölder i grannskapet. Någon har kommit att kalla Lasse för ”sockentjuven”, en oärligare motsvarighet till fadern, sockenskräddaren. Snart kom han att ta rejäla kliv in på brottets bana och förvandlades från snattande tonåring till professionell tjuv. En dag råkade han komma över en uppsättning kvinnokläder och fattade beslutet att låta sig förvandlas till Lasse-Maja.

 

Stöldturnéer

Utstyrd i kvinnokläder började han att söka arbete på olika herrgårdar, tydligen erfaren i hushållsgöromål av allehanda slag. Han utsträckte sina stöldturnéer allt längre bort och blev så omtyckt att han fick tjänst som kammarjungfru. När en guldsmed kom att bli förälskad i honom passade han på att plocka med sig en stor del ur dennes juvelskrin.

Efter en lång rad med stölder och flyktförsök blir Lasse gripen och förd till höradsrätten i Lindesberg för att dömas. Förutom 40 par spö skulle han undergå kyrkoplikt i hemkyrkan, sitta under högmässan på en skampall och betyga sin ånger. Efter att offentligt har schavotterat inför församlingen var han förlåten men naturligtvis också utskämd. Nu gällde det att ge sig av till en trakt där han inte var igenkänd, en plats där han kunde försvinna i folkmängden.

Han begav sig 1804 till Stockholm, som fortfarande var mera lik Bellmans och Sergels stad än den industrialismens storstad som väntade om hörnet. Här fick ett stöldbyte finansiera åkturer i hyrvagn och besök på Operan och andra nöjen. Fast han försökte raka sig två gånger i veckan blev hans uppträdande allt svårare att bemästra.

Hur Lasse-Majas brottsbana växer berättar Lars Ericson Wolke i sin bok, Lasse-Maja blir med andra ord en återfallsförbrytare. Han kommer att alltmer stå utanför gemenskapen i hembygden, och 1808 förs han till tinget iförd järnbleck om både hand- och fotleder. Då det var tredje resan stöld för Lasse dömdes han att ”för all sin tid arbeta på Nya Älvsborgs fästning” i inloppet till Göteborg, en destination som hovrätten sedan kom att ändra till örlogsvarvet i Karlskrona. Här kunde historien om Lasse-Maja ha tagit slut om inte fångjournalen för Örebro slottshäkte meddelat att ”Lars Larsson på ett illistigt sätt rymt ur arresten”.

Det var det år då ryska trupper gick över gränsen till det svenska Finland. Lasse, med sina 22 år, hade kunnat vara med i det närkingska lantvärnet om han inte varit ”upptagen” med en rad rättegångar – och passat på att bryta upp gallret i skorstenspipan och osedd ta sig över vallgraven för att försvinna i Örebros gytter av kåkar. Snart kom rapport om att det varit inbrott i Himmeta kyrka nära Köping, att kyrkans kista med silver var plundrad. Visserligen hade Gustav III tidigare avskaffat dödsstraffet för kyrkstöld, men i den allmänna opinionen hade strafflindringen ännu inte vunnit acceptans, skriver Lars Ericson Wolke.

 

Fästningsfången

Med hjälp av en stulen häst fick Lasse-Maja ökade möjligheter till nya stöldräder och åter kom han att förlägga sin vistelse till Stockholm med dess krogar och värdshus. Det var också nu som den 28-årige Lasse bokstavligen fick höra hur fästningsdörrarna slog igen bakom honom. Han hade fått veta att kyrkan i Järfälla hade gott om nattvardssilver och tillsammans med ett par kumpaner tog han sig in i sakristian. Det kom också att bli det sista som Lasse-Maja gjorde på brottets långa bana, han greps och fördes runt till olika ting för olika brott. 1813 skramlade en fångvagn iväg med honom ut ur Stockholm, den här gången var resans mål Bohuslän. Efter 15 dagars resande siktades Karlstens fästnings fängelsemurar ute på klipporna vid havet. Lasse-Maja ryste vid anblicken av det som troligen skulle bli hans grav.

När Lasse kom till Karlstens fästning fanns där inte längre några politiska fångar, enbart kriminella. Kring sekelskiftet 1800 hade ändå antalet fångar ökat påtagligt genom bestämmelsen att den som dömts för tredje gången stöld skulle sändas till livstids straffarbete. En fruktad betraffning var ”järnkronan”: smitt järn runt smalben, handleder, midja och hals, sammanhållet av kedjor. Småningom skulle bojtvånget komma att upphöra så länge fångarna vistades inne i fångvalven eller ute på fånggården. Trots hårt arbete skulle de gångkläder som utdelades ha en förslitningstid på fyra år.

 

Berömd

När lustresor med ångbåt från Göteborg tog sin början på 1830-talet inleddes Marstrands storhetstid som badort. Resenärerna fick då tillfälle att besöka Karlstens fästning och träffa fångarna och köpa deras egenhändigt tillverkade hemslöjd. Lasse-Maja, som var en skicklig berättare och hade stor talang som skådespelare, passade på att i kvinnokläder träda fram på den ”slutna” scenen och blev så populär att hans framträdanden annonserades i Göteborgspressen.

När Lasse-Maja efter fem nådeansökningar släpptes ut som fri man 1839 hade han bara sex år kvar att leva. Den äldste bland fångarna och ”åldermannen” hade att se fram emot sitt 37:e år på fästningen.

Lasse-Maja skulle länge komma att leva kvar i folkminnet, hans självbiografi skulle under åren komma ut i ett 50-tal olika upplagor och versioner. Författare som August Blanche skulle också komma att ta upp Lasse-Maja i ett par böcker. Ivar Lo-Johansson skriver om honom i berättelsesamlingen Karriäristerna och Lars Widding låter oss möta honom i romanen Majors avsked. Då Elsa Beskow i en av sina bilderböcker låter Tant Bruns kjol försvinna förmodar Farbror Blå att det är Lasse-Maja som med sin förkärlek för kvinnokläder ligger bakom stölden. Också på teaterscenen har Lasse-Maja gjort entré i olika uppsättningar, liksom på vita duken genom Sture Lagerwalls gestaltning.

 

Nils-Eric Björsson

Karlstens fästning – där Lasse tillbringade ett kvarts sekel. Foto: Jens Bucknall Henning
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7