Jeansen föddes inte i Bayern. Det gjorde däremot dess skapare Levi Strauss, närmare bestämt i Buttenheim i forna stamhertigdömet Franken i den tyska delstatens norra trakt.
Hans barndomshem på Marktstraße – ett vitt korsvirkeshus med gråmålade bjälkar och jeansblå fönsterluckor – är numera museum.
Först 1983, 136 år efter att Levi Strauss emigrerade till USA, blev det känt att han härstammade från Buttenheim. Man lyckades också ta reda på var han hade bott. Det blev en världsnyhet. Några japaner hörde av sig. Det ville köpa huset, demontera det, frakta det över haven och bygga upp det i Japan. Men lyckligtvis förvärvade kommunen Levis födelsehem 1987. Det restaurerades och öppnades för allmänheten 2000.
Samhällets världsberömde son föddes 1829 som Löb Strauss. Han växte upp i en fattig judisk familj med sex äldre syskon. Fadern var gårdfarihandlare. Han dog när Löb var 17 år. Kort därpå emigrerade större delen av familjen.
Nitarna blev succé
I USA kallade Löb sig Levi. Han jobbade först i New York. 1853 blev han amerikansk medborgare och begav sig till Kalifornien, ditlockad av guldruschen. Han öppnade en diversehandel och sålde allt, från kammar till filtar, som guldgrävarna kunde tänkas behöva, bland annat arbetsbyxor gjorda av tältduk.
Åren gick och verksamheten växte. En dag blev Levi Strauss kontaktad av skräddaren Jacob Davis som hade kommit på att man kunde förlänga livslängden på byxor genom att fästa kopparnitar på fickorna. Tillsammans med skräddaren sökte Levi patent på idén i maj 1873. Kort därpå startades tillverkningen av de slitstarka byxorna. Inledningsvis gjordes de både av tältduk och blå denim. De första jeansen hade sett dagens ljus.
Det kraftiga blå bomullstyget som användes kom från den franska staden Nîmes, ”de Nîmes”, vilket alltså blev ”denim”. Tyget skeppades till USA från italienska Genua som på franska uttalas ”Gênes”. Jänkarna kunde inte uttala ”Gênes”. Det blev jeans istället.
Pedagogiskt museum
En junidag vandrar jag runt i Geburtshaus Levi Strauss Museum, där det på ett pedagogiskt sätt berättas om den unge Löbs uppväxt i Buttenheim och hans senare äventyr i USA. Jeansens historia ägnas förstås stor uppmärksamhet. I museet finns också en shop med Leviskläder samt en kafeteria, där jag dricker öl, en flaska Levi Buttenheimer Urstoff, framställd av det lokala bryggeriet St. GeorgenBräu.
På etiketten syns ett porträtt av Levi Strauss mot jeansblå bakgrund.
Jeansens farfar?
När buteljen är urdrucken åker jag några kilometer genom ett böljande landskap till den judiska begravningsplatsen. Där är Levis far, Hirsch Strauss, begravd och har så varit i drygt 170 år. Gravstenen är svårt anfrätt av tidens tand och håller på att vittra sönder. Namnet går inte att läsa men det är en vacker sten, delvis täckt av mossor och lavar. Jag betraktar graven och tycker att ögonblicket känns högtidligt på något sätt.
Där, under jorden, ligger kvarlevorna av fadern till jeansens far. Kan man kalla Hirsch Strauss för jeansens farfar? Det är i så fall ett epitet som han aldrig fick vare sig vetskap om eller glädje av.
Jag står där en stund medan lätta sommarmoln sveper fram över himlen. Jag är klädd i jeans, som de flesta människor i vår del av världen i dag. Men det var längesen jag ägde ett par riktiga Levisjeans. Det får det nog bli ändring på…
Text och foto:
Johan Werkmäster
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!