På kulturhistoriska friluftsmuseet Jamtli i Östersund bakas det tunnbröd på traditionellt vis. Bendigt Eriksson tar loss en färdigkavlad kaka och Ruben Björkebaum lägger kakan på bakspaden för att sedan grädda den i den heta ugnen. Foto: Seved Johansson
Tunnbrödet – både kultur och delikatess
Dela på Facebook

Tunnbröd är en fantastisk delikatess, menar konditormästare Jan Hedh i Malmö. Hans pappa som kom från Västerås gillade tunnbröd och köpte varje år på 1950-talet en 20-kilos låda hårt tunnbröd som räckte ett år. Familjen åt alltid tunnbröd till måltiderna och Jan bjöd sina kamrater på det exotiska brödet, vilket de åt med förtjusning. I dag är tunnbröd något som berikar svensk matkultur.

 

Tunnbrödet har alltid betraktats som ett typiskt norrländskt bröd, men tunna bröd bakas i alla världsdelar och människor använder de råvaror de har. Att det betraktas som ett bröd från norra Sverige kanske har sin förklaring i att korn varit det spannmål som gått bäst att odla i norra delen av landet. Men korn var under lång tid det dominerande sädesslaget i hela Sverige. I Östergötland har man funnit en hel brödkaka av korn som är daterad till 400-talet.

Kunskapen att baka sitt eget bröd var en viktig del i självhushållet ända sedan människan lärde sig att odla och bearbeta spannmål. Storbak har gjorts sedan medeltiden och de tunna bröden kunde lagras under flera år.

 

Kunnande gav respekt

Kvinnornas uppgift var att baka brödet, medan männen i bland var med vid förberedelserna som att röra ihop den tunga degen och ordna veden. Kavlingen var ett av de svåraste bakmomenten som krävde övning. 

De som behärskade konsten fick stor respekt. Hushåll som saknade någon duktig bagerska kunde anlita kvinnor som gick runt i gårdarna och bakade mot betalning. I Jämtland kallades hon för bakstra, i Norrbotten baku-kuno och på andra platser bara bakkäring.

I Dalarna var det oftast tre kvinnor som bakade tillsammans i bagarstugan. En gjorde brödämne och ansvarade för gräddningen och två kavlade. 

Bagarstugan blev allmänt känd först på 1800-talet. Innan dess bakades det i bryggstugan på gården om det fanns en öppen spis med ugn. 

Där vedtillgången var begränsad bakade man på bärbara hällar, som kunde placeras ovanpå den varma vedspisen tills den blev het och brödbaket kunde startas.

Runt Siljan i Dalarna på 1940- och 1950-talen startade bagerskor som gått runt i gårdarna och bakat egna bagerier. En av dem var Anna Gudmunds i Vikarbyn som bakat på beställning sedan 1930-talet. Hennes företag växte snabbt och hon beställde både en maskin för att rulla degämnen och kavla samt en elektrisk ugn. På 1980-talet tog sonen över företaget och i dag bakar de fyra dagar i veckan.

 

”Tunnbrödlandet”

I Marieby och Brunflo gamla socknar, längs Storsjöns södra och sydöstra sida, låg tunnbrödsbagerierna som ett pärlband på 1960-1980-talen. Därför kallades detta område för ”Tunnbrödlandet”. 

Ett av de större bagerierna i Marieby startades av Beda Nilsson 1958. Efter tio år övertog hennes söner rörelsen och nu växte företaget snabbt. 1979 flyttade de in i nya lokaler med 30 anställda. Samma år sålde de verksamheten till Mästerbagarna som senare blev Skogaholms bröd. 

Sveriges äldsta tunnbrödsbageri startades 1923 av Rut Ullsten i Mjällom, vid Höga Kusten. Allt som hon bakade kördes ut med häst och vagn till butikerna. Eftersom efterfrågan var stor investerade hon 1935 i en maskin som mätte upp brödämnen och formade dem runda, allt för att underlätta utbakningen. I mitten av 1940-talet mekaniserades bageriet och sedan dess har det gjorts fortlöpande investeringar. 

Nästan 100 år senare drivs Mjälloms tunnbröd av Rut Ullstens barnbarn och produktionen är helt automatiserad.

1961 startade Sven-Erik Carlsson i Dömsjö, Örnsköldsvik, tunnbrödsbageri i en källare i kvarteret Gene, som kom att utvecklas till världens största tunnbrödsbageri. Gene bageri gick bra och Sven-Erik Carlsson bytte till större lokaler och köpte flera ugnar. 1969 hade företaget 52 anställda och 1971 utökades det med ytterligare ett bageri i Bredbyn och personalstyrkan uppgick nu till 140 personer. 

1997 såldes företaget till Polarbröd vilket innebar att Genebrödet blev tillgängligt över hela landet.

Förr var tunnbröd en stor del av kosthållningen på fäboden. Det var i princip maten. Nu är tunnbröd mycket mer än bara mat. I dag är det en smakupplevelse och ett samtalsämne och en delikatess för sig, som ett smakligt komplement till en måltid, till frukost och fika eller som en rullad macka. 

Att baka tunnbröd kan vara både en rekreation och en social kulturgärning. Tunnbrödet ligger rätt i tiden eftersom vi i dag lyfter fram fullkornsbröd som en fiberrik protein- och kolhydratkälla.

 

Seved Johansson

Bagarstuga i Indor, Dalarna, där Anna, Stina och Mait bakar tunnbröd, 1975. Foto: Kerstin Bernhard/Nordiska museets samlingar
Tunnbrödsbakning i Harnils-Lars Olovs bagarstuga i Lima, Dalarna, på 1920-talet. Johanna Nilsson, ”Mas-Erika” och Lars-Olov Nilsson. Foto: Nordiska museets arkiv
I Jamtlis bagarstuga bakas det tunnbröd under sommarsäsongen. Maria Ed gör rent bakbordet och Bendigt Eriksson har kavlat ut ett degämne som sedan ska gräddas. Foto: Seved Johansson
Bakstuga från 1800-talet i Ås, Jämtland. Foto: Seved Johansson
Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.